Stöduttalande från Handels klubb 717


Stöduttalande till Driftsektion för Systembolagsanställda (DFSA)

Handelsklubbens årsmöte vill med detta uttala sitt stöd för den fackiga kamp som DFSA för med målsättning att personalpolitiken inom Systembolagskoncernen ska bli mer acceptabel. Det är en kamp vi delar då vi själva också har förstahandskännedom om den personalfientliga inställningen hos koncernledningen. Vi följer med intresse AD:s prövning av Systembolagets förhandlingsvägran/-obstruktion.

Kampen för integritet och att hemgångskontroller rimligen sker inom arbetsplatsens fyra väggar och inte tar formen av muddringar ute på stan är viktig för all personal inom handel och varuhantering. Integritetsfrågorna är på ett sluttande plan på dagens arbetsmarknad.

Helt förkastlig är Systembolagets informationsförbud, som i allt väsentligt tar sig uttryck som censur av facklig information. Värt att notera är att informationsförbudet inte gäller hela koncernen. Förbudet är uppenbarligen väldigt selektivt beträffande vart och vilka som är förbjudna att sprid information. Det finns bara en vettig ståndpunkt i denna fråga och det är att all facklig information ska vara fri.

Framåt tillsammans i kampen!

Årsmötet 27/1 2010
Handels klubb 717
vid Lagena Distribution


Vårens säkerhetsutbildningar


Enligt ett avtal från i Maj 2009 mellan DFSA och Systembolagets vice VD Mikael Wallteg kommer Systembolaget under våren besöka de butiker som har mycket stölder och missbrukarkunder för att påminna om de föreskrifter för förebyggande av hot och våld som företaget har. Säkerhetschefen Kenneth Lindström arbetar enligt egen utsago just nu på att ta fram en lista på de butiker som skall få den välbehövliga säkerhetsgenomgången.


Informationen som skall förmedlas på butiksträffarna finns nämligen annars bara på ViNet och Systembolaget konstaterade i den senaste kommunikationsutredningen att det är välidgt få anställda som hinner ta till sig information där.Följande butiker är självskrivna för utbildningarna på grund av sitt kundklientel eller skador på försäljare som sprungit efter snattare, men det finns förstås fler.

Rosenlundsgatan (Sthlm) Klarabergsgatan, (Sthlm), Ringen (Sthlm), Värnhem (Malmö), Triangeln (Malmö), Globen (Sthlm).

2008 och 2009 uppmärksammade media sex fall där Systembolagsanställda blivit misshandlade av kunder. Utöver det känner DFSA till fem fall som inte uppmärksammats, där försäljare bland annat blivit utsatta för upprepade strypförsök. På tre av butikerna hade de anställda utsatt sig själva för allvarliga onödiga risker när de velat visa framfötterna genom att gripa eller konfrontera snattare, både i och utanför butiken. Följderna av konfrontationerna blev ett slagsmål, ett knivhot och en spräckt hälsena. Det är ingen slump. 2008/2009 byggde Systembolaget om en stor del av alla landets butiker från överdiskbetjäning till självbetjäning och riskerna för hot och våld ökade markant.

DFSA slog i Maj 2009 larm om två butikchefer som instruerade sin butikspersonal att konfrontera potentiella snattare och att springa efter dem ut ur butiken. Man instruerade försäljarna att hålla kvar personer som misstänktes för snatteri även om försäljarna inte sett någon stöld begås (dvs om någon visar sig ha en öl i en påse och säger sig ha haft med sig den in i butiken). Systembolagets centrala säkerhetschef kunde direkt bekräfta att instruktionerna att springa ut ur butiken, och att brottas med snattare var fel, men det sistnämnda, att hålla fast kunder om de har en öl i väskan eller påsen, det tyckte även systembolagets centrala säkerhetschef först lät rimligt.  Men när personalen på den butik han besökte började protestera, kontrollerade säkerhetschefen frågan med jurister och kunde efter fyra veckor bekräfta att det inte är lagligt att göra så.

Alla väktare vet att att man inte fysiskt får hålla kvar en person med en öl i påsen om man inte sett dem stjäla. Alla försäljare på ett Systembolag med mycket missbrukare vet att det händer att folk glömmer att lämna påsen i kassan och då får med sig en öl in i butiken. Systembolagets chefer, lokala eller centrala, skall inte instruera försäljare att göra onödiga farliga arbetsmoment som vi saknar väktarutbildning för och skall heller inte instruera i olaga frihetsberövanden som kan resultera i att de anställda blir stämda i domstol. Därför är det nödvändigt med tydliga instruktioner om att försäljare inte gör ett bättre jobb om de spelar hjältar och att butikschefer som uppmuntrar onödiga risker gör fel.


