Sommarförhandlingarna avslutade


Efter en sommar av många förhandlingar mellan DFSA och Systembolaget sågs parterna under tisdagen för att avsluta de sista kvarvarande ärendena. Det har handlat om såväl MBL- som tvisteförhandlingar. DFSA har på detta sätt skapat ett gediget underlag för att gå vidare med det fackliga arbetet och kommer löpande att göra utvärderingar att publicera på nätet och i vår tidning Facklig Info. Här följer några av de ämnen som har avhandlats:

Informationsförbudet
Såväl butikschefer som tjänstemän på huvudkontoret är mycket osäkra på vad detta förbud innebär. Systembolaget vill vidare inte tala om något informationsförbud. DFSA har under förhandling pekat på mängder av information som finns i Systembolagets lokaler, som borde omfattas av informationsförbudet, men Systembolaget har svarat med lika många undantag. Om det finns ett förbud gäller det främst DFSA och är i huvudsak utformat efter fackföreningens verksamhet. En av Systembolagets personalmän har även bekräftat att informationsförbudet hela tiden måste ändras efter nya situationer. Otydlighet präglar informationsförbudet och mycket talar för att det helt enkelt inte finns något informationsförbud. Det fackliga arbetet bedrivs som tidigare och DFSA:s medlemmar kommer att fortsätta dela ut facklig information och på andra sätt jobba för ett starkare arbetarkollektiv inom Systembolaget.

Läs mer: Svensk Handel i diskussion om informationsförbudet

Kollektivavtalet
Här har det främst handlat om att reda ut vad som gäller vid lönesättning och lönesamtal för föräldralediga. I kollektivavtalet står följande:

Lönesamtal ska ske årligen direkt mellan lönesättande chef och medarbetare och för föräldralediga i samband med återkomsten.

Detta ska tolkas som att föräldralediga får två möjligheter till lönesamtal, dels när arbetskamraterna får det och dels vid återkomsetn, om den anställde önskar det. Lönesamtalet måste inte ske innan lönen ska sättas eller ens i anslutning till lönesättningen, enligt Systembolaget. DFSA utreder frågan ytterligare och det kan komma en ny formulering kring detta i de kommande avtalen.

Information på ViNet
Bakgrunden till denna förhandling var främst två:

1. Systembolaget har i samband med Lagenakampen gått ut med mycket vinklad information och inte låtit båda sidor komma till tals. Parterna kunde enas om att ViNet är Systembolagets egna informationskanal och att det inte går att förvänta sig att informationen är mer objektiv än så.

2. Systembolagets egen undersökning av användandet av intranätet ViNet "Utvärdering av ViNet" ger en tydlig bild av att det inte används av försäljare till annat än att söka information om butikens varor. Ändå är det här de anställda förväntas uppdatera sig om nya arbetsrutiner, vilket är ytterst svårt för exempelvis en deltidsanställd försäljare som endast jobbar fredagar. Ett exempel på när detta kan bli direkt farligt är i rutnerna kring att gripa snattare, där försäljare fått uppmaningen att jaga och visitera, trots att det kan vara både farligt och olagligt. När dessa rutiner nu ska ändras, ändras instruktionerna på ViNet, vilket långt ifrån alla berörda kommer att läsa. I utvärderingen står bla:

Den allmänna uppfattningen är att kunskapen om ViNet inom Systembolaget generellt sett är liten och att det finns en stor andel medarbetare inom Systembolaget som aldrig eller sällan använder intranät.

Kontakta DFSA om du vill veta mer eller läsa hela utvärderingen: [email protected]

Lagenakampen
DFSA har på olika sätt försökt stötta Lagenaarbetarna och har i förhandling framfört kritik mot både Systembolaget och Lagena och även samlat mycket nödvändig information. Se även andra inlägg på denna blogg, samt läs mer på:
http://lagenasolidaritet.wordpress.com/
http://lagerarbetare.wordpress.com/

Lönesättning
Förhandlingarna om lönesättningen inom Systembolaget har varit knuten till det diskrimineringsärende som drivs på Systembolaget Globen. DFSA inväntar även ny lönestatistik för Systembolaget.

