Sikhula Sonkes aktioner uppmärksammade





Sydafrikanska fackföreningen Sikhula Sonke genomförde förra veckan viktiga aktioner för att uppmärksamma de omänskliga villkoren för vinarbetarna på farmerna i Stellenboschdistriktet. DFSA sände ett pressmeddelande och nyheten fångades upp och blev en artikel i Arbetaren 29/7 och Internationalen 4/8.

Systembolaget har i år inlett ett viktigt projekt att genom att ställa krav på sina underleverantörer kunna förbättra arbetsvillkoren för vinarbetarna som tillverkar Systembolagets viner. En del i detta arbete är att säkra fackföreningarnas inflytande på vinfarmerna. Via DFSA har Sikhula Sonke och Systembolaget kommunicerat mailledes om hur villkoren skulle kunna kontrolleras och förbättras på de gårdar i sydafrika som drivs av Systembolagets vinproducenter. DFSA ordnade även ett möte mellan Systembolaget och Sikhula Sonke 8/5 och i samband med detta fick Sikhula Sonke löfte om att vinproducenten Delheim skulle träffa facket och börja diskutera de hårt kritiserade levnadsförhållandena på farmerna.

Men mötet med Delheim har från företagets sida hela tiden skjutits på framtiden och Systembolaget har inte svarat på Sikhula Sonkes brev sedan mitten av juli. DFSA följer utvecklingen och hoppas att Systembolaget kommer se till att mötet mellan Delheim och facket faktiskt blir av och att man fortsätter kommunicera med Sikhula Sonke om kampen för mänskliga rättigheter för arbetarna hos Systembolagets vinproducenter.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0