Arbetskamrater - Hur blir det med våra kontrakt?

 

1989: Systembolaget lovar oss deltidsanställda riktiga kontrakt till årsskiftet

2006: Systembolaget lovar oss deltidsanställda riktiga kontrakt till årsskiftet

2007: Systembolaget lovar oss deltidsanställda riktiga kontrakt till årsskiftet

2008: Systembolaget lovar oss deltidsanställda riktiga kontrakt till år 2011

 

 

20 ÅR AV LÖFTEN och ingenting har hänt. Systembolaget fortsätter att kringgå arbetsrätten genom att låta oss kassörer regelmässigt jobba 200-500% över våra kontrakt. Vi används i praktiken som en behovsanställd vikariepool. Systembolagets HK håller med om att situationen är socialt ohållbar för kassörerna, men förändringarna dröjer sedan 1989. Varför?

Systembolaget tjänar stora pengar på en flexibel arbetsstyrka som alltid vill jobba mer än det som står på kontraktet. På så sätt behöver Systembolaget dessutom inte betala ut full föräldralön och tjänstepension,eftersom dessa baseras på kontraktet och inte på den faktiska arbetade tiden.

 

ÅTERIGEN GÅR DFSA I STRID för en medlems - och alla kassörers - rätt till ett riktigt anställningskontrakt. Förhandlingarna har strandat sedan Systembolaget vägrar visa att arbetsrätten respekteras på Systembolaget Globen. Facket får inte se några siffror kring vikariat och mertid. Varför?

Systembolaget vill inte att fackföreningarna ska ha en alltför tydlig bild av personalpolitiken. I tidigare

kontraktsärenden har det visat sig att Systembolaget brutit mot gällande arbetsrätt.

 

SYSTEMBOLAGET KRINGGÅR ARBETSRÄTTEN på flera olika sätt och risken är att detta fortsätter även med Årsarbetstid. Lagen om anställningsskydd (LAS) ska skydda oss kassörer men...

 

• Systembolaget skriver lägre kontrakt än vad butiken har behov av.

Det är mer regel än undantag att deltidare med kontrakt på t.ex. 4 timmar i veckan i verkligheten arbetar 12-20 timmar i veckan år efter år.


• Systembolaget redovisar inte vem som vikarierar för vem och låter vikariaten pågå längre än 2 år.
År ut och år in består en stor del av en arbetade tiden hos kassörerna av vikariat. Genom att inte redovisa vik.tiden kringgår Systembolaget LAS 5 § som säger att vikarierad tid skall över gå i fast tid efter två år. På butiker i Stockholm har kassörer vikarierat i upp till åtta år för långtidssjukskrivna.

• Systembolaget påstår att en kassörs hela anställningstid inte räknas

Genom att välja en viss tidsperiod som underlag för kontraktshöjning i och med t ex Årsarbetstiden försöker Systembolaget manipulera statistiken. När det gäller förtur till arbetstid enligt LAS 25 a § räknas den sammanlagda arbetade tiden.

 

• Systembolaget inväntar en arbetstidsreform som hela tiden skjuts upp

Systembolaget har brutit mot avtalet med Unionen om att införa reformen Årsarbetstid våren 2009. Reformen syftar till att höja kontrakten hos de deltidsanställda och reformplanerna har i flera år använts som argument för att inte justera några kontrakt alls, faktiskt ända sedan 1989, då reformen prövades men drogs tillbaka. Genom att invänta en reform har man i tjugo år kunnat låta bli att justera de anställdas kontrakt till den tid de faktiskt arbetar.

 

EN NYANSTÄLLNINGSBLOCKAD ÄR VARSLAD på Systembolaget Globen tills Systembolaget visar hur behovet på butiken ser ut. DFSA går till strid för att försöka förmå Systembolaget att bete sig som en seriös arbetsköpare och sluta kringå LAS och Arbetstidslagen. Vi kassörer kan inte invänta en arbetstidsreform som hela tiden skjuts upp. Som minoritetsfack kan DFSA göra små förändringar, som har betydelse i det större perspektivet, och vi hoppas på stöd från andra arbetskamrater. Kontraktsfrågan rör oss alla och DFSA kräver inte i ett första skede, att just den aktuella medlemmens kontrakt justeras, utan att Systembolaget har en fungerande personalpolitik. Tillsammans kan vi göra Systembolaget till en bättre arbetsplats.

 

 


Öppet brev till arbetskamrater inom Systembolaget

 

Sedan drygt ett år tillbaka finns en ny fackförening inom Systembolaget; DFSA (Driftsektion för Systembolagsanställda). I förhållande till Unionen är vi en liten fackförening, men vi har redan lyckats höja en medlems kontrakt och en annan medlems lön. Då vi inte är ett kollektivavtalsslutande fack har vi haft möjligheten att vidta fackliga stridsåtgärder, men den mesta av aktiviteten har gått ut på att sitta i förhandlingar med Systembolaget centralt på HK. Som mindre fackförening har vi möjlighet att göra små förändringar, som har betydelse även i det större perspektivet, och på så sätt göra skillnad för oss alla.


Under hösten 2008 inledde DFSA arbetet med att justera ytterligare en medlems kontrakt. Medlemmen är föräldraledig och DFSA vill förklara situationen med detta brev. Efter ett medlemsbeslut skickas brevet till alla Systembolagsbutiker, då medlemmens situation långt ifrån är unik. Många inom Systembolaget har år efter år haft mycket låga anställningskontrakt, men förväntats samtidigt arbeta betydligt mer – inte bara vid högtider, utan året om.

