Sydafrika: vinarbetare reser sig mot omänskliga villkor



Sikhula Sonke "Vi växer tillsammans" slåss för Sydafrikas vinarbetare.

DFSA har god kontakt med den Sydafrikanska fackföreningen Sikhula Sonke. I sitt senaste brev skriver Sikhula Sonke att fackföreningen denna vecka genomför en rad aktioner för att uppmärksamma de slavliknande levnadsförhållanden som råder för vinarbetarna på farmerna i Stellenboschdistriktet i Sydafrika, vilket uppmärkats i bl.a. Sverige och Danmark tidigare. Sikhula Sonke uppmanar nu alla inköpare av Sydafrikanska viner att ställa krav på mänskliga arbetsförhållanden och säkra fackföreningarnas inflytande.

Vinarbetarna kommer bl.a. att tälta utanför parlamentet och hålla en stor minnesceremoni för de milliontals sydafrikanska vinarbetare som vräkts från sina hem, samt kräva ett möte med president Jacob Zuma. Situationen för arbetarna måste omedelbart förbättras. Som anställda av en av de i särklass största inköparna - det statliga svenska monopolet Systembolaget -  skäms vi över bakgrunden till Sikhula Sonkes aktioner:

- tusentals vinarbetare bor i svinstior (bokstavligt talat)
- fackföreningarna tillåts inte organisera på vinfarmerna
- vinproducenterna betalar under minimilöner.
- pensionärer och arbetare som förtidspensionerats p.g.a. bl.a. arbetsskador vräks från sina företagsägda hem och blir därför hemlösa

Systembolagets CSR-delegation* gjorde i maj 2009, efter att arbets- och levadsförhållandena för de arbetande på de Sydafrikanska vingårdarna uppmärksammats, tillsammans med delegationer från övriga nordiska alkoholmonopol en resa till Sydafrika. Kommunikationen måste fungera i båda riktningarna (inte bara mellan de olika köparna) och DFSA förmedlade kontakten mellan Systembolaget och fackföreningen Sikhula Sonke samt organiserade ett möte där CSR- delegaterna åkte ut till vinfarmerna och träffade utsatta arbetare. Sikhula Sonke och DFSA har sedan dess regelbunden kontakt i fackliga frågor.

För en månad sedan skickade Sikhula Sonke ett brev till Systembolagets CSR-ansvariga med frågor om vilka vinproducenter som levererar vin till Systembolaget, för att CSR- projketet skall kunna följa upp huruvida fackföreningen har det inflytande som CSR strävar efter och även följa upp hur arbetarna på dessa vinproducenter faktiskt behandlas. Inget svar har kommit från Systembolaget.

DFSA kräver att arbetsgivaren och massimportören Systembolaget ska svara på Sikhula Sonkes förfrågan, dels för att det hör till sedvanlig arbetsmarknadskultur och dels för att visa att vårt statliga monopol stödjer Sikhula Sonkes kamp för mänskliga rättigheter och drägliga villkor för arbetarna på de vingårdar, som dagligen levererar vin till de svenska Systembolagsbutikerna.


*CSR är en förkortning av Corporate Social Responsibility, och innebär att företagen ska ta ett etiskt, socialt och miljömässigt ansvar inom sin verksamhet.
 

Svensk Handel i diskussion om informationsförbudet

 

I torsdags i förra veckan diskuterade DFSA Systembolagets informationsförbud med en jurist från Svensk Handel. Det var första gången fackföreningen fick formell möjlighet att diskutera förbudet med en person som inte varit med om att utforma det. Även en representant från Systembolagets personalavdelning medverkade på mötet och förhandlingarna fortsätter den här veckan.

 

I stora drag handlar förbudet om att DFSA:s medlemmar, med hot om arbetsrättsliga påföljder, är förbjudna att sprida alla former av muntlig eller skriftlig facklig information på sina arbetsplatser. Målet för förhandlingen var att DFSA:s medlemmar och annan personal, som butikschefer och personalledning, behöver veta vad som gäller. Systembolaget har kommit med motstridiga och tveksamma uppgifter kring informationsförbudet. I förlängningen kräver DFSA att fackföreningen ska ha anslagstavlor på de butiker där DFSA har medlemmar och att fackföreningen ska kunna informera om den fackliga verksamheten.

 

Som man kan förvänta sig gled diskussionen över till att stundom bli lätt absurd. Det är svårt att förklara och motivera den här typen av förbud inom ramarna för demokrati och yttrandefrihet. Informationsförbudet diskuterades bla. i termer av ”brus” och att förbudet ska verka ”skyddande” för arbetskamrater. Tanken bakom informationsförbudet är att arbetsgivaren måste ges rätten att förfoga över all information för att det inte ska bli rörigt och obehagligt för de anställda. Som argument för att helt förbjuda vissa samtalsämnen talade Svensk Handel även om ”medarbetarskydd” med hänvisning till situationer där människor känner sig trängda. Man kunde dock inte presentera några butiker där detta skulle ha hänt.

