Öppna blockader i Stockholm och Norrköping.



Långholmsgatans Systembolag 2008-06-28




Under den gångan veckan har ca 2000 flygblad och ca 50 kassörfoldrar delats ut vid följande Systembolag: Folkungatan (Sthlm), Ringen (Sthlm), Drottninggatan (Norrköping), Långholmsgatan (Sthlm), Farsta (Sthlm), Fruängen (Sthlm), Gamla stan (Sthlm), Gullmarsplan (Sthlm), Globen (Sthlm), Söderhallarna (Sthlm), Köpmangatan (Katrineholm.)

Under lördagen stod DFSA-medlemmar och frivilliga framför Systembolagen på Långholmsgatan  (Sthlm) och Drottninggatan (Norrköping). Vi informerade kunder om personalproblemen på Systembolaget och samlade in namnunderskrifter för höjda kontrakt och förändrat lönesystem. På Långholmsgatan bjöd ett tiotal blockadvakter kunderna på fika, spelade musik och höll tal mellan 10.30 - 15.00.

.


Lördag: Partyblockad vid Hornstulls Systembolag.


I helgen fortsätter blockaderna. Lördagen 28/6 genomför DFSA en öppen blockad vid Systembolaget Hornstull klockan 14.00. Vi bjuder på fika, musik och tal. Från klockan 10.00 delar vi ut flygblad på butiker runtom i Stockholm. Efter blockaderna går vi ner och grillar i Tanto om vädret tillåter. Välkomna till blockaden och efterfesten!

Under veckan delas det ut flygblad till kunder och kassörer på spridda platser i landet. Idag Måndag delades  flygblad vid Systembolagen i Drottninggatan (Norrköping), Högdalen, Sveavägen, Klarabergsgatan, Ringen och Folkungagatan (Stockholm).

DFSA på kvällsnyheterna på Midsommarafton.



- Dålig PR för Systembolaget. Långt inslag på Rapport om SAC och DFSAs blockader.






DFSA är måna om att nå ut med budskapet att Systembolaget fuskar med anställningskontrakten. I 18-sändingen av Rapport gjordes ett inslag om SAC och midsommarblockaderna. Därsyns DFSAs banderoll tydligt och bra och man hör bland annat Emil Boss säga "i 25 år har Systembolaget lovat att förbättra förhållandena för kassörerna men absolut ingenting har hänt".

NYHETERNA 18.00 MIDSOMMARAFTON (Numera endast på youtube, sökord SAC 080620)
I Arbetaren (både i papper och på nätet, finns en lång artikel just om behovsanställningarna och den kommande mirakelreformen Årsarbetstid:

"PERSONALEN KOMMER BLI LIVEGEN": http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20080618-2

Arbetaren berättar även om de tre blockadvakter som blev prejade av en Carlsbergbil vid Systembolaget i Liljeholmen. (DFSA har ringt och talat med butikschefen i Liljeholmen och det var inte butikschefen som stod och hetsade chauffören att köra på blockadvakterna, utan en anställd. )

"SYSTEMBOLAGSBIL PREJADE SYNDIKALISTER:" http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20080619-2

DN har gjort en artikel (och en notis i papperstidingen): "POLISEN AVBRÖT BLOCKADEN"
 http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=795614&rss=1399

Och Expressen: "POLISEN STOPPADE SYSTEMBLOCKADEN "
http://stockholm.expressen.se/nyheter/1.1204368/polisen-stoppade-systemblockaden

Och Stockholms Fria Tidning : "SYNDIKALISTER GÅR MOT SYSTEMET"
http://www.stockholmsfria.nu/artikel/73704

Och Stockholm City: Två nätnyheter och en halvsida i tidningen 18/6:

"MEN NUBBEBLOCKADEN KAN LÄGGA SMOLK I BÄGAREN":
http://stockholm.city.se/nyheter/2008/06/18/Men_nubbeblockaden_kan_lagga_smolk_i_bagaren/

"STREJK FÖR ATT STOPPA SPRITEN"
http://stockholm.city.se/nyheter/2008/06/19/Strejk_for_att_stoppa_spriten/

Och Yelah:"STRIDSÅTGÄRDER MOT SYSTEMBOLAGET"
 http://www.yelah.net/news/20080618133207

Och Lavaland (Kulturhuset/Lavas nättidskrift: "OSÄKRA ARBETEN GER OSÄKRADE ARBETARE"
http://www.lavaland.se/

5 bilar stoppade andra dagen




-Trots polisens sabotage stoppades 5 bilar under morgonen.








