Internationell solidaritet

Göteborg 2009.04.28


Till Systembolagets ledning
 

I fackföreningen DFSA är vi stolta över Systembolagets alkoholpolitiska uppdrag. Som försäljare på Systembolaget kan vi ge god service och samtidigt ta ansvar gentemot kunden. Vi tar ett stort ansvar genom att neka unga och berusade, men ger också märkesneutrala och kunniga rekommendationer. Mot den bakgrunden blir vi upprörda när vi i Råd och Rön och Dagens Arbete läser om tillverkningen av Systembolagets miljöbärkasse och producerandet av vissa sydafrikanska viner och att Systembolaget inte tagit initiativ för att förbättra situationen. Hur skall vi försäljare kunna rekommendera viner som produceras under förhållanden så omänskliga att vi knappt kan föreställa oss dem i Sverige? Hur skall vi försäljarekunna sälja tusentals påsar varje dag, när vi fått höra att tillverkningen är extremt farlig och arbetspassen för de utländska arbetarna är långt längre än vad som är lagligt på den svenska arbetsmarknaden? Som försäljare känner vi ett ansvar gentemot såväl Systembolagets kunder som människorna vilka tillverkar de varor vi säljer. Vår förhoppning är att Systembolaget ska känna samma ansvar och agera därefter.

 

Vi försäljare har möjlighet att stärka Systembolagets position i Sverige och världen och visa att Systembolaget är bäst på ansvarsfull och kunnig försäljning av alkohol. Rapporter på ViNet visar att det går bra för Systembolaget. Monopolets ställning har stärkts. Svenska folket har stort förtroende för Systembolaget, som också fortsätter att vara en av världens största inköpare av vin och sprit. Den starka positionen innebär kraft, kraft att ställa krav på mänsklig behandling på alla nivåer i produktionen. Kraft innebär möjlighet att ta ansvar.

 

För att Systembolaget ska framstå som värdigt ett monopol anser DFSA att Systembolaget måste visa på handlingskraft i de fall av missförhållanden som nu uppdagats både i Leif Anderssons fabrik i Gördsbyn och hos vinproducenten Delheim i Sydafrika. Av alla länder och företag som Systembolaget handlar med finns med största sannolikhet fler exempel på brister i arbetsrätt och arbetsmiljö. Hur möter vi bäst den här typen av arbetsrättsliga missförhållanden? Genom bojkott? Genom krav på att förbättra förhållandena? Genom att bättre kontrollera underleverantörerna?

 

DFSA kräver att en representant från Systembolaget åker till Delheim i Sydafrika och direkt från arbetarna på vinodlingarna hör hur arbetsvillkoren ser ut och att Systembolaget oannonserat åker till Leif Anderssons fabrik i Gördsbyn för att lyssna på arbetarnas upplevelser. DFSA undrar hur Systembolagets krav på underleverantörer ser ut? Borde det inte vara självklart att det finns ett grundläggande krav på mänsklig behandling av samtliga arbetare i alla led i varukedjan?

 

Den syndikalistiska fackföreningsrörelsen är internationell. DFSA har goda kontakter med federationer världen över och vi tror på direkt aktion över gränserna. Därför är det självklart att vi gör vad vi kan för att hjälpa arbetarna hos Delheim och Leif Andersson. DFSA har förmedlat ett brev direkt till de som arbetar på fälten för Delheim och tagit kontakt med kamrater i den sydafrikanska syndikalistiska fackföreningsrörelsen. DFSA uppmanar till stödaktioner. För arbetarna i Leif Anderssons fabrik i Gördsbyn är närmaste syndikalistiska fackförening Karlstads LS.

 

Karin Furuvik och Systembolaget undrar hur brevet från DFSA riktat till Systembolagets ledning ska tolkas. Det ska tolkas som att DFSA är stolta över Systembolagets uppdrag, men att DFSA samtidigt ställer krav på att Systembolaget ska agera för att motarbeta missförhållanden för våra arbetskamrater i andra länder. Systembolaget måste gentemot oss, de arbetande i de aktuella produktionsleden och alla anställda på Systembolaget tydligt förklara hur Systembolaget tänker ta ansvar för och kompensera för missförhållandena.

 

DFSA och andra berörda syndikalistiska fackföreningar har ett ansvar att hjälpa arbetarna i fabriken i Gördsbyn och vinodlingarna i Sydafrika om de inte snabbt får gehör.

 

iDFSA - DFSA:s internationella kommitté



Ta större ansvar för underleverantörerna!





Systembolagets Delheim Cabernet Sauvignon. Tillverkas under slavlika
förhållanden av vinplockare i Sydafrika.






Systembolagets miljöbärkassar. Tillverkas i hälsofarlig fabrik
av industrarbetare i Sverige.



Nyligen har tidningarna Dagens Arbete och Råd och Rön avslöjat missförhållanden hos två underleverantörer till Systembolaget. Systembolaget lovar att ställa krav på den ena, en svensk leverantör, men inte på den andra, en vinproducent i Sydafrika.

Vi som säljer de aktuella varorna varje dag i kassorna säger: Bojkotta ALLA varor som produceras under omänskliga förhållanden!
 