Förhandlingsrutiner
Båda parter har haft synpunkter på varandras rutiner vid förhandling och efter denna förhandling hoppas parterna att det ska fungera bättre i framtiden. Systembolaget har emellanåt uppfattat att DFSA har en viss hållning under förhandling, "att vi har en fungerande dialog och tittar varandra i ögonen när vi pratar", för att sedan ha en helt annan på exempelvis vår blogg och i våra flygblad. DFSA har tagit till sig av detta och ska i framtiden försöka att bättre återge vad som sagts under förhandling och inte spetsa till något i onödan. En annan känslig del av förhandlngsrutinerna rör ljudupptagning vid förhandling. Båda parter har använt sig av ljudupptagning och har också redogjort för sin ståndpunkt och bakgrund till detta.

Systembolaget har även i större utsträckning tagit hjälp av Svenska Handel, vilket DFSA ser som positivt, och nivån på förhandlingarna har blivit betydligt bättre. Vidare har detta även inneburit att arbetsgivarsidan, främst efter önskemål från Svensk Handels arbetsrättsjurister, börjat ställa krav på protokoll. Ett initiativ som DFSA uppskattar och som visar på seriositet från arbetsgivarsidan.

Diskriminering

Tvisteförhandlingen avslutades igår och fackföreningen går igenom om det kan vara aktuellt att gå vidare med ärendet till AD eller Diskrimineringsombudsmannen (DO). Då det kan bli föremål för domstol vill vi i dagsläget inte lägga upp för mycket information på bloggen, men läs gärna tidigare inlägg: Diskriminering på Systembolaget Globen.

Olaglig kvittning
DFSA har under sommaren även förhandlat kring en medlem, som av misstag fått för mycket lön. När lönekontoret uptäckte sitt misstag drog de, utan medlemmens medhåll och utan att kontrollera medlemmens betalningsmöjlighet hos kronofogden, in hela medlemmens föräldralön under flera månader, samt lön för en dag när medlemmen jobbat extra. Systembolaget ämnade fortsätta göra detta, trots protester.

Lönekontoret hävdade länge att det är på detta sätt Systembolaget drar in skulder och någon möjlighet att lösa det på något annat sätt fanns inte. Även betalningsplan var uteslutet. Ärendet tog dock en snabb vändning när DFSA hörde av sig och pengarna betalades omedelbart tillbaka till medlemmen. Systembolaget stog emellertid fast vid att skulden skulle dras framöver, men nu ansåg fackföreningen att arbetsgivaren gått för långt och DFSA drog ärendet till Tingsrätten. Två dagar innan de första domstolsförhandlingarna hittades en lösning och parterna förlikades. Skulden skrivs av och ärendet är därmed avslutat.

Säkerhetsrutiner
DFSA och Systembolaget har enats om att DFSA:s förslag på nya rutiner vid ombyggnationer och stöld i butiker skall införas genom utbildningar och riskbedömningar. Detta arbetsmiljöarbete är i sin linda och det första mötet med försäljare för att utforma nya riktlinjer för att gripa snattare äger rum i början av november, där DFSA kommer att närvara. Riskbedömningarna utformas tillsammans med det kollektivavtalsslutande facket SPF/Unionen och DFSA:s skyddskommitté följer hur arbetet fortskrider.

Tillsammans gör vi Systembolaget till en bättre arbetsplats.



Seger på Lagena: Ledningen drar tillbaka stämningen






Igår drog Systembolagsägda Lagenas ledning tillbaka sin stämning i Arbetsdomstolen. Ingen arbetare som deltog i den vilda strejken och blockaden hotas nu av böter. Lagenaarbetarna ihärdade i sin sammanhållning och sin kritik mot försämringarna. De lät sig inte splittras på arbetsgolvet och lät sig heller inte skrämmas av ledningens försök att sabotera valet till klubbstyrelse. Istället spridde de sin erfarenhet till andra arbetare och skapade stor publicitet kring den kommande stämningen bland annat genom otaliga föreläsningar runt om i landet.

Lagenaarbetarna tackar de organisationer och stödgrupper som hjälpt dem i deras kamp mot orättvisorna på jobbet. Solidaritetsgruppen "Lagenaarbetarnas vänner" och olika LS av SAC har samlat in över 120 000 kronor till Lagenaarbetarna, pengar som nu planeras bilda en fond till stöd för andra arbetares kamp. DFSA satt senast igår i förhandling med Systembolagets ledning i frågan och kan nu nöjda blåsa av sina stridsåtgärder till stöd för Lagenaarbetarna.

Tillsammans är vi starka!