Klockan 06.45 ringde dialogpolisen upp och informerade om att polisens jurister inte längre betraktade blockaden som en allmän sammankomst utan som egenmäktigt förfarande. DFSA överlät till varje blockad att själva besluta om hur de ville göra. eftersom grupperna redan var på plats när beslutet togs var det möjligt att utan poliskonfrontation fördröja 5 bilar på Systembolagen vid Liljeholmen, Folkungagatan och Regeringsgatan. Att fördröja leveranserna till butikernas öppning var huvudmålet med blockaderna och detta lyckades helt i ett fall och nästan (till 9-9.30) i fyra. Det borde ha räckt för att skapa lite kaos i butikerna eftersom tanken brukar vara att lassen skal rivas innan kunderna kommer.) 

Eftersom alla kände att blockaden redan varit lyckad valde samtliga grupper att inte konfrontera polisen, som ju har en historia av övervåld mot blockadvakter. Istället fokuserades resten av blockaddagen på att dela ut informationsfoldrar till kassörer och flygblad till kunder. Aktiviteterna skedde vid följande Systembolag i Stockholm: Globen, Regeringsgatan, Folkungagatan, Liljeholmen, Hornstull, Rosenlundsgatan.

Vid Liljeholmens Systembolag blev situationen livsfarlig när en Calrsbergs-chaufför prejade tre blockadvakter flera meter med lastbilen. Enligt blockavakterna lovade chauffören strax innan att han skulle köra över dem och en man från systembolagsbutiken stod och hetsade chauffören att fortsätta köra. Händelsen är polisanmäld. Det verkar bara ha varit just Carlsbergs chaufförer som varit aggresiva.

Med anledning olyckan skickade DFSA en person till huvudkontoret för att tala med Systembolagets presschef och personaladministatör Karin Furevik. Man enades om ingen part ville ha en aggressiv och farlig stämning under de fortsatta blockaderna och att Systembolaget skall sluta hetsa sin personal med att blockaderna i sig skulle vara olagliga och att alla anställda skall slänga "syndikalistpapprena" i papperskorgen. Det visade sig under samtalet att Systembolaget missförstått DFSAs varsel.

Blockaddagen avslutades med en manifestation och flugbladsutdelning vid Systembolaget på Regeringsgatan. Alla kassörer inne på Systembolaget ville ta emot information om blockaderna, trots ett utspel från butikschefen om att "ingen vill ha era papper". 

 
Återigen:
Det enda krav som ställts är ett skäligt förslag på hur Angelikas lön skall kunna korrigeras nu eller i framtiden. 

Systembolaget har genom alla sina kanaler och fackförbundet Unionen avfärdat DFSAs krav genom att peka på att det finns andra kassörer ute i landet som har sämre lön än Angelika. (i jämförelserna med andra anställda på hennes butik väljer Systembolagets presschef dock att glömma bort att så gott som alla andra med låga kontrakt är I tjugo-tjugofemårsåldern).

Varslet gäller inte att Angelika skulle svälta ihjäl om hon inte fick en löneförhöjning (hennes lön på 18 830 omräknat till månadslön är dock fortfarande en riktig skitlön och DFSA frågar sig vad t ex Björn Rydberg tjänar.) Varslet gäller att hennes chef sagt att hon fått för lite lön under flera år, att hon borde fått större höjning senast men att han på grund av regler och potter inte hade möjlighet att ge henne allt på en gång.

DFSA har ifrågasatt varför det är så lätt att göra fel och så svårt att kompensera lönen när man upptäcker felet. Vi har inte varit oresonliga. Istället för en direkt höjning  har vi ställt frågan hur Angelika skall kunna känna sig trygg i att en butikschef som satt för låg lön tidigare inte kommer göra det igen. Vi efterfrågar en garanti på att om Angelika fortsätter göra ett bra jobb kommer få en bra löneökning, särskilt med tanke på att hon förlorat en massa pengar under de gångna åren genom att ha en för låg lön.