Stenqvist AB, Systembolagets leverantör av plastkassar, köper in påsar från en fabrik i Värmland där man enligt Dagens Arbete låtit anställda arbeta upp till femton timmar om dygnet vid maskiner som saknar skydd för händerna. Vinleverantören Carovin AB köper in vin från producenten Delheim i Sydafrika som enligt Råd och Rön bevarat slavlika arbetsförhållanden från apartheidtiden för sina vinplockare.

Systembolaget riktar skarp kritik mot Gördsbyn, men inte mot Delheim. Presschefen Lennart Agén säger till Dagens Arbete att förhållandena på fabriken är ”Helt åt helvete” och att Systembolaget ”måste se till att problemen åtgärdas”. Till Råd och Rön säger Fredrik Arenander på inköpsavdelningen att Systembolaget i märkesneutralitetens namn inte kan sätta press på Delheim eller några vinproducenter, utan att detta är upp till leverantören, i detta fall svenska Carovin AB.

– Eftersom vi verkar på en monopolmarknad, där vi måste behandla alla leverantörer lika, så har vi inga sådana specifika förfrågningar. Vi gör heller ingen producentbedömning, utan det är leverantörerna som gör den, säger Fredrik Arenander till Råd och Rön, och berättar även i intervjun att inga direkta krav kommer ställas på Carovin AB.

Det är långt mellan Gördsbyn och Västra Kapprovinsen, men mellan vinerna från Delheim och kassarna från Stenqvist är avståndet bara några meter på Systembolagets butiker. Precis som alla andra varor packas de upp, ställs på hylla och säljs med ett leende av oss försäljare.

Vi vill varken hjälpa Leif Andersson att driva sin livsfarliga fabrik eller bidra till att Delheims ägare tjänar storkovan på sina lantarbetares utsatthet. Som anställda och som skattebetalare och ägare av Systembolaget säger vi nej – Inte i vårt namn. Bojkotta Carovin AB!

Systembolaget är en av världens största alkoholkedjor och måste ta ansvar för att varorna man säljer inte tillverkas under omänskliga förhållanden. Dessutom ägs företaget av oss skattebetalare. Om något företag i världen kan ställa krav på sina underleverantörer, så är det Systembolaget.

DFSA har skrivit stöduttalanden till arbetarna i Gördsbyn och på Delheim. Från Systembolaget har vi inte fått någon information om missförhållande hos underleverantörerna men vi kräver att Lennart Agéns löfte om åtgärder mot Gördsbyn verkligen infrias och att Systembolaget även sätter press på Carovin AB.

Statement of support to the wine workers of Delheim


DFSA, union of sales staff at the Swedish Alcohol Retail Monopoly Systembolaget, sends this statement of support to the wine workers of Delheim, South Africa.

We are very upset to read about your terrible working conditions, extremly low wages and about the forced evictions from your homes. We sell hundreds of bottles of Delheim wines every day in our stores. We are also upset to hear that our employer, Systembolaget, will not demand of Delheim that your work conditions must improve. 

It should be the duty of Systembolaget to put pressure on Delheim to help you. No wines sold in our stores should be produced through inhumane exploitation of workers. Systembolaget is the national alcohol monopoly in Sweden and one of the world largest buyers of wines and spirits.

The wines of Delheim are sold in big quantities at Systembolaget. As workers we feel solidarity with you and wish to help to improve your working conditions in any way we can, for exemple by protesting in order to make our employer to put higher demands on their subcontractors, (including Carovin AB, buying wines from Delheim) .

All wines that we sell in our stores should be produced with decent working conditions for the workers! Please tell us of if there is anything apart from the above that we can do to help.

Best regards

DFSA – Driftsektion för Systembolagsanställda

Stockholm 2009.04.14

Stöduttalande till de anställda på fabriken i Gördsbyn


Med bestörtning och ilska har vi läst om era arbetsvillkor i Dagens Arbete. Ingen arbetstagare skall behöva arbeta med farliga maskiner, 12-15 timmar om dagen eller utstå trakasserier från chefen.

Som Systembolagsförsäljare säljer vi tusentals av era kassar varje dag. Det känns inte bra nu när vi vet under vilka förhållanden de producerats. Vi skäms å Systembolagets vägnar och hoppas innerligt att presschefen Lennart Agéns löften om att ”se till att problemen åtgärdas” blir verklighet.

Till oss ute på butikerna har Systembolaget inte gått ut med någon information om er situation eller om vad man tänker göra åt den. Ni har vårt fulla stöd i era krav på dräglig arbetsmiljö, lön och arbetstid. Vi är olika länkar i samma arbetskedja och vi vill stödja alla positiva förbättringar på er fabrik.

Om det finns någonting vi kan göra för att sätta press på era och våra chefer att ordna upp det här, så hör av er. En sak vi redan funderat på är att gå ut med en informationskampanj om era förhållanden till Systembolagets personal. Skulle det vara till nytta?

Med solidariska hälsningar

Driftsektion för systembolagsanställda

Stockholm 2009.04.14

RSS 2.0