Reportage om DFSA:s blockad i Arbetaren





Arbetaren skriver 15/12 om DFSA:s blockad av visitationer av anställda på allmän plats. I artikeln intervjuas representanter för både Systembolaget och Unionen om bakgrunden till visitationerna. I avtalet om sk. hemgångskontroller, som tecknades mellan Unionen och Systembolaget 2006, står tydligt utskrivet att kontrollerna inte får ske på gator och torg utanför butikerna, men ända sedan starten har det varit just där de oftast har genomförts. Systembolagets svar på frågan hur detta kunnat ske är att man är medveten om problemet, men att kontrollerna endast går att genomföra på det förbjudna sättet, medan Unionen svarar att Systembolaget har brutit mot avtalet och att man kommer sätta sig ned och formulera om det.  

I ett större perspektiv kan vi se hur utvecklingen på arbetsmarnaden går mot alltmer otrygga anställningar, vilka följs av en ökad övervakning och disciplinering av arbetstagare. Mer information finns i Utredningen om Integritetskydd i arbetslivet som nu behandlas av Arbetsmarknadsdepartementet. Som fackförening ser DFSA det som självklart att sätta medlemmarnas trygghet och integritet i första rummet. DFSA tror i likhet med en majoritet av svenska folket (enligt SCB) att det är bättre att satsa på dialog med oss anställda och skapa en gemensam värdegrund än att disciplinera oss med hot om inspektioner och repressalier. 

Hemgångskontroller är på sin plats vid misstanke om stöld, men knappast i förebyggande syfte över hela landet. Vi försäljare tar vårt ansvar när vi vägrar låta oss visiteras på allmän plats i strid mot rådande avtal. Avtalstexten slår i sig självt fast det grundläggande i denna fråga - att visitationerna inte får förekomma för att de är alltför kränkande!  



Facklig Info nr. 3


Nu har DFSA knåpat ihop ett tredje nummer av Facklig Info. Tema för Facklig Info nr. 3 är hur vi försäljare på olika sätt har en utsatt situation i butiken, samtidigt som vi bevakas allt hårdare. Vi följer också upp vad som har hänt i Lagena-kampen och tipsar som vanligt om utbildningar.

Facklig Info kommer att delas ut i butik under december, men om du eller dina arbetskamrater vill ha den skickad hem eller direkt till butiken, så gör DFSA det kostnadsfritt. Skicka ett mail med adress och antal exemplar som du/ni vill ha till: [email protected]. Vi ses ute i butikerna!




Blockad av integritetskränkande arbetsmoment







Hemgångskontroller utan koppling till stölder är integritetskränkande

 

I den statliga utredningen till lagförslaget om Integritetsskydd i arbetslivet (SOU 2009:44) som överlämnades till arbetsmarknadsdepartementet i år, slås det fast att hemgångskontroller kränker arbetstagares integritet och bör regleras på så sätt att det skall krävas en koppling mellan misstanke om faktiska stölder på berörda driftsenheter för att hemgångskontroller av personalen där skall vara tillåtna.

 

Lagförslaget syftar bl a till att hemgångskontroller i förebyggande syfte skall begränsas, eftersom de inte har någon koppling till förekomst av stölder utan kränker arbetstagares integritet enbart med syftet att disciplinera personalen. Ytterligare en utredning, genomförd av TCO i år, kommer fram till att över 50% av TCO:s medlemmar (där Unionens medlemmar ingår) är negativa till hemgångskontroller och upplever hemgångskontroller som kränkande. Vidare finns ingen rättspraxis som styrker att en arbetsgivare skulle ha rätt att vidta arbetsrättsliga bestraffningar mot en arbetstagare som vägrar låta sig visiteras i en hemgångskontroll.

 

Trots detta är det just arbetsrättsliga påföljder Systembolaget hotar med, detta i avskräckande syfte. Mot den bakgrunden ser DFSA gärna att systemet med disciplinerande hemgångskontroller ifrågasätts och diskuteras mellan Systembolaget, Unionen och DFSA.

 

Hemgångskontroller utförda på allmän plats är otillåtna


Svensk Handel och Systembolaget är eniga om att hemgångskontroller på allmän plats är otillåtna, eftersom de är ytterligare integritetskränkande då arbetstagaren riskerar att bli visiterad framför främmande utomstående människor.

 

Systembolagets hemgångskontroller utförs på allmän plats och företaget vet om det


Trots att det inte är tillåtet väljer Systembolaget att låta ordningsvakter vänta på gator och torg utanför våra butiker för att sedan kontrollera våra väskor och våra namn ute på allmän plats. Detta har skett i samtliga kontroller som DFSA:s medlemmar genomgått och efter att Systembolaget påpekat att kontroll på allmän plats inte får förekomma. Det är självklart inte acceptabelt att Systembolaget systematiskt genomför otillåtna hemgångkontroller.

 

Det är vidare oklart var rätten att leda och fördela arbetet slutar om en arbetstagare utanför arbetsplatsen, på hemvägen ute på allmän plats, skall vara skyldig att stanna kvar, gå igenom sina väskor och fickor, och visa legitimation. 

 

Härmed sätter DFSA hemgångskontroller på allmän plats i blockad.


Som fackförening kan vi inte gå med på att våra medlemmar  utsätts för kontroller som inte ens är tillåtna enligt Systembolaget.

  • Då Systembolaget avslagit ett samarbete med DFSA i frågan om hemgångskontroller på allmän plats, sätts härmed arbetsmomentet i blockad från och med 2009-12-23 klockan 11.00.
  • Blockaden omfattar DFSAs medlemmar i Stockholm samt oorganiserad personal, som har laglig rätt att delta i blockaden utan hot om repressalier från arbetsgivarsidan.
  • Blockaden häves så snart Systembolaget slutar genomföra kontroller på allmän plats och även på ViNet meddelat att hemgångskontroller ej får ske på allmän plats, samt att det är DFSA som har tagit initiativet att hindra detta.

 


Jobba inte gratis i jul


Just detta år - med 53 veckor och allt - så infaller ovanligt många röda dagar på de dagar, som vi försäljare brukar arbeta. Detta innebär att vi har rätt till mer lön än vanligt, då vi ska ha lön även för de röda dagar, som infaller de veckodagar vi brukar vara schemalagda, exempelvis fredagar (som de flesta av oss försäljare är).

Alla försäljare ska ha ett grundschema (kallas också rullande schema), men få tycks känna till hur det ser ut. Detta grundschema är avgörande för vilka dagar, utöver de dagar som vi faktiskt arbetar, som vi har rätt att få lön för. För vissa försäljare innebär detta att man v. 52 (julveckan) alltså ska ha betalt för torsdag, fredag och lördag, även om man bara arbetar måndag, tisdag och onsdag. Det kan innebära en dubblering av lönen med andra ord, så håll koll på ditt schema!



Facklig Info nr. 2








RSS 2.0