Ökad säkerhet i Systembolagets butiker


Sedan i maj 2009 har fackföreningen DFSA och Systembolaget arbetat med nya instruktioner kring att förhindra snatterier. Nu utbildas försäljare i hela Sverige och incidenter som hot och våld följs upp med nya rutiner.

 

Våren 2009 lyfte DFSA frågan om behovet av nya säkerhetsrutiner kring att förhindra snatterier i Systembolagets butiker. Detta efter att en butikschef i Stockholm gett personalen på flera butiker felaktiga och direkt farliga instruktioner.

 

DFSA har under ett års tid tillsammans med arbetskamrater på Systembolaget Gullmarsplan i Stockholm och den centrala ledningen, däribland Systembolagets säkerhetschef Kenneth Lindström, diskuterat behovet av nya instruktioner rörandes snatterier. DFSA har även påtalat vikten av att det s.k. incidentsystemet, där butikspersonalen anmäler hot och våld, måste följas upp bättre av Systembolaget. Något som redan fått genomslag och numera återkopplar Systembolaget centralt till den butik där en incident anmäls.

 

Nu ska den nya snatteriutbildning nå ut till fler butiker, ex. Systembolagsbutikerna vid Hornstull och Ringen samt på Rosenlundsgatan och Folkungagatan i Stockholm. Även andra s.k. citybutiker i Örebro, Västerås, Eskilstuna, Norrköping och Malmö står på tur samt även ett tiotal andra butiker.

 

- Personalen på min butik var mycket nöjda med utbildningen och en del instruktioner var nya, även om mycket var bekant sedan tidigare. Uppfattningen tycks vara att det ändå är bra att få tidigare kunskap bekräftad, säger DFSA:s medlem Mikael Lindegren på Systembolaget Globen.

 

Kenneth Lindström skriver i ett mail till DFSA att det finns flera butiker i de större städerna som är i ”behov av en säkerhetsgenomgång på diskussionsbasis” och att utbildningen även kan komma att genomföras av områdescheferna.

 

- Det är ju jätteviktigt att ett så stort företag som Systembolaget från centralt håll gör klart exakt vad som gäller i frågor om personalens säkerhet. Och att DFSA och Systembolaget har ett fungerande samarbete på arbetsmiljöområdet är också viktigt, menar Lindegren.

 

- De nya utbildningarna tillsammans med de nya rutinerna med incidentsystemet, som också är en fråga som DFSA varit med och drivit, innebär helt klart ökad säkerhet för oss ute i butikerna, avslutar Lindegren.


Euromaint Rail backade inför strejkhot



I likhet med Systembolagsägda Lagena planerade Euromaint säga upp sin personal och istället hyra in den via bemanningsföretag. Men ledningen för Euromaint Rail i Malmö drog idag tillbaka sina uppsägningsvarsel.  För tre dagar sedan publicerades nämligen hot om maskningsaktioner och vild strejk på Euromaintarbetarnas blogg och idag drogs varslen tillbaka. Att Euromaints ledning backade är en viktig seger för arbetare som kämpar för ett utökat anställningsskydd och mot inhyrning.

 

 


RSS 2.0