Om någon från Personal och Kompetens skulle läsa detta: Om vi nu måste ha ett individuellt lönesystem och omständiga kompetensutvärderingar så skall också kopplingen mellan medarbetarsamtal och löneökning vara tydlig. Och lönerevisionssystemet kan inte vara utformat så att butikscheferna kan svika sina anställda och sedan enkelt komma undan genom att hänvisa tillbaka till systemet. Räcker det inte att butikscheferna redan har oss i en järnhand genom kontrakten? Skall också lönesystemet vara godtyckligt och egenmäktigt? Just nu går det ut på att vi presenteras för fullbordat faktum. Kanske får vi som i Angelikas fall en flat ursäkt, ett år går och sedan får vi återigen en pissig löneökning kompletterat med ett "Jag vet, du borde fått mer men mina händer är bakbundna (genom löneregler och potter)". 

Vi har välkomnat Systembolagets utspel i pressen och till Unionen. Vi har kunnat använda mediautrymmet för att föra fram vår kritik mot personalpolitiken på företaget, men Systembolaget har missförstått situationen kring blockaderna.

Blockaderna fortsätter från och med Måndag, nu spridda över hela landet, ända tills Systembolaget tar sitt ansvar som arbetsgivare och börjar förklara hur en anställd skall kunna känna sig något annat än maktlös i det rådande lönesystemet. 




8-9 bilar stoppade första dagen


- Samtliga morgonleveranser till de drabbade butikerna stoppades
 

Götgatan, Stockholm 18/6 2008. Systembolaget Ringen i blockad.




(Carlsbergbilen på bilden vände efter att chauffören stått och dividerat en stund.
Generellt tog chaufförerna från alla åkerier utom Carlsberg det hela med ro.
I Liljeholmen prejade en Carlsbergbil 3 blockadvakter. Händelsen är polisanmäld).


Den 18/6 klockan 07.00 inleddes blockaderna mot varuleveranser till Systembolag i distrikt 14 i Stockholm. Vid Systembolagen i Hornstull, Farsta, Ringen och Rosenlundsgatan stod sammanlagt 45 blockadvakter och täckte garageportarna med banderoller och sina kroppar.

Totalt 5 lastbilar stannade vid blockaderna och chaufförerna beslutade sig efter viss tvekan för att vända om. Ytterligare 3 eller fyra bilar omdirigerades per telefon. (Chaufförerna från ett åkeri ville undvika problem och lät DFSA hjälpa dem att planera sin leveransrutt.) Det hela gick lugnt till, polisen var på plats men beslutade sig för att betrakta blockaderna som allmänna sammankomster och ingrep inte. Framför butikerna på Ringvägen och Hornsgatan hölls manifestationer med tal, musik och utdelning av sammanlagt 2500-3000 flygblad. Fokus låg på Systembolagets problem med anställningskontrakt och lönesystem och DFSA försökte så långt som möjligt göra tydligt att Systembolaget hellre riskerar en blockad än att ens göra ett försök att kompensera eller lugna en anställd som blivit sviken av sin chef.
 
Inne i butiken vid Hornstull befann sig distriktets områdeschef med stab från klockan 07.30 och på Hornsgatan och Götgatan sågs Systembolagets presschef försöka göra sig osynlig bland blockadvakterna. På framsidan stod två extrainkallade väktare och på baksidan i lastgaraget två eller tre till. Väktarna på framsidan sade sig ha blivit schemalagda till klockan 19.00. Kontakten mellan väktarna och blockadvakterna var kamratlig och uppsluppen ända tills områdeschefen dök upp och förbjöd väktarna att tala med blockadvakterna. På Hornsgatan var folket i morgonruschen peppande och förstående frånsett några äldre herrar som varken gillade musiken eller facket.

DFSA kände sig nöjda med att 1. Folk från huvudkontoret extrainkallats ut till butikerna för att bunkra under veckan. 2. Att områdesstaben tvingats ut i ottan till butiken vid Hornstull. 3. Att man betalat för att ta in en massa väktare. 4. Att blockadvakterna stoppat eller försenat 9 bilar under morgonleveranserna. Det fick räcka. Klockan 10.00 avslutades blockaderna för dagen.
 
 
 

Youtube avslöjar Systembolaget.

