Unionen förhandlar bort integritetsskydd



2006 satt Systembolaget och Unionen (då HTF) i förhandlingar om införandet av förebyggande hemgångskontroller. Inledningsvis höll Unionen en skeptisk linje och uttalade genom LO/TCO rättsskydd att omotiverade, förebyggande kontroller följer en obehaglig logik som ofta framförs i övervakningssammanhang och som hotar den personliga integriteten. "Enligt Volke saknas det i dag lagstiftning på området vilket skapat en rättslig gråzon. Och att Systembolaget nu vill införa kontroller, trots bristen på svinn, med argumentet att de som inte stjäl inte har något att dölja tycker han är märkligt -Då skulle man kunna övervaka sina anställda jämt och folk skulle bli jätteglada.

Unionen gick till slut med på att införa hemgångskontroller, så länge de inte sker på allmän plats, dvs. inför allmänhetens ögon. Det ansågs föga förvånande vara kränkande att vi anställda närsomhelst skall kunna bli stoppade och visiterade framför folk ute på gator och torg. I avtalet om hemgångskontroller står det uttryckligen att de inte får ske på "gata, trottoar". Men Systembolaget lät sig inte hindras av något fackligt avtal utan har sedan 2007 ändå genomfört kontrollerna just på "gata, trottoar". Enligt Karin furevik har man brutit mot avtalet för att man inte kunde hitta någon annan praktisk möjlighet att få till sina kontroller annat än att göra dem ute på gator och torg. Så företaget smög igenom visitationer på allmän plats ändå. I förebyggande syfte. Det finns inte och har inte tidigare funnits något personalsvinn att tala om.

Försäljarna i DFSA tröttnade nyligen på att bli misstänkliggjorda och utskämda på gatorna. Vi uppmärksammade därför Unionen på det faktum att företaget under två år fullkomligt struntat i rådande avtal. Unionen har nu suttit ned med Systembolaget och förhandlat i frågan. Vad blev resultatet av företagets avtalsbrott? Avtalet formulerades om. Unionen gick med på att stryka att det skulle vara kränkande eller förbjudet att göra hemgångskontroller på allmän plats. (Unionen organiserar både butikschefer och försäljare i samma fack och ordföranden för Systembolagsklubben är 2010 en butikschef.)

DFSAs blockad av hemgångskontroller på allmän plats kvarstår.






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0