Lagenaarbetarna tilldelade SAC:s Civilkuragepris




SAC:s Civilkuragepriset 2009 gick till arbetarna på Lagena.


För tio år sedan sköts syndikalisten Björn söderberg till döds av nazister sedan han avslöjat att en ledande nazist valts in i Handels klubbstyrelse på hans jobb. Varje år delar SAC Syndikalisterna ut ett Civilkuragepris till Björn Söderbergs minne. I år slöt mer än 500 personer upp i en minnesceremoni på Medbrgarplatsen och tågade i tystnad upp till La Mano där Civilkuragepriset delades ut.

2009 års Civilkuragepris gavs till arbetarkollektivet på Systembolagsägda Lagena. SAC:s Arbetsutskotts motivering löd:

”Lagerarbetarna på Lagena i Jordbro vågade tro att de tillsammans har möjlighet att påverka sin situation. I en akt av civilkurage, solidaritet och sammanhållning ställde arbetskamraterna upp på varandra och tillsammans tog de upp kampen mot ledningens kriskrav. Lagenaarbetarnas modiga protest är en inspiration för många som i den ekonomiska krisens spår drabbas av omotiverade varsel eller hetsas i konkurrensen mellan arbetstagare. Deras vilda strejk och blockad har fört upp frågan om bemanningsföretagen till att bli en av de viktigaste i nästa års avtalsrörelse. Lagenaarbetarna tilldelas civilkuragepriset för att de får oss att minnas att även om det är svårt, så har vi har ett ansvar att tillsammans motverka orättvisa försämringar som drabbar oss uppifrån. Lagenaarbetarna tilldelas priset för att de i handling stärkt oss i vår tro på en mer rättvis och solidarisk värld.”


Arbetaren 12/10: "Hundratals samlades för att minnas Björn Söderberg"

Arbetaren gjorde också en stor intervju med pristagarna, representerade av Jessika Moya på Lagena.

DFSA:s Emil Boss skrev en debattartikelom pristagarna  i ETC:s Efter Arbetet.


2009 års Civilkuragepris gavs till arbetarkollektivet på Lagena. SAC:s Arbetsutskotts motivering löd:

"”Lagerarbetarna på Lagena i Jordbro vågade tro att de tillsammans har möjlighet att påverka sin situation. I en akt av civilkurage, solidaritet och sammanhållning ställde arbetskamraterna upp på varandra och tillsammans tog de upp kampen mot ledningens kriskrav. Lagenaarbetarnas modiga protest är en inspiration för många som i den ekonomiska krisens spår drabbas av omotiverade varsel eller hetsas i konkurrensen mellan arbetstagare. Deras vilda strejk och blockad har fört upp frågan om bemanningsföretagen till att bli en av de viktigaste i nästa års avtalsrörelse. Lagenaarbetarna tilldelas civilkuragepriset för att de får oss att minnas att även om det är svårt, så har vi har ett ansvar att tillsammans motverka orättvisa försämringar som drabbar oss uppifrån.
Lagenaarbetarna tilldelas priset för att de i handling stärkt oss i vår tro på en mer rättvis och solidarisk värld.”

Nya rutiner för riskbedömningar

 


På initiativ av DFSA har Systembolaget tagit fram nya mallar för riskbedömningar vid ombyggnation av butiker. Vid ombyggnation skall inte bara arbetets förändrade karaktär bedömas, utan även hur detta kan påverka den lokala personalgruppen, som ju har olika förutsättningar beroende på t.ex. arbetsskador, allergier eller skiftande stresstålighet. Samma sak gäller när butiker hålls öppna vid ombyggnad. Även då skall Systembolaget ta hänsyn till hur byggarbetet kan påverka individerna i personalgruppen och vidta nödvändiga åtgärder för att se till att ingen far illa. DFSA har väckt denna fråga och nya mallar och rutiner behandlas nu av Systembolaget och skyddskommittén. Det lokala skyddsombudet har en viktig roll vid ombyggnad av butiken, men även vid mindre ändringar i arbetsrutinerna, så ta kontakt med skyddsombudet om du vet att just din butik står inför förändringar. Du är även välkommen att höra av dig till DFSA med frågor på: [email protected].




Förlikning mellan DFSA och Systembolaget

 

I våras hjälpte DFSA en av sina medlemmar att stämma Systembolaget i Södertörns Tingsrätt för brott mot kvittningslagen i samband med att lönekontoret gjort avdrag på medlemmens föräldralön. Denna vecka dras ärendet tillbaka, då DFSA och Systembolaget hittat en lösning. Medlemmen är nöjd med utfallet och ärendet är därmed avslutat.