-  Internfilm bekräftar personalskandal




Nättidskriften Yelah.net presenterade idag Fredag ett filmklipp på Youtube från

Systembolagets egen informationsfilm från 1989.

 

I personalfilmen säger Systembolagets representant att "Deltidsanställda

har nästan alltid arbetat mer timmar än de varit anställda för, men då

mertiden varierat månad till månad så har också månadslönerna åkt upp och

ned vilket skapar ekonomisk otrygghet och ger problem med semesterlön och

sjukpenning." För att lösa problemet presenterar man en arbetstidsreform

kallad Plus och minustid 1989.


I filmen säger dåvarande Systembolagsintendenten Lars Spjut att "Målet är

att vi skall få en ökad grundtrygghet för de deltidsanställda som skall

leda till en mindre personalomsättning".


DFSA har sett filmen och kan konstatera att ingenting har hänt på 19 år

trots löften om förbättrad arbetssituation för kassörerna.


-Det går inte att bortförklara. Att de påstår att de arbetar hårt för att

lösa problemet med mertiden men inte kunnat ändra någonting på tjugo år är

en riktig skandal. Systembolaget tjänar mycket pengar för varje vecka vi

hålls utan kontrakt. Efter att ha sett den här filmen är det svårt att

känna att personalledningen på allvar jobbar för vårt bästa.


DFSA uppmanar alla intresserade att se filmen och sätta den i relation

till Systembolagets tystnad kring Angelikas lön och det faktum att de

själva senast idag pekat på att man skall ha låg lön om man har låga

kontrakt inom Systembolaget.


Systembolaget genomför en reform 2009 kallad Årsarbetstid. I flera år har

har Systembolaget meddelat DFSA att inga kontrakt kan justeras förrän

reformen träder i kraft. Under förhandlingar i vintras kring Emil Boss

anställningskontrakt förklarade Systembolaget genom förhandlaren Bo

Rangborg hur Årsarbetstiden skulle gå till. Det är omöjligt att skilja det

han förklarade från det som sägs på filmen om "Plus och-minustid".



URL till filmen:

http://www.youtube.com/watch?v=RMxM36QlzfE


eller sök på Youtube efter Systembolaget.

Filmen heter "Systembolaget löser personalproblem 1989"


Press:
http://stockholm.expressen.se/nyheter/1.1193507/sy..
(debatt)

http://stockholm.expressen.se/nyheter/1.1193659/sy..

http://forum.aftonbladet.se/thread.jspa?threadID=1.. (debatt)

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=77..

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=77..

http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_135230..

http://lotidningen.lo.se/?id_site=8&id_item=18106

http://www.yelah.net/news/20080613181420

http://www.yelah.net/news/20080613025958

http://www.yelah.net/news/20080611004730

http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20080612

http://www.stockholmsfria.nu/artikel/73545

http://www.motkraft.net/nyheter/3144


Radio
 
http://www.sr.se/webbradio/?Type=broadcast&Id=1202444&isBlock=0


Systembolaget har kontaktat DFSA

-        Försvarsbrevet kom 15.23 i Fredags.


Klockan 15.23 hörde Bo Rangborg, förhandlare på Systembolaget av sig till

fackklubben DFSA via mail.  Systembolaget presenterar nu argument för att

bevisa att ingen särbehandling skett.  Man pekar på att Angelika har ett

lågt kontrakt och att deltidsanställda med låga kontrakt inte gör samma

arbetsuppgifter som de som arbetar mer och därför får lägre lön på

Systembolaget.


- Det här blir galnare och galnare. Det är ingen hemlighet att

Systembolagets anställda inte har riktiga anställningskontrakt. Bo

Rangborg har själv uttalat sig om att det varit ett jätteproblem i 25 år

att kassörer med 4-12 timmars anställningskontrakt arbetar 200-500% över

sin kontrakterade tid, säger Mikael Lindegren på DFSA.


Förutom att peka på att låga kontrakt ger låg lön meddelar Systembolaget

att Angelika har två kronor högre i timmen än riksgenomsnittet för andra

med samma kontrakt.