Unionen förhandlar bort integritetsskydd



2006 satt Systembolaget och Unionen (då HTF) i förhandlingar om införandet av förebyggande hemgångskontroller. Inledningsvis höll Unionen en skeptisk linje och uttalade genom LO/TCO rättsskydd att omotiverade, förebyggande kontroller följer en obehaglig logik som ofta framförs i övervakningssammanhang och som hotar den personliga integriteten. "Enligt Volke saknas det i dag lagstiftning på området vilket skapat en rättslig gråzon. Och att Systembolaget nu vill införa kontroller, trots bristen på svinn, med argumentet att de som inte stjäl inte har något att dölja tycker han är märkligt -Då skulle man kunna övervaka sina anställda jämt och folk skulle bli jätteglada.

Unionen gick till slut med på att införa hemgångskontroller, så länge de inte sker på allmän plats, dvs. inför allmänhetens ögon. Det ansågs föga förvånande vara kränkande att vi anställda närsomhelst skall kunna bli stoppade och visiterade framför folk ute på gator och torg. I avtalet om hemgångskontroller står det uttryckligen att de inte får ske på "gata, trottoar". Men Systembolaget lät sig inte hindras av något fackligt avtal utan har sedan 2007 ändå genomfört kontrollerna just på "gata, trottoar". Enligt Karin furevik har man brutit mot avtalet för att man inte kunde hitta någon annan praktisk möjlighet att få till sina kontroller annat än att göra dem ute på gator och torg. Så företaget smög igenom visitationer på allmän plats ändå. I förebyggande syfte. Det finns inte och har inte tidigare funnits något personalsvinn att tala om.

Försäljarna i DFSA tröttnade nyligen på att bli misstänkliggjorda och utskämda på gatorna. Vi uppmärksammade därför Unionen på det faktum att företaget under två år fullkomligt struntat i rådande avtal. Unionen har nu suttit ned med Systembolaget och förhandlat i frågan. Vad blev resultatet av företagets avtalsbrott? Avtalet formulerades om. Unionen gick med på att stryka att det skulle vara kränkande eller förbjudet att göra hemgångskontroller på allmän plats. (Unionen organiserar både butikschefer och försäljare i samma fack och ordföranden för Systembolagsklubben är 2010 en butikschef.)

DFSAs blockad av hemgångskontroller på allmän plats kvarstår.






Nöjd eller missnöjd pensionär?


Låt oss bli spekulativa. En av de centrala figurer, som DFSA haft mest kontakt med under de år vi varit verksamma, har gått i pension. Han var en av få personer inom Systembolaget som var med på 80-talet när Systembolaget och kollektivavtalsfacken började arbeta på att ta fram en arbetstidsreform för att förbättra försäljarnas arbetsvilkor. Då kallades den Plus- och minustid och nu kallas den Årsarbetstid. Innehållet är detsamma. Högre kontrakt utlovas till deltidsanställda försäljare, dvs. kontrakt som bättre motsvarar den tid som vi arbetar. Trygghet, helt enkelt.

I 25 år har parterna pratat om denna arbetstidsreform, utan att lyckas hitta en lösning, och nu har alltså personalmannen gått i pension. Frågan är nu, om han var nöjd eller missnöjd med att arbetstidsreformen aldrig genomfördes under hans tid inom Systembolaget? Om personalmannen i 25 år verkligen velat genomföra reformen, så kan han ju inte vara annat än mycket, mycket besviken över att han inte lyckades. Om han däremot inte velat införa reformen, kan han inte vara annat än mycket, mycket nöjd över att ha lyckats hålla tillbaka de olika fackföreningarna under åren, ända fram till pensionen 2009.

Spekulativt, ja visst, men vi är många försäljare som misstänker att pratet om reformen har varit ett spel för galleriet i 25 år. Därmed inte sagt att det är för sent att genomföra en ny arbetstidsreform. DFSA skulle dock föredra att försäljarna hade kontrakt som motsvarar den arbetade tiden oavsett reformer. I och med att en butik byggs om till självbetjäning, så ökar försäljningen i runda slängar med 30 % och bemanningen kan sänkas med 30 %, så bara där skulle vi kunna hitta resurser för att skapa mer trygghet för oss försäljare. Tillsammans gör vi Systembolaget till en bättre arbetsplats.


