300 år och inget har hänt

 

I Sveriges Radios Vetenskapsradion: Historia uppmärksammas Sveriges alkoholintressen i Sydafrika som sträcker sig över 300 år bakåt i tiden. Sydafrikas äldsta vingård ägdes av en svensk och Sydafrikas största ölbryggeri, tillika världens nästa största bryggerikoncern, bygger på "stolta svenska bryggeritreditioner" får vi veta i programmet. I detta första specialprogram ifrån Sydafrika handlar det om de svenska entreprenörer som varit involverade i Sydafrikas alkoholindustri, som är en av världens största.

 

2010 är Sverige genom Systembolaget även en av de största importörerna av alkholdrycker från Sydafrika, men trots över 300 år affärsintressen och den makt man besitter som storkund, så är Systembolaget mycket försiktiga med att ställa krav på att producenterna uppfyller minimikrav på arbetsmiljö och arbetsrätt. Likt de flesta större företagen i världen har Systembolaget dock börjat arbeta med s.k. CSR*, som DFSA rapporterat om tidigare, men som många andra företag handlar det mer om att skapa en bättre bild av företaget än att förbättra för arbetarna.

 

Efter påtryckningar från DFSA träffade den CSR-delegation som reste till Sydafrika 2009 fackföreningen Sikhula Sonke på plats på Vingårdarna (möten med arbetare som Systembolagets PR- och CSR-ansvariga Nina Johansson inte är sen att lyfta fram när hon pratar om Systembolagets PR- och CSR-arbete). PR och CSR går med andra ord hand i hand och så länge det inte innebär dålig PR kommer Systembolaget antagligen inte att göra något åt sitt sociala ansvarstagande.

*CSR - Corporate Social Responsibility



Mer info:


Sydafrikas svenska historia

Sydafrika: vinarbetare reser sig mot omänskliga villkor


Mörk verklighet bakom Sydafrikas vin


Systembolaget på plats i Sydafrika - Upp till bevis!

Sikhula Sonkes aktioner uppmärksammade

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0