DFSA i Internationalen 24/7



Efter DNs och Arbetarens rapportering nämns nu även i Internationalen överenskommelsen mellan Systembolaget och DFSA.

http://www.internationalen.se/news.php?item.3088

DFSA i DN och Arbetaren 23/7



På förstasidan av Stockholmsdelen på dn.se. publicerades 23/7 en artikel om den överenskommelse som träffats mellan DFSA och Systembolaget.


URL: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=807376


Också på Arbetarens nätupplaga kan man läsa om Systembolagets garantier att utreda Angelikas situation, att lämna en förklaring till hur hon skall kunna känna sig trygg inom lönesystemet, samt att gå ut med information om Årsarbetstiden och Plus-minustidsförsöket.


URL: http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20080722
 


Överenskommelse med Systembolaget 22/7


 
 Efter fem veckors facklig strid är konflikten mellan Systembolaget och den
 syndikalistiska fackklubben DFSA (Driftsektion för systembolagsanställda)
 över för tillfället.
 
 Fackklubben har sedan 18/6 gått till strid i tretton städer. Medlemmarna
 har genomfört lastbilsblockader, öppna butiksblockader, torgmöten och
 flygbladsutdelningar. Idag mottog DFSA ett brev från Systembolagets
 representant Helena Michels där Systembolaget garanterar att samtliga av
 fackklubbens krav skall tillgodoses senast 21/8 2008. Med anledning av
 detta har fackklubben avblåst samtliga stridsåtgärder, bla en planerad
 blockad av Systembolagets huvudkontor.
 
  Konflikten rör Systembolagets policy för lönesättning och anställningskontrakt.
 I grunden ligger en enskild medlems situation, men kravet som Systembolaget
 lovat tillgodose är att personalledningen lägger fram nya förslag på hur hon och
 andra anställda som halkat efter i löneutvecklingen skall kunna känna sig
 tryggare i framtiden.
 
  Ett andra krav är att man går ut med information om konsekvenserna av den
 arbetstidsreform som fackklubben kritiserat i samband med konflikten. Ingen
 information har funnits att tillgå, trots att reformen träder i kraft redan 2009 och
 påverkar alla anställda.
 
DFSA befarar att reformen kan leda till att de tusentals deltidsanställda
 hamnar i en otrygg beroendeställning där de blir skyldiga företaget
 arbetstid och tvingas hoppa oregelbundet vid arbetsbehov. Detta skulle
 leda till enorma problem för de som har barn, studerar eller har flera
 jobb. Man har därför krävt ut en dokumentation av resultatet av ett försök
 till en snarlik reform 1989 samt detaljerad information om konsekvenserna
 av reformen 2009.
 
Systembolaget har skriftligen garanterat att tillgodose kraven den 21/8
 under ett sammanträde på Systembolagets huvudkontor och i med detta löfte
 har DFSA avblåst alla stridsåtgärder. Skulle Systembolaget bryta löftet
 återupptas konflikten.

DFSA i Arbetaren 17/7 och Internationalen 18/7



I pappersnumret av Arbetaren 17/7 finns en notis om den kommande blockaden av Systembolagets huvudkontor. I texten beskrivs det rådande informationsförbudet samt den förestående blockaden. En bild visar tydligt upp den nu välkända banderollen med texten "Bolaget har satt behovsanställning i system".

I tidningen Internationalens papper- och nätupplaga publicerades 18/7 en mer utförlig artikel om den pågående konflikten mellan DFSA och Systembolaget.

URL till artikeln i Internationalen:

http://www.internationalen.se/news.php?extend.3074

DFSA i LO- tidningen och Norrbottenskuriren 14/7



Idag lade LO-tidningen upp en artikel om blockaden av systembolagets huvudkontor. Systembolaget svarar att de inte förstår vad en blockad mot huvudkontoret kan innebära men att konflikten tar mycket tid och kraft och att SAC är en besvärlig motpart. Gott så, säger vi på DFSA.

Man väljer dock att formulera det som att det är svårt att förhandla med SAC, medan det i det aktuella fallet är Systembolaget som vägrar förhandla, varpå DFSA vidtar fackliga stridssåtgärder. Systembolaget nämner förstås ingenting om att det enda som krävs för att få ett slut på besväret är att man sätter sig ner och samtalar med de anställda och försvarar sin personalpolitik.

