Misslyckad reform återinförs på Systembolaget

 

På sammanträdet 21/8 mellan DFSA och Systembolagets personalledning uppfyllde Systembolaget större delen av DFSA:s krav. Förhandlingarna kring den utsatta medlemmens lönesituation fortsätter och den kommande reformen Årsarbetstid visade sig sämre än vad som tidigare presenterats. De som lider mest av de låga konrakten omfattas inte av reformen och i september anordnar DFSA en familjedag med information till medarbetare och allmänhet.

 

21/8 sammanträdde fackföreningen DFSA (Driftsektion för Systembolagsanställda) med Systembolagets personalledning för att diskutera den planerade arbetstidsreformen Årsarbetstid och vad den får för konsekvenser för de anställda. Sammanträdet syftade även till att fortsätta diskussionen kring den medlem som under flera års tid fått för låg lön i förhållande till sin arbetsprestation.

 

– Vi är nöjda med mötet, men inte mycket nytt presenterades angående vår medlems lönesituation, så vi fortsätter förhandlingarna inom två veckor, säger Jarl Keber från DFSA.

Systembolaget gjorde klart att Årsarbetstid inte kommer att omfatta kassörer med låga kontrakt på 4, 8 och 12 timmar, vilket i dagsläget är några av de vanligaste kontrakten på Systembolaget för deltidsanställda. Systembolagets personalledning har dock tillsammans med fackföreningen Unionen kommit överens om att mellankontrakt på 16,  20 och 24 timmar per vecka ska bort, vilket kommer att leda till att 4, 8 och 12 timmar per vecka blir de vanligaste deltidskontrakten. Deltidsanställda med kontrakt på upp till 12 timmar per vecka kommer inte att omfattas av reformen Årsarbetstid, utan kommer att likt idag även i fortsättningen tvingas jaga mertid.

 

– Precis som väntat visar sig Årsarbetstid vara en bluff och till och med en försämring för många av kassörerna, säger Jarl Keber från DFSA.

 

Efter åratal av väntan från framför allt de med lägre kontrakt, som också är de som procentuellt sett arbetar mest mertid, visar det sig att Årsarbetstid främst handlar om att skapa en flexibel arbetsstyrka. I dagsläget är den flexibilitet som förväntas av kassörerna delvis en överenskommelse mellan butikschef och den anställde. Inom Systembolaget har kassörerna kontrakt på timmar per vecka, men när arbetstiden slås ut på ett år får butikscheferna verktyg att när det behövs beordra kassörer att arbeta flera hundra procent över den ordinarie veckotiden. DFSA ställer sig kritiska till detta eftersom det blir svårt för de anställda att kombinera arbetet på Systembolaget med annat arbete och att ta hänsyn till dagis och skola.

 

– DFSA kommer i september att tillsammans med kassörer och deras familjer att anordna en familjedag för att visa Systembolaget att vi kassörer inte bara är en samling stundeter som står redo att arbeta när det finns behov på butikerna, säger Jarl Keber från DFSA.

 

1989 gjordes ett försök med Plus- och minustid och Systembolagets personalledning bekräftade att försöket är identiskt med Årsarbetstid, men kollektivavtalsfacket var den gången för starkt och stoppade försöket. Dagens situation på arbetsmarknaden och att Årsarbetstid finns på andra arbetsplatser ser Systembolaget som en förutsättning för genomförandet, trots att arbetssituationen för kassörerna är den samma som för tjugo år sedan. Systembolagets personalledning tycker dock inte att det är aktuellt att inför Årsarbetstid ta del av vad som gick bra respektive dåligt med det försöket och någon utvärdering finns inte att ta del av.

 

– Det var på många sätt ett ganska chockerande möte. Man redovisade öppet att man planerar att försämra de mest utsatta personalgruppernas möjlighet till en trygg anställning, säger Jarl Keber från DFSA.

 


RSS 2.0