Lagenaartikel i Industrial Worker # 1717



Även den internationella federationen IWW (Industrial Workers of the World) har uppmärksammat Lagenakonflikten. I nummer 1717 av tidningen The Industrial Worker som ges ut i USA, Storbrittanien, Australien, Canada, Grekland, Finland och Tyskland kan man läsa om hur Lagenas ledning bytt ut den fasta personalen mot inhyrd arbetskraft och om den protestvåg som inletts till Lagenaarbetarnas stöd. Även här nämns SAC:s stöd för arbetarna på Lagena. 





En av IWW:s mest berömda medlemmar är gävlesonen och syndikalisten Joe Hill. Undrar vad Joe Hill hade sagt om att ett svenskt staligt monopol försöker undergräva den anställningstrygghet som arbetarrörelsen kämpat sig till under de senaste hundra åren?

SAC:s stöd i Lagenakonflikten i ASR # 52




I den amerikanska syndikalistiska tidskriften ASR (Anarcho Syndicalist Review) nr 52 2009 uppmärksammades DFSA:s stöd i Lagenakonflikten. Följande är ett utdrag ur artikeln med rubriken "SAC backs wildcat against casualization":

"Workers in the warehouse for the swedish states alcohol monopoly Systembolaget held a wildcat strike in response to managemant attempts to replace the workforce with temporary workers. Management has been trying for a long time to replace the workers with casualized workers on short-term contracts, but now they are using the recession as an excuse for laying off workers, while they continue to hire agency staff. The workers refused to return to work and have been joined in their strike by supporters from the local branch of SAC"
 

"Unions united will never be defeated"


Då Systembolagets alla CSR-ansvariga gått på semester, hoppade DFSA in och tog reda på svaren på några av Sikhula Sonkes frågor ställda till Systembolaget. Sikhula Sonke behöver dock fortfarande och så snart som möjligt få svar av CSR-gruppen på vilka producenter och vinfarmer som tillverkar vinerna som säljs på Systembolaget. (För oss som arbetar på Systembolaget blir situationen något genant, när ett stort statligt monopol inte kan komma med enkla uppgifter, med hänvisning till semestertider. Det handlar om uppgifter som kan underlätta ett extremt viktigt arbete, som Systembolaget dessutom officiellt säger sig prioritera.)

DFSA sammanställde en lista på namnen på själva vinerna, vilket var till stor hjälp eftersom Sikhula Sonke i vissa fall då kan koppla till farmer och märken. Så här skriver Patricia Dyata till DFSA:

 

Dear comrades,

Thanks for the list. It is of great help, because it contains some
of the farms that we work on. Our week of action went well and no,
President Zuma was not available, but the director of presidency
was the one we handed over the memorandum to. The great
thing was that the South- African Human Rights Commissioner
was there and she was very inspired by our action and she
urged the government to listen to our cry for help, and we are
also going to start a dialogue between all the different parties
that have a responsibility towards farm workers and farm dwellers.
The South-African Human Rights Commissioner is going to
facilitate the dialogue. Delheim have not come back to us yet ,
but we are still negotiating and hope something positive will
come out of it.  Last but not least, thanks again comrades.  

We are very greatful and thankful for your support. We could
not have done it without you.


"Unions united will never be defeated"  

ALUTA CONTINUA!    


Yours in solidarity

Patricia  Dyata



Filmlänk till Afrikagruppernas presentation av Sikhula Sonke.


Sikhula Sonkes aktioner uppmärksammade





Sydafrikanska fackföreningen Sikhula Sonke genomförde förra veckan viktiga aktioner för att uppmärksamma de omänskliga villkoren för vinarbetarna på farmerna i Stellenboschdistriktet. DFSA sände ett pressmeddelande och nyheten fångades upp och blev en artikel i Arbetaren 29/7 och Internationalen 4/8.

Systembolaget har i år inlett ett viktigt projekt att genom att ställa krav på sina underleverantörer kunna förbättra arbetsvillkoren för vinarbetarna som tillverkar Systembolagets viner. En del i detta arbete är att säkra fackföreningarnas inflytande på vinfarmerna. Via DFSA har Sikhula Sonke och Systembolaget kommunicerat mailledes om hur villkoren skulle kunna kontrolleras och förbättras på de gårdar i sydafrika som drivs av Systembolagets vinproducenter. DFSA ordnade även ett möte mellan Systembolaget och Sikhula Sonke 8/5 och i samband med detta fick Sikhula Sonke löfte om att vinproducenten Delheim skulle träffa facket och börja diskutera de hårt kritiserade levnadsförhållandena på farmerna.

Men mötet med Delheim har från företagets sida hela tiden skjutits på framtiden och Systembolaget har inte svarat på Sikhula Sonkes brev sedan mitten av juli. DFSA följer utvecklingen och hoppas att Systembolaget kommer se till att mötet mellan Delheim och facket faktiskt blir av och att man fortsätter kommunicera med Sikhula Sonke om kampen för mänskliga rättigheter för arbetarna hos Systembolagets vinproducenter.
 

