Två tusen i protest mot uppsägningarna på Lagena





Målet för Septemberalliansens demonstration var Systembolagets huvudkontor.
Fler än två tusen personer från fackföreningar och politiska partier i den s k Septemberalliansen samlades på Sergels Torg i en protest mot den borgerliga regeringens politik. Från torget utgick en gemensam demonstration ned till Systembolagets huvudkontor i Kungsträdgården där arbetare från Systembolagets dotterbolag Lagena höll tal mot monopolets användning av bemanningsföretag och kringgående av LAS.


Lagenaarbetarna, DFSA och nätverket Lagenaarbetarnas vänner gick främst i tåget. I midsomras gick de anställda på Lagenas lager i vild strejk i protest mot att halva personalstyrkan på Lagena bytts ut mot inhyrd personal från bemanningsföretag. Förra veckan lade Lagena fram följande förslag till arbetarna: företaget är villigt att dra tillbaka sin stämning i Arbetsdomstolen för den vilda strejken om Lagenaarbetarna å sin sida upplöser sin fackklubb. Igår kom Lagenaarbetarnas besked. ”Det kan ni fetglömma”, sade Patrik Olofsson, aktiv i fackklubben på Lagena, i sitt tal. Några av Systembolagets chefer syntes i ett fönster på kontoret och förutom Olofssons tal fick de även höra två tusen personer bua ut monopolets personalpolitik.


Systembolagsförsäljarna i DFSA gick tillsammans med Lagenaarbetarna i protest mot kringgåendet av LAS på Lagena såväl som på Systembolagsbutikerna, där de flesta anställda bara har kontrakt på 20-50% av sin arbetstid. Lagenaarbetarna och försäljarna kunde gemensamt sluta upp under banderolldevisen ”Bolaget har satt behovsanställning i system”.


Samtidigt ute i landet genomfördes stödaktioner av flera Lagenaarbetarnas vänner, LS av SAC och Syndikalistiska ungdomsförbundet. Flygblad om skamgreppet på Lagena delades ut till kunderna på Systembolagsbutikerna.



Systembolaget i Borås 2009-09-15. Flygbladsutdelare Borås LS av SAC.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0