Arbetskamrater - Hur blir det med våra kontrakt?

 

1989: Systembolaget lovar oss deltidsanställda riktiga kontrakt till årsskiftet

2006: Systembolaget lovar oss deltidsanställda riktiga kontrakt till årsskiftet

2007: Systembolaget lovar oss deltidsanställda riktiga kontrakt till årsskiftet

2008: Systembolaget lovar oss deltidsanställda riktiga kontrakt till år 2011

 

 

20 ÅR AV LÖFTEN och ingenting har hänt. Systembolaget fortsätter att kringgå arbetsrätten genom att låta oss kassörer regelmässigt jobba 200-500% över våra kontrakt. Vi används i praktiken som en behovsanställd vikariepool. Systembolagets HK håller med om att situationen är socialt ohållbar för kassörerna, men förändringarna dröjer sedan 1989. Varför?

Systembolaget tjänar stora pengar på en flexibel arbetsstyrka som alltid vill jobba mer än det som står på kontraktet. På så sätt behöver Systembolaget dessutom inte betala ut full föräldralön och tjänstepension,eftersom dessa baseras på kontraktet och inte på den faktiska arbetade tiden.

 

ÅTERIGEN GÅR DFSA I STRID för en medlems - och alla kassörers - rätt till ett riktigt anställningskontrakt. Förhandlingarna har strandat sedan Systembolaget vägrar visa att arbetsrätten respekteras på Systembolaget Globen. Facket får inte se några siffror kring vikariat och mertid. Varför?

Systembolaget vill inte att fackföreningarna ska ha en alltför tydlig bild av personalpolitiken. I tidigare

kontraktsärenden har det visat sig att Systembolaget brutit mot gällande arbetsrätt.

 

SYSTEMBOLAGET KRINGGÅR ARBETSRÄTTEN på flera olika sätt och risken är att detta fortsätter även med Årsarbetstid. Lagen om anställningsskydd (LAS) ska skydda oss kassörer men...

 

• Systembolaget skriver lägre kontrakt än vad butiken har behov av.

Det är mer regel än undantag att deltidare med kontrakt på t.ex. 4 timmar i veckan i verkligheten arbetar 12-20 timmar i veckan år efter år.


• Systembolaget redovisar inte vem som vikarierar för vem och låter vikariaten pågå längre än 2 år.
År ut och år in består en stor del av en arbetade tiden hos kassörerna av vikariat. Genom att inte redovisa vik.tiden kringgår Systembolaget LAS 5 § som säger att vikarierad tid skall över gå i fast tid efter två år. På butiker i Stockholm har kassörer vikarierat i upp till åtta år för långtidssjukskrivna.

• Systembolaget påstår att en kassörs hela anställningstid inte räknas

Genom att välja en viss tidsperiod som underlag för kontraktshöjning i och med t ex Årsarbetstiden försöker Systembolaget manipulera statistiken. När det gäller förtur till arbetstid enligt LAS 25 a § räknas den sammanlagda arbetade tiden.

 

• Systembolaget inväntar en arbetstidsreform som hela tiden skjuts upp

Systembolaget har brutit mot avtalet med Unionen om att införa reformen Årsarbetstid våren 2009. Reformen syftar till att höja kontrakten hos de deltidsanställda och reformplanerna har i flera år använts som argument för att inte justera några kontrakt alls, faktiskt ända sedan 1989, då reformen prövades men drogs tillbaka. Genom att invänta en reform har man i tjugo år kunnat låta bli att justera de anställdas kontrakt till den tid de faktiskt arbetar.

 

EN NYANSTÄLLNINGSBLOCKAD ÄR VARSLAD på Systembolaget Globen tills Systembolaget visar hur behovet på butiken ser ut. DFSA går till strid för att försöka förmå Systembolaget att bete sig som en seriös arbetsköpare och sluta kringå LAS och Arbetstidslagen. Vi kassörer kan inte invänta en arbetstidsreform som hela tiden skjuts upp. Som minoritetsfack kan DFSA göra små förändringar, som har betydelse i det större perspektivet, och vi hoppas på stöd från andra arbetskamrater. Kontraktsfrågan rör oss alla och DFSA kräver inte i ett första skede, att just den aktuella medlemmens kontrakt justeras, utan att Systembolaget har en fungerande personalpolitik. Tillsammans kan vi göra Systembolaget till en bättre arbetsplats.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0