Systembolaget inför AD


DFSA har beslutat att låta Arbetsdomstolen (AD) granska Systembolagets agerande vid vissa förhandlingar. Mycket krångel som uppstår i relationen mellan parterna reder DFSA och Systembolaget ut på egen hand och tillsammans har vi också lyckats lösa flera viktiga problem inom Systembolaget. DFSA har också förlikats med Systembolaget även vid uppenbara lagbrott, som brott mot LAS 25 a § och brott mot Kvittningslagen, utan att kräva berättigat skadestånd. Det viktiga för DFSA är alltid att lösa sakfrågorna.

Tyvärr upplever förhandlingskommittén att det oftast krävts stora påtryckningar från DFSA:s sida för att få den grundläggande förhandlingsformalian att fungera. Systembolaget vägrar komma till förhandlingssammanträden, menar sig behöva veckor på sig för att öppna worddokument, förhalar protokollföring etc. (se mailkonversation nedan). DFSA väljer nu att låta AD granska företaget med förhoppning om en fungerande formalia i framtiden. Det är förstås viktigt att fackliga ärenden inte riskerar att bli fördröjda eller obstruerade.

I juli 2009 meddelade Systembolaget via en av sina centrala personalmän att man inte tänkte komma till förhandling utan att företaget istället skulle höra av sig när man ensidigt ansåg att det var aktuellt. Ämnet för förhandlingen var den stora arbetstidreformen Årsarbetstid. Att vägra förhandla har tyvärr varit en återkommande strategi från Systembolagets sida (inte minst i det diskrimineringsärende som DFSA drivit under 2009, som vi kommer att återkomma till) och nu har DFSA därför beslutat att vända sig till AD. Se även tidigare inlägg om förhandlingsvägran.

Här följer ett exempel på hur Systembolaget krånglar med handlingar (den personalman på HK som här har problem att öppna ett word-dokument driver dessutom ett företag vid sidan av Systembolaget, med inriktning på IT-utbildningar). Det första mailet skickade DFSA en vecka efter att förhandlingarna avslutats.

DFSA 2009-08-17
Vill börja med att tacka för förhandlingarna senast. När kan vi vänta oss protokoll för de fyra tvisteförhandlingarna?

HK 2009-08-17

Eftersom förhandlingarna är ajournerade finner jag ingen anledning att skriva klart några protokoll. Normalt skrivs protokoll först när sammanträdena är avslutade.

DFSA 2009-08-17
De fyra tvisteförhandlingarna avslutades i oenighet, så vi kan skriva protokoll för dem och DFSA är så klart måna om att det görs. Du har däremot helt rätt i att de ajournerade förhandlingarna kan vänta. Som vi konstaterat tidigare har det varit svårt att komma överens om protokoll med Systembolaget och det finns risk att det blir så även nu. Vi kommer in med förslag på protokoll den här veckan, så har vi kommit igång med protokollarbetet.


DFSA 2009-08-20
Som vi sagt tidigare översänder vi här protokoll för de fyra tvisteförhandlingarna, som hölls på Svensk Handel 2009-08-06 och det vore önskvärt om Systembolaget kunde komma in med justerade protokoll senast fredag denna vecka, men vi förstår samtidigt om det är för knappt med tid. (Här bifogas också de fyra protokollen.)

 

HK 2009-08-20
Jag kan inte öppna de bifogade filerna pga att de är kodade på ett otilåtet sätt. Kan du ordna till det (kan kanske ha med någon Mac-PC koppling).

 

DFSA 2009-08-20
Inga problem på denna PC. Klistrar in i mail. (Här följer de fyra protokollen inklistrade.)

 

DFSA 2009-08-22
DFSA väntar fortfarande på svar angående protokollen. DFSA kan ju inte vara de enda, som använder Mac, som Systembolaget och Svensk Handel har att göra med?

HK 2009-08-25
Efter mkt om och men har nu en av våra IT-killar lyckats hjälpa mej med konverteringen så att vi kan läsa protokollen från tvisteförhandlingarna i word format. Jag räknar med att komma tillbaka till er på fredag med ev justering.

DFSA 2009-08-26
Vad skönt att höra. Den kompetensen måste underlätta även vid andra kontakter.

DFSA 2009-09-20
Vi undrar om ni har möjlighet att skicka era senaste versioner av protokollen för de fyra tvisteförhandlingarna rörandes förhandlingsvägran?

DFSA 2009-09-21
Inget svar från er. Vi skulle vara mycket tacksamma om ni kunde skicka dessa i digital form så snart som möjligt, gärna till den här adressen.

 

HK 2009-09-21
De är på väg.



RSS 2.0