URL: http://www.lotidningen.se/?id_item=18466

Även Norrbottenskuriren lade upp en bra artikel:

URL: http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=3933966

Blockad mot Systembolagets huvudkontor 23/7



- Vi blockerar huvudkontoret, säger företrädare för DFSA.





Entrén till Systembolagets huvudkontor i Kungsträdgården, Stockholm.


De senaste veckorna har fackföreningen DFSA (Driftsektion för systembolagsanställda) genomfört öppna blockader vid 36 Systembolag i 13 städer. Den 23/7 kommer fackföreningen blockera Systembolagets huvudkontor i Stockholm. Åtgärden är ett led i upptrappningen av en pågående konflikten mellan fackföreningen och det statliga monopolet.

Bakgrunden är en lönetvist, men konflikten rör Systembolagets personalpolitik överlag. De krav fackföreningen ställt på Systembolaget är att personalledningen skall kontakta den medlem som facket anser ha halkat efter i löneutvecklingen och ge henne en förklaring till hur hon skall kunna känna sig trygg inom det rådande lönesystemet. Efter att fackföreningen belagts med ett nationellt informationsförbud kräver man numera även att Systembolaget presenterar konsekvenserna av den arbetstidsreform som träder i kraft nästa år.

Som ett led i konflikten har fackföreningen genom torgmöten och flygbladsutdelningar runt om i landet spridit kritik mot policyn för de deltidsanställdas löner och anställningskontrakt. Systembolaget har svarat med ett muntligt och skriftligt informationsförbud för alla kassörer anslutna till minoritetsfacket DFSA.

- Personalledningen försöker aktivt hindra oss att kommunicera med våra kollegor. Vi kräver öppna kort. 23/7 går vi direkt till personaledningen och kräver en förklaring. Vi är anställda av Systembolaget och ger oss inte förrän ledningen öppnar en dialog, säger Sara Olsson från DFSA.  

Från klockan 09.00 23/7 är Systembolagets huvudkontor på Kungsträdgårdsgatan 14 i blockad.



DFSA i Stockholms fria tidning 10/7.

Artikel: INFORMATIONSFÖRBUD PÅ SYSTEMBOLAGET.

Systembolaget motiverar sitt informationsförbud med att DFSA skulle sprida politisk propaganda. Vad arbetsgivaren menar med detta är ett mysterium. Informationen från DFSA har handlat om den fackliga konflikten och gett svar på de påståenden som Systembolaget gått ut med till alla anställda. Att ett stort företag som Systembolaget mitt under en facklig konflikt aktivt förhindrar all kommunikation mellan anställda och ett minoritestfack samtidigt som man själva pumpar ut information är en skandal.

URL: www.stockholmsfria.nu/artikel/74000


Idag hölls två öppna blockader i Stockholm. 400 flygblad och tio personalfoldrar delades ut vid Systembolagen vid Rosenlundsgatan och Folkungagatan.

DFSA i Arbetaren 10/7



Notistexten i sin helhet:

Systemblockader i 13 städer

Blockaderna mot systembolagsbutiker sprider sig ytterligare i landet. Förra veckan genomfördes öppna blockader utanför sammanlagt 35 butiker i 13 städer: i stcokholm, Katrineholm, Norrköping, Lidköping, Mönsterås, Vimmerby, Hultsfred, Högsby, Kalmar, Karlskrona, Lund, Umeå och Malml möttes kunder och personal av flygblad, banderoller, musik och tal.
   Blockaderna som är en del av en konflikt mellan syndikalistiska Driftsektionen för systembolagsanställda, DFSA, och Systembolaget har sin grun i en lönetvist kring en systembolagskassör i stockholm. Konflikten rör även Systembolagets löne-och personalpolitik.
   - I förlängningen är det allmänheten som äger Systembolaget och vi tycker att det är viktigt att folk får kännedom om de deltidsanställdas situation på vårt statliga monopol, säger Jarl Keber från DFSA i ett pressmeddelande.
   enligt DFSA kommer blockaderna att fortsätta tills Systembolaget hör av sig och ger den berörda medlemmen en förklaring till hur en anställd skall kunna känna sig trygg inom det årdande lönesystemet.