- De pekar på riksgenomsnittet en gång till fast diskussionen handlat om

butiken på Hornstull. Under förhandlingen jämförde vi Angelikas lön med

löner för anställda på andra butiker, t ex med mig själv som är 9 år yngre

och har arbetat totalt 3 år kortare. Jag har  högre lön än Angelika. Samme

Bo Rangborg meddelade då att man måste bedöma butiker var och en för sig

eftersom vissa butiker har höga löner och andra låga. Det är något fel på

systemet, säger Mikael.


DFSA har inte mottagit något förslag på lösning och Systembolaget nekar

fortfarande till att man under förhandlingarna varit överens om att

Angelika fått en oskäligt låg lön i många år. Blockaderna inleds som

planerat 07.00 18/6.

-        Vi har talat med åkerierna och informerat dem om vad som gäller, säger

Mikael.


Presskontakt (för frågor, bilder, lönekartläggningsresultat butiken

Hornstull): Emil Boss 0762286309


Systembolaget bunkrar inför blockaderna

        - Kopparbergs omdirigerar leveranserna


Systembolaget har gått ut i media och uttalat att de inte känner oro för

midsommarblockaderna, men DFSAs kassörer rapporterar direkt från butikerna

att chefer försöker styra om leveranserna.


-Kopparbergs ringde nyss och om ville fråga om hur tidigareläggningen av

leveranserna till Gullmarsplan skulle gå till, säger DFSA-medlemmen Jarl

Keber från kassalinjen i Gullmarsplan.


DFSA tillbakavisar Björn Rydbergs uttalanden om att det handlar om en

enskild medlem och att ingen diskriminering skett.

 - Angelikas fall är ett typexempel på orättvis behandling inom ramarna

för kollektivavtalet. Frågan om justeringar vid orättvis behandling berör

oss alla och det är därför man vill lägga locket på, säger Mikael

Lindegren på fackklubben.


DFSA menar att det handlar om allmänna problem med den individuella lönen

och anställningskontrakten.

-Vi är beredda på kritik från allmänheten men vi vet att vi berör en

brännhet fråga inom Systembolaget, säger Mikael.


DFSA är de enda organiserade kassörerna som inte är bundna av fredsplikt.

-Vi Vi känner att det är viktigt att säga ifrån om den ohållbara

situationen för kassörerna. Missnöjet är stort bland medlemmarna i facket

Unionen och bland de oorgansierade, men det är bara vi som reellt kan

lyfta frågan, säger Mikael.


Med diskriminering syftar Björn Rydberg till könsdiskriminering. Under

förhandlingarna har DFSA tillsammans med Systembolaget konstaterat att det

inte är endast på grund av sitt kön som Angelika särbehandlats.  -Vi var

under förhandlingarna överens om att Angelikas lön länge varit för låg,

säger Mikael Lindegren.


ÖPPET BREV

 

Vi som arbetar på Systembolaget:

 

* Har rätt till skäliga löner och lika lön för lika arbete.

 

* Har rätt till riktiga anställningskontrakt.

 

* Har rätt att kunna planera våra liv och inte bara hoppa in "när det behövs".

 

* Har rätt att inte bli avfärdade när vi påtalar problem.

 

* Har rätt att få vara med och påverka viktiga beslut om vår arbetssituation.

 

 

Vi i Driftsektion för Systembolagsanställda:

 

* Är fast beslutna om att genomföra lastkajsblockaderna vid Midsommar.

 

* Är tillräckligt många för att genomföra blockaderna.

 

* Är en del av Systembolagets kassörer.

 

* Är de enda av Systembolagets kassörer som är fackligt organiserade utan att omfattas av fredsplikt.


* Är de som har möjlighet att sätta ned foten när personalen upplever att personalpolitiken är ohållbar.

 

 

Midsommarblockaderna:

 

* Är ingenting vi vill genomföra. Vi ställer oss kritiska till att Systembolaget hellre riskerar blockader än kommunicerar med sina anställda.

 

* Är ett sätt för oss att få Systembolaget att uppmärksamma effekterna av den rådande personalpolitiken i ett skede där personalledningen inte längre är intresserade av en öppen dialog.

 

* Är en lagligt varsladstridsåtgärd. DFSA är inte en fredspliktig fackförening.

 

* Kommer 18/6 att ske vid flera butiker på Södermalm och i Söderort i Stockholm.

* Kommer 19/6 att ske vid flera butiker i hela Stockholm.


RSS 2.0