Vårens säkerhetsutbildningar


Enligt ett avtal från i Maj 2009 mellan DFSA och Systembolagets vice VD Mikael Wallteg kommer Systembolaget under våren besöka de butiker som har mycket stölder och missbrukarkunder för att påminna om de föreskrifter för förebyggande av hot och våld som företaget har. Säkerhetschefen Kenneth Lindström arbetar enligt egen utsago just nu på att ta fram en lista på de butiker som skall få den välbehövliga säkerhetsgenomgången.


Informationen som skall förmedlas på butiksträffarna finns nämligen annars bara på ViNet och Systembolaget konstaterade i den senaste kommunikationsutredningen att det är välidgt få anställda som hinner ta till sig information där.Följande butiker är självskrivna för utbildningarna på grund av sitt kundklientel eller skador på försäljare som sprungit efter snattare, men det finns förstås fler.

Rosenlundsgatan (Sthlm) Klarabergsgatan, (Sthlm), Ringen (Sthlm), Värnhem (Malmö), Triangeln (Malmö), Globen (Sthlm).

2008 och 2009 uppmärksammade media sex fall där Systembolagsanställda blivit misshandlade av kunder. Utöver det känner DFSA till fem fall som inte uppmärksammats, där försäljare bland annat blivit utsatta för upprepade strypförsök. På tre av butikerna hade de anställda utsatt sig själva för allvarliga onödiga risker när de velat visa framfötterna genom att gripa eller konfrontera snattare, både i och utanför butiken. Följderna av konfrontationerna blev ett slagsmål, ett knivhot och en spräckt hälsena. Det är ingen slump. 2008/2009 byggde Systembolaget om en stor del av alla landets butiker från överdiskbetjäning till självbetjäning och riskerna för hot och våld ökade markant.

DFSA slog i Maj 2009 larm om två butikchefer som instruerade sin butikspersonal att konfrontera potentiella snattare och att springa efter dem ut ur butiken. Man instruerade försäljarna att hålla kvar personer som misstänktes för snatteri även om försäljarna inte sett någon stöld begås (dvs om någon visar sig ha en öl i en påse och säger sig ha haft med sig den in i butiken). Systembolagets centrala säkerhetschef kunde direkt bekräfta att instruktionerna att springa ut ur butiken, och att brottas med snattare var fel, men det sistnämnda, att hålla fast kunder om de har en öl i väskan eller påsen, det tyckte även systembolagets centrala säkerhetschef först lät rimligt.  Men när personalen på den butik han besökte började protestera, kontrollerade säkerhetschefen frågan med jurister och kunde efter fyra veckor bekräfta att det inte är lagligt att göra så.

Alla väktare vet att att man inte fysiskt får hålla kvar en person med en öl i påsen om man inte sett dem stjäla. Alla försäljare på ett Systembolag med mycket missbrukare vet att det händer att folk glömmer att lämna påsen i kassan och då får med sig en öl in i butiken. Systembolagets chefer, lokala eller centrala, skall inte instruera försäljare att göra onödiga farliga arbetsmoment som vi saknar väktarutbildning för och skall heller inte instruera i olaga frihetsberövanden som kan resultera i att de anställda blir stämda i domstol. Därför är det nödvändigt med tydliga instruktioner om att försäljare inte gör ett bättre jobb om de spelar hjältar och att butikschefer som uppmuntrar onödiga risker gör fel.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0