 

Under sommaren 2008 var DFSA i kontakt med arbetskamrater över hela landet och problemet med enorm viktid på butikerna är väl känt. Situation uppfattas även som ansträngande av många butikschefer, vilka inte sällan beklagar sig över den budget som beslutas av HK. Årsarbetstid har länge varit den lösning som vi kassörer blivit uppmanade att vänta på, men i samtal med HK har det visat sig att de kassörer med kontrakt på upp till 12 timmar per vecka inte kommer att omfattas av Årsarbetstid. Ingen vet dessutom när Årsarbetstid kommer att införas.


Den medlem som nu är aktuell för en kontraktsjustering började på Systembolaget 1996 och har arbetat ca fem år effektiv tid (uppehåll för studier och tjänstledighet borträknade) och har ett kontrakt på 12 timmar per vecka. Under sin anställning har medlemmen arbetat 60 % viktid, men som förälder måste medlemmen framöver ha ett riktigt anställningskontrakt för sin försörjning.

   För att ha möjlighet att få sitt kontrakt justerat till en nivå som mer stämmer överens med den tid en kassör arbetar måste en skriftlig ansökan lämnas in. På den aktuella medlemmens butik är det tre kassörer som lämnat in sådant önskemål, men trots mångåriga anställningar är det ingen som får sitt kontrakt justerat. Samtidigt arbetar samma personer och många arbetskamrater upp till 300% över sina kontrakt. Och på många butiker är situationen ännu mer talande. Den medlem i DFSA som fick sitt kontrakt höjt (från 4 timmar per vecka till 20 timmar per vecka) hade under fem års tid arbetat  500 % över sitt kontrakt. Med andra ord finns det behov av mer arbetskraft ute på butikerna, men Systembolaget vill inte skriva in det i kontrakten.

 

DFSA kräver inte att just medlemmens kontrakt ska justeras i ett första skede, utan att Systembolaget ska ha en bra personalpolitik. Det finns en arbetsrätt som vi kassörer skyddas av, vilken stödjer att kontrakten justeras när det finns behov på butiken. Det är helt mot gällande arbetsrätt (LAS § 25 a) att personal anställs för arbetsuppgifter som befintlig personal kan och lämnat in önskemål om att utföra.

   Följande krav ställs nu på berörd butikschef, men det ska gälla alla butiker, då det handlar om grundläggande rättigheter på den svenska arbetsmarknaden:

 

· Se över befintliga kontrakt och ta hänsyn till oss som arbetar ute på butikerna

· Justera de befintliga kontrakten succesivt när det finns behov på butikerna

 

· Nyanställ inte på låga kontrakt och samtidigt uppmuntra till ytterligare viktid

DFSA har även gjort klart att vi är försiktiga med att peka ut enskilda butikschefer, utan att DFSA ser de låga kontrakten som ett led i Systembolagets centrala personalpolitik. Tvärt om är ofta relationen mellan butikschef och kassörer bra och butikscheferna måste ha en budget som gör att de kan föra en ansvarsfull personalpolitik. Och även vi med kontrakt på upp till 12 timmar per vecka ska ha anständiga anställningskontrakt, då det ofta är vi som arbetar mest viktid.

 

Nästa förhandling äger rum 30 oktober på Systembolagets HK och DFSA tror att Systembolaget och berörd butikschef kommer att presentera en lösning för de kassörer som lämnat in skriftliga önskemål och DFSA hoppas på stöd från arbetskamrater över hela landet. Kontraktsfrågan rör oss alla och fler kassörer bör omgående få sina kontrakt justerade till rimliga nivåer - med eller utan Årsarbetstid.

 

(Texten hade ursprungligen berörd medlem som personlig avsändare och brevet är skickat till samtliga Systembolagsbutiker.)


Blockadkonflikten: Alla DFSAs krav infriades 6/10



Lagom till midsommar i år DFSA till strid för en kvinnlig medlem som blivit negativt särbehandlad i lönesättningen. I juli utlovade Systembolaget att tillgodose de varslade kraven. Det sista av dessa infriades under ett sammanträde 6/10 då Systembolaget gick med på att höja medlemmens lön med 4.6% från och med första oktober. Systembolaget höll i och med detta sitt löfte från 22/7. För att medlemmen skulle kunna känna sig trygg i sin lönesituation höjde Systembolaget upp lönen mellan revisionerna.



DFSA i Arbetaren 8/10



Följande artikel publicerades i Arbetaren 8/10 samt på nätupplagans förstasida:

Syndikalister vann mot bolaget

Efter ett antal blockader mot varuleverans och mot butiker i tretton städer sedan i somras har Systembolaget gått med på den syndikalistiska sektionen på Systembolaget, DFSA:s, alla krav. Bland annat har Angelika Björkholm, den medlem som blivit negativt särbehandlad vad gäller lönesättningen, nu fått en lönehöjning på 4,6 procent sedan den 1 oktober.

– Det känns jättebra och det är skönt att vi fick igenom en höjning av min lön. Innan har de sagt att de aldrig går med på en lönehöjning mellan revisionerna, så jag trodde inte att de skulle ge mig det. Vi ska fira med champagne! Jag har fått ett fantastiskt stöd från sektionen.

Helt otroligt hur allt styrdes upp i somras. Jag är verkligen tacksam, säger Angelika Björkholm. Förutom lönehöjningen har syndikalisterna också fått inblick i den reform som bolaget ska genomföra för deltidsarbetare (se Arbetaren 22/2008). DFSA ställer sig kritiska till reformen och meddelar att även fackförbundet Unionen som är Systembolagets avtalspart tills vidare lämnat förhandlingarna.

RSS 2.0