Lagena vägrar återanställa trots nya storkunder


I höstas sade Lagena upp 34 personer med hänvisning till att tre stora kunder lämnat företaget, uppgående till totalt 17% volymminskningar. Ledningen beklagade att man var tvungna att fatta ett så svårt beslut med så katastrofala följder för de anställda, som blev arbetslösa mitt i krisen. De senaste månaderna har emellertid Lagena fått två nya stora säkra kunder, AMCA och Apricot, som höjer volymerna igen med ca 12%. Återanställningsrätten för de uppsagda har inte upphört ännu. Ändå vägrar Lagena att återanställa och fortsätter i stället att använda inhyrd personal.

Blockad och strejk på Systembolagets helägda dotterbolag Lagena i Jordbro.

I artikeln "Lagena bluffar om orderingång" skriver journalisten Sofia Broome om att Lagena ignorerar såväl Handels och löntagarkonsulternas som DFSAs förslag på lösningar och att det nu blivit uppenbart att företagets argument för uppsägningarna inte håller för närmare granskning.

DFSA har förhandlat med Lagenas ledning och gått igenom risk- och konsekvens-bedömningar, ekonomiska prognoser och löntagarkonsulternas rapport. DFSA är bundna av tystnadsplikt rörande detaljerna i rapporten, men på Handels hemsida står det klart dock och tydligt utskrivet hur Lagenas ledning struntade i konsulternas slutsats.

De senaste månaderna har Lagena fått två nya stora säkra kunder, AMCA och Apricot, som höjer volymerna igen med ca 12%. Återanställningsrätten för de uppsagda har inte upphört ännu. Ändå vägrar man återanställa utan fortsätter använda inhyrd personal.

Uppsägningarna var redan i överkant, motsvarande över 20% personalneddragningar mot 17% volymminskning och nu visar det sig alltså att man endast har 5% kundförlust mot föregående år. På DFSA:s fråga till personalchefen Martin Dahlin om Lagena med anledning av de nya kunderna kommer återanställa en del av de uppsagda blev svaret blankt "nej". Anledningen? "Lagena har löpande förhandlingar med alla kunder och det finns alltid en chans att vi tappar någon ny." På frågan när man vet säkert om alla kunder stannar blir svaret "i november". (Som av en händelse precis då återanställningsrätten går ut.) På frågan om man kommer återanställa sina medarbetare om det visar sig att alla kunder stannar är svaret även det ett kort och kärnfullt "nej".

Uppsägningarna var visst - trots allt - inte så hårt kopplade till kundförlusten. Kanske är de hårdare kopplade till att Lagena vill ha en mer flexibel arbetstyrka som jobbar under sämre villkor, i högre tempo och utan möjlighet att organisera sig?

Arbetsgivare som sparkar folk på falska grunder, med syfte att kringgå anställningsskyddet i LAS, finns i alla branscher, men det blir extra allvarligt när statliga jättar struntar i arbetsrätten mitt i kristider.

Vi har tipsat om den här kampsången tidigare, men det är värt att göra igen (Dexys Midnight Runners och Håkan Hellström kan vara stolta):  "Kom igen Lagena!"
 

Artikel om SAC och DFSA i Direkte Aktion nr. 194




I julinumret av den tyska syndikalistiska tidningen Direkte Aktion finns en lång artikel om SAC:s utveckling under 2000-talet med rubriken "Ein Schritt zurück, zwei Schritte vor" (Ett steg tillbaka, två steg framåt). Steget tillbaka, menar  artikelförfattaren Mattias Kåks, var den nedgång i antal medlemmar som SAC i likhet med de flesta andra fackförbund drabbades i och med a-kassereformen 2006. Stegen framåt är att SAC på kongressen 2006 fattade beslutet att föra kampen tillbaka till arbetsplatserna. Den omorganisering som skett under den i år fullgångna kongressperioden har lett till att SAC inte bara mångdubblat antalet arbetsplatskonflikter, utan även till att facken i federationen också vinner långt fler av striderna än tidigare. Nyckeln heter utbildning och erfaranhetsförmedling, menar Jan Abrahamsson från Stockholms LS, som är intervjuad i artikeln. SAC har helt avskaffat ombudsmännen och ersatt dem med fackliga organisatörer (FO), som hjälper medlemmarna att själva organisera på sina arbetsplatser och ta sig an sina egna problem. De sektioner och syndikat som bildats i olika branscher har en självklar beslutanderätt i sina egna fackliga frågor. Effekten av reorganiseringen tillbaka till arbetsgolven ger tydliga resultat. Under 2008 gick det betydligt större LO till facklig strid totalt 13 gånger medan de fria fackföreningarna i SAC gick till strid 55.
 
Som exempel på aktiva arbetsplatssektioner och framgångsrika arbetsplatskamper (där de anställda själva fattat alla beslut) nämns strejkerna i tunnelbanan genomförda av Driftsektionen Stockholms tunnelbana och spårvägar (DSTS) och de blockader och manifestationer som Driftsektion för Systembolagsanställda (DFSA) genomförde under 2008. Artikelbilden visar DFSA:s konflikt under midsommar 2008 med bildtexten "Blockade eines staatlichen Alkoholladen" (Blockad av en statlig alkoholbutik).
 

RSS 2.0