Nöjd eller missnöjd pensionär?


Låt oss bli spekulativa. En av de centrala figurer, som DFSA haft mest kontakt med under de år vi varit verksamma, har gått i pension. Han var en av få personer inom Systembolaget som var med på 80-talet när Systembolaget och kollektivavtalsfacken började arbeta på att ta fram en arbetstidsreform för att förbättra försäljarnas arbetsvilkor. Då kallades den Plus- och minustid och nu kallas den Årsarbetstid. Innehållet är detsamma. Högre kontrakt utlovas till deltidsanställda försäljare, dvs. kontrakt som bättre motsvarar den tid som vi arbetar. Trygghet, helt enkelt.

I 25 år har parterna pratat om denna arbetstidsreform, utan att lyckas hitta en lösning, och nu har alltså personalmannen gått i pension. Frågan är nu, om han var nöjd eller missnöjd med att arbetstidsreformen aldrig genomfördes under hans tid inom Systembolaget? Om personalmannen i 25 år verkligen velat genomföra reformen, så kan han ju inte vara annat än mycket, mycket besviken över att han inte lyckades. Om han däremot inte velat införa reformen, kan han inte vara annat än mycket, mycket nöjd över att ha lyckats hålla tillbaka de olika fackföreningarna under åren, ända fram till pensionen 2009.

Spekulativt, ja visst, men vi är många försäljare som misstänker att pratet om reformen har varit ett spel för galleriet i 25 år. Därmed inte sagt att det är för sent att genomföra en ny arbetstidsreform. DFSA skulle dock föredra att försäljarna hade kontrakt som motsvarar den arbetade tiden oavsett reformer. I och med att en butik byggs om till självbetjäning, så ökar försäljningen i runda slängar med 30 % och bemanningen kan sänkas med 30 %, så bara där skulle vi kunna hitta resurser för att skapa mer trygghet för oss försäljare. Tillsammans gör vi Systembolaget till en bättre arbetsplats.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0