 

Likt i tidigare förhandlingar framhöll arbetsgivarsidan att informationsförbudet är generellt och inte särskilt riktat mot fackföreningen DFSA. Det var även viktigt för Systembolaget att påpeka att det inte sker någon särbehandling av organisationen, utan att informationsförbudet har lika tillämpning för spridandet av all ”ideell, politisk, kommersiell eller religiös information i Systembolagets lokaler”.

 

Det var givande att diskutera informationsförbudet med nya arbetsgivarrepresentanter, vilket också ledde in fackföreningen på nya infallsvinklar. Systembolagets fikarum på samtliga över 400 butiker är fulla av kommersiell information i form av alkoholreklam. Även sedan tidigare har vin- och sprittidningar framstått som tvivelaktigt, då Systembolagets försäljning skall vara märkesneutral, och under torsdagens förhandling aktualiserades frågan om inte även dessa tidskrifter omfattas av Systembolagets informationsförbud.

 

DFSA har inte för avsikt att begränsa informationen i Systembolagets lokaler ytterligare, utan tror tvärt emot Systembolagets ledning att vi och våra arbetskamrater kan hantera flera typer av information. Informationsförbudet måste dock prövas på andra områden för att utreda om det kan vara så att informationsförbudet i praktiken endast omfattar DFSA och dess medlemmar.

 


Fortsatta Lagena-manifestationer i juli




DFSA genomförde idag en manifestation med flygbladsutdelning utanför Systembolagets huvudkontor i protest mot de 26 uppsägningarna på centrallagret. Detta är DFSAs femte manifestation vid huvudkontoret i frågan.

Systembolagets helägda dotterbolag Lagena har sagt upp 26 personer. Deras plats skall fyllas av inhyrda från flera olika bemanningsföretag. På så sätt får abetsköparen Lagena/Systembolaget ökad makt över arbetsstyrkan, som genom konkurrensen mellan arbetarna i kombination med de extremt otrygga anställningarna gör att Lagena/Systembolaget kan kan tvinga personalen att jobba hårdare (det är då heller inte Lagena som står för eventuella arbetsskador). Dessutom förhindras alla former av protester och kritik genom att de anställda kan bytas ut med en dags varsel.

* Systembolaget äger hela Lagena.

* Systembolaget står för ca 90% av Lagenas leveranser.

* Systembolaget får del av Lagenas vinst.

* Systembolaget hyr ut lokalerna till Lagena.

* Systembolagets VD sitter i Lagenas styrelse.

* Systembolaget tycker inte att man har något som helst ansvar för hur Lagenas ledning behandlar sin personal.

Den information man gått ut med till offentlighet och anställda är en kopia av en text skriven av Lagenas VD Pär Öhagen. I den råkar Öhagen bl a glömma att 40 personer sades upp på grund av falsk arbetsbrist i höstas och att därmed halva arbetstyrkan nu byts ut mot inhyrda. I denna Systembolagets "objektiva" information nämns heller inte att 75% av förlusterna från tidigare år inte är relevanta för den fortsatta verksamheten utan berodde på felaktiga engångssatsningar från ledningen.

Systembolaget har sist men inte minst uttryckt att DFSA borde rikta sina protester mot Lagenas ledning. DFSAs medlemmar låter sig dock inte luras av ansvarsförskjutningen. Hur illa kan anställda behandlas på det helägda dotterbolaget innan Systembolagets ledning tycker att det är en fråga som rör företaget?

DFSA av SAC syndikalisterna kommer fortsätta protestera tills dess Systembolaget tar avstånd från såväl Öhagens text som Lagenas lednings agerande.



 
DFSAs juli-flygblad om Lagenakonflikten

Diskriminering på Systembolaget Globen


DFSA har under våren drivit ett diskrimineringsärende på Systembolaget Globen och diskussionerna om en lösning strandade förra veckan. Det har emellertid uppstått flera nya frågetecken under ärendets handläggning och förhandlingar kring bland annat lönesättning och tolkning av kollektivavtalet kommer att hållas inom kort.

Systembolaget medger i det aktuella fallet att företaget har gjort fel i samband med den berörda medlemmens föräldraledighet, men vill inte kalla det för diskriminering. Bland annat är det två lönesamtal som uteblivit med motiveringen att medlemmen skulle vara borta och medlemmen har även fått ett avbrott i sin löneutveckling. Vidare uppgav butikschefen under ett utvecklingssamtal som hölls i april att lönerna vid tillfället redan var bestämda, vilket butikschefen beklagade. Systembolaget har senare hävdat att lönerna inte var satta vid tillfället och att samtalet var ett lönesamtal. Systembolaget centralt säger att det är olyckligt att medlemmen inte fått ett ordentligt lönesamtal, men menar att det inte påverkat lönen.

Även tidigare har DFSA förhandlat kring medlemmarnas löner och då som nu framkommer stora oklarheter kring vad individuell lön egentligen innebär. Personalchefen har sagt att de flesta medarbetare får goda vitsord under utvecklingssamtalen, vilket alltså försvårar att använda det som argument för en lönehöjning, och löneutvecklingen tycks också gå upp och ned oavsett om arbetsinsatsen gör det.
 

RSS 2.0