Två tusen i protest mot uppsägningarna på Lagena





Målet för Septemberalliansens demonstration var Systembolagets huvudkontor.
Fler än två tusen personer från fackföreningar och politiska partier i den s k Septemberalliansen samlades på Sergels Torg i en protest mot den borgerliga regeringens politik. Från torget utgick en gemensam demonstration ned till Systembolagets huvudkontor i Kungsträdgården där arbetare från Systembolagets dotterbolag Lagena höll tal mot monopolets användning av bemanningsföretag och kringgående av LAS.


Lagenaarbetarna, DFSA och nätverket Lagenaarbetarnas vänner gick främst i tåget. I midsomras gick de anställda på Lagenas lager i vild strejk i protest mot att halva personalstyrkan på Lagena bytts ut mot inhyrd personal från bemanningsföretag. Förra veckan lade Lagena fram följande förslag till arbetarna: företaget är villigt att dra tillbaka sin stämning i Arbetsdomstolen för den vilda strejken om Lagenaarbetarna å sin sida upplöser sin fackklubb. Igår kom Lagenaarbetarnas besked. ”Det kan ni fetglömma”, sade Patrik Olofsson, aktiv i fackklubben på Lagena, i sitt tal. Några av Systembolagets chefer syntes i ett fönster på kontoret och förutom Olofssons tal fick de även höra två tusen personer bua ut monopolets personalpolitik.


Systembolagsförsäljarna i DFSA gick tillsammans med Lagenaarbetarna i protest mot kringgåendet av LAS på Lagena såväl som på Systembolagsbutikerna, där de flesta anställda bara har kontrakt på 20-50% av sin arbetstid. Lagenaarbetarna och försäljarna kunde gemensamt sluta upp under banderolldevisen ”Bolaget har satt behovsanställning i system”.


Samtidigt ute i landet genomfördes stödaktioner av flera Lagenaarbetarnas vänner, LS av SAC och Syndikalistiska ungdomsförbundet. Flygblad om skamgreppet på Lagena delades ut till kunderna på Systembolagsbutikerna.



Systembolaget i Borås 2009-09-15. Flygbladsutdelare Borås LS av SAC.





DEMONSTRATION 15/9


DFSA uppmanar alla att stödja Lagenaarbetarnas kamp
och demonstrera 15 september.

Samling: Slussplan, Gamla Stan
Tid: 16:30, avmarsch 17:15


Demonstrationsväg: Skeppsbron, Strömbron, Kungsträdgårdsgatan,
Hamngatan upp till Sergels torg.


15/9-flygblad

 

Mer info:
http://lagenasolidaritet.wordpress.com/
http://lagerarbetare.wordpress.com/

 

VI SES 15 SEPTEMBER!

 


Nya utbildningar kring agerande vid butiksstölder




Under hösten kommer Systembolaget hålla nya utbildningar i hur försäljare skall agera vid stöld i butik. Utbildningarna sker på högriskbutiker med mycket stölder. Frågan om behovet av nya utbildningar aktualiserades av DFSA:s huvudskyddsombud.



Mot uppsägningarna på Lagena - Demonstration 15/9





Stora delar av arbetarrörelsen från socialdemokrater till syndikalister stödjer arbetarkollektivet på Systembolagets centrallager. 15/9 demonstrerar Lagenaarbetarna förbi Systembolagets huvudkontor och DFSA:s medlemmar kommer gå med för att visa vår avsky för uppsägningarna. Efter demonstrationen kommer en representant från arbetarna att tala på Septemberalliansens stora samling på Sergels Torg.

Genom att hävda en falsk arbetsbrist har Lagenas ledning bytt ut sin fasta personal mot inhyrda daglönare från bemanningsföretag. Trots att Lagena fått nya storkunder som täcker upp för en stor del av de tidigare förlusterna, vägrar ledningen att återanställa.

DFSA uppmanar alla att stödja Lagenaarbetarnas kamp och demonstrera med dem femtonde september.

Samling Slussplan, Gamla Stan

Tid 16:30, avmarsch 17:15

Demonstrationsväg: Skeppsbron, Strömbron, Kungsträdgårdsgatan, Hamngatan upp till Sergels torg.


RSS 2.0