Håll ihop på jobbet!



Det är vi på golvet som är arbetslaget
Ofta får man höra att det är avgörande vilken fackförening man är med i för att man skall kunna förbättra villkoren på jobbet. Och visst, fackföreningarna är viktiga redskap för föränd­ring, men knappast ett ändamål i sig. Personal­gruppen, eller arbetarkollektivet om man så vill, måste ju vara det viktigaste i all strävan efter förändring på jobbet. Att vänta på att utomstå­ende ombudsmän eller politiker ska komma och lösa problem är knappast en hållning som flyttar fram våra positioner som arbetstagare.

 

Om vi håller ihop, ställer krav och påverkar vår situation tillsammans ute på butikerna kan vi göra Systembola­get till en bättre arbetsplats. Och om vi håller i­hop personalgrupperna över fackgränserna och är solidariska med varandra i första hand (och inte i med t ex butiks- och områdescheferna), som det arbetslag vi är i en butik, kan vi motverka försämringar och införa en bättre personalpolitik för oss som anställda. Det är inget vi kan vänta oss av någon annan.

Facket är ett redskap - inget självända­mål
Det finns ingen motsättning mellan att försäljare är med i olika fackföreningar, så länge vi är solidariska med varandra och håller ihop. Att arbeta fackligt på butiken kan innebära att man är ombud för Unionen, bildar en helt egen fackförening (med alla de rättigheter som de andra fackföreningarna har) eller blir aktiv i den redan existerande sektionen DFSA, som är en del av SAC Syndikalisterna. Olika fackföreningar har olika fördelar, som man kan använda sig av kollektivt på butiken. En egen facklig sektion (inom DFSA/SAC eller fristående) får samma rättigheter till förhandling och samma möjlighet att ställa krav som alla fackföreningar och ingen kommer att besluta över era huvuden vad ni skall tycka och tänka. Du bildar fackförening och du bestämmer!


Startar ni en sektion på en butik eller i ett område (som ex. DFSA) och ni väljer att sluta er till SAC får ni resurser, råd och utbildning, men vad ni skall driva för frågor på arbetsplatsen är det ingen som lägger sig i om ni inte vill. Ni har dessutom, till skillnad från avtals­bundna fackföreningar, inga begränsningar i håll­ningen gentemot Systembolaget, eftersom sektionen inte omfattas av fredsplikt. För att bilda en SAC-sektion behövs minst tre personer. Ta kontakt med DFSA på [email protected], så får ni all information ni behöver för att starta er egen arbetsplatssektion.

 

Att en sektion av SAC inte skulle ha rätt att för­handla för sina medlemmar är en myt som ibland förekommer. I år har DFSA förhandlat i genom­sitt två gånger i månaden med Systembolaget och höjt kontrakt och löner, förbättrat arbetsmiljön lokalt och infört nya arbetsmiljörutiner för alla - för att nämna några av de frågor vi arbetat med.


Flera fackföreningar på jobbet = mer resurser för personalgruppen
Att personalen är med i flera fackföreningar innebär inte att personalgruppen blir splitt­rad. Splittringen uppstår om personalgrup­pen inte sätter tilliten till varandra främst och börjar stänga ute varandra från diskussio­nerna. Med flera fackföreningar i ryggen kan personalen få mer resurser att påverka sin situation, ex. har DFSA och Unionen helt olika redskap för fackligt arbete, som tillsam­mans ger en personalgrupp en bra verktygs­låda att jobba med.

 

Alla anställda på Systembolaget, som jobbar på arbetsplats utan egen sektion, är välkomna att vara med i DFSA. Vi är en direktdemo­kratisk fackförening som håller kontakt via möten, mail och telefon. Alla medlemmar har lika stort inflytande över sektionens verksamhet och vi försvarar tillsammans alla medlemmars rätt till bra villkor på Systembolaget. Om en av oss får problem på jobbet arbetar vi gemensamt för att lösa det, men medlem­men skall också vara delaktig hela vägen för att motverka att beslut fattas över dennes huvud. Självklart innebär detta mer eget ansvar, men också oanade möjligheter att faktiskt förbättra vår situation på arbetsplatsen!

 

 


RSS 2.0