DFSA i Sydsvenskan 9/7




Systembolaget Triangeln 2009-07-08





En notis med ganska stor bild där banderolltexten "Bolaget har satt behovsanställning i system" syns tydligt publicerades idag i Sydsvenskan. Notistexten löd:

SYNDIKALISTER I PROTEST MOT SYSTEMET

Emil Boss från det syndikalistiska förbundet (Sic) Driftsektion för systembolagsanställda, DFSA, protesterar utanför Systembolaget i centrala Malmö mot hur en av medlemmarna i stockholm lönesatts. Protesten gäller också löne- och personalpolicyn på Systembolaget i stort. Aktionerna har pågått runtom i landet och fortsätter tills Systembolaget, som förnekar att fel gjorts, går med på att träffa DFSA.

Öppna blockader i Umeå, Lund och Malmö



I Lördags hölls en öppen blockad vid Systembolaget Wasagallerian i Umeå och idag på Mårtenstorget i Lund och vid Triangeln i Malmö.

Systembolaget Triangeln, Malmö.



Åtvidaberg, Mönsterås, Vimmerby, Kalmar....


Hultsfred, Högsby, Kalmar, Lidköping, Malmö. De öppna blockaderna sprids nu över hela landet. På tio dagar har DFSA med hjälp av andra SAC-föreningar besökt 33 Systembolag i 11 städer med flygbladsutdelning och/eller information till personalen.

Öppna blockader i Katrineholm, Solna och Malmö



De öppna blockaderna fortsatte idag 4/7. I Katrineholm, Solna och Malmö har de anställda på Systembolagen fått foldrar om kontraktsproblemen och kunderna flygblad om personalproblemen.

Idag hölls öppna blockader vid följande Systembolag: Solna centrum (Stockholm),Jägersro, Mobilia, Triangeln, Kronprinsen (Malmö), Köpmangatan (Katrineholm).

Arbetaren 3/7: Årsarbetstiden uppskjuten.



I förra veckans nummer av Arbetaren kunde man läsa om de fortsatta blockaderna. I det nummer som kom idag 3/7 uppmärksammades att den av DFSA kritiserade Årsarbetstidsreformen skjutits på framtiden exakt samtidigt som Systembolaget gått ut med ett nationellt förbud mot informationsspridning från DFSA. Texten i sin helhet:

"NYA SYSTEMBLOCKADER

Under lördagen gjordes ytterligare blockader mot Systembolagen. Denna gång på Långholmsgatan i Stockholm och Drottninggatan i norrköping. Medlemmar från driftsektionen för systembolagsanställda, DFSA, informerade då kunder om personalproblem och samlade in namnunderskrifter för högre anställningsgrad för de deltidsanställda och för ett förändrat lönesystem.

Blockaderna gjordes dagen efter att Systembolaget uttryckligen förbjudit DFSA att sprida information bland de anställda.
- Vi är numera helt förbjudna att sprida information på butikerna. inga anslagstavlor, inga lappar, inget snack, säger Jarl Keber från DFSA i ett pressmeddelande.

Men DFSA säger samtidigt att hån, hot och samtalsförbud inte biter på dem och så länge Systembolaget inte bemöter DFSAs krav om lönesystem och tjänstegrad kommer blockaderna att fortsätta.

Systembolaget har dock meddelat att den av DFSA kritiserade Årsarbetstid 2009 ställts in på obestämd tid."

Länk till förra veckans artikel:

http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20080625-5

Öppna blockader i Malmö och Karlskrona



30/6, 1/7 och 2/7 anordnade DFSA och frivilliga öppna blockader vid Systembolagen vid Wachtmeister (Karlskrona) Triangeln (Malmö) , Värnhem (Malmö) och Hansakompaniet (Malmö.) Till kunderna delades 1200 flygblad och ett tjugotal kassörer på butikerna fick informationsfoldrar om behovsanställningarna. På plats i Malmö fanns en megafon med musik och tal och förstås banderollen "Bolaget har satt behovsanställning i system". De flesta kunderna och kassörerna var positiva till flygbladsutdelningen och namnlistorna för höjda kontrakt och förändrat lönesystem fylldes på. På fredag hålls fler öppna blockader i Malmö mellan 10.00 och 19.00.

RSS 2.0