Säkerhet i butik: Ny utbildning utvärderas

 

 

 


I samråd med DFSA har Systembolaget kommit fram till att nya utbildningar skall hållas kring rutiner vid stölder i butiker. Utbildningarna skall enligt Systembolaget hållas i de butiker som har mycket svinn.

 

Det är mycket viktigt att Systembolaget motverkar svinnet i butikerna och samtidigt måste personalens säkerhet i alla lägen prioriteras. Vi försäljare har ett ansvar för att motverka snatteri men också för att inte utsätta oss för onödiga risker. Systembolaget har ett ansvar att uppmuntra personalen att undvika onödiga risker och samtidigt vara uppmärksamma på stölder.

Under 2008 uppmärksammade media tre fall där Systembolagsförsäljare blev misshandlade av kunder i butikerna. Samtidigt har tyvärr felaktiga instruktioner om att konfrontera och hålla fast snattare spridits i vissa butiker samtidigt som våra medlemmar vittnar om att det ibland förekommer en sorts ”machokultur” där försäljare kan visa framfötterna genom konfrontationer med potentiella snattare. Detta måste Systembolaget, DFSA och Unionen aktivt motverka för att öka grundtryggheten i butikerna.


Den trettonde november hölls den första utbildningen i Stockholms och nu utvärderas den av försäljargruppen som var med. DFSAs och Unionens lokala ombud kommer sammanställa utvärderingen och i samråd med Systembolaget diskutera de kommande utbildningarna.


Arbetaren 19/11: Artikel om hemgångskontroller

 


I Arbetarens ledarspalt skriver Mattias Pettersson om hur ledningen på Bonniers lager Samdistribution disciplinerar arbetsstyrkan med nya kontrollåtgärder, nämligen samma som Systembolaget införde 2006.

 

”På Bonniers boklager Samdistribution berättar personal om ett nytt disciplinärt grepp, ”hemgångskontroll”. Enligt företaget stämmer inte mängden böcker som kommer in till lagret från tryckeriet med antalet som skickas vidare ut. I fikarummen på lagret muttras det om att tryckeriets siffror inte alltid stämmer. Ibland levereras tomma kartonger. Och att det finns en kultur bland cheferna att plocka med sig böcker hem som löneförmån.


Bonniers tror dock att det handlar om lagerarbetare som snor böcker. Men övervakningskamerorna som övervakar hela lagret förutom chefernas kontor har inte upptäckt någon stöld. Därför infördes hemgångskontroll. Första gången det var hemgångskontroll dök två civilklädda kortklippta muskelknippen upp vid lagrets personalutgång. De började visitera alla. Syndikalisterna på arbetsplatsen frågade vilka de var och vad de hade för rätt att visitera. Legitimationer från ett vaktbolag åkte då fram. Någon information om att anställda hade rätt att säga nej till visitering gavs enligt syndikalisterna inte. Förbannad satte en syndikalist upp en lapp på anslagstavlan: ”Tack Anders (företagets VD) o co för visat förtroende och respekt”. Bonnier reagerade med en skriftlig erinran, ett hot om uppsägning: ”I ett anställningsavtal har parterna rättigheter och skyldigheter gentemot varandra. För att anställningsavtalet ska fungera i praktiken förutsätts att båda parter fullgör sina skyldigheter. Fredagen den 14 augusti 2009 har du olovandes använt anslagstavlan för att sprida din åsikt. Texten var ”Tack Anders o co för visat förtroende och respekt” och du hade undertecknat den med ditt namn”. Inga stulna böcker hittades dock. Försöken med repression drar ett löjets skimmer över dyrt betalda chefer som borde kunna ägna arbetstid åt viktigare saker.”


Protester begränsade inhyrning på COOP

 

COOP planerade att säga upp femhundra lagerarbetare. Lagerterminalen i Bro skulle outsourcas och personal från bemanningsföretag skulle ersätta fasta anställningar. Men samtidigt som Handels förhandlade med COOP och tydligt påminde företaget om den vilda strejken på Lagena, så protesterade nätverket Lagenaarbetarnas vänner genom att informera personalen och kunderna i COOP-butiker runtom i landet om vad som höll på att hända.

 

Resultatet av de gemensamma ansträngningarna från Handels och Lagenaarbetarnas vänner blev att COOP lade ner planerna på att outsourca lagret i Bro och att användningen av inhyrd personal begränsades till 10%. Systembolagsförsäljare i DFSA pratade med personal och delade flygblad till kunder på COOP Extra på Medborgarplatsen och COOP Nära vid Södra station.


RSS 2.0