Sommarförhandlingarna avslutade


Efter en sommar av många förhandlingar mellan DFSA och Systembolaget sågs parterna under tisdagen för att avsluta de sista kvarvarande ärendena. Det har handlat om såväl MBL- som tvisteförhandlingar. DFSA har på detta sätt skapat ett gediget underlag för att gå vidare med det fackliga arbetet och kommer löpande att göra utvärderingar att publicera på nätet och i vår tidning Facklig Info. Här följer några av de ämnen som har avhandlats:

Informationsförbudet
Såväl butikschefer som tjänstemän på huvudkontoret är mycket osäkra på vad detta förbud innebär. Systembolaget vill vidare inte tala om något informationsförbud. DFSA har under förhandling pekat på mängder av information som finns i Systembolagets lokaler, som borde omfattas av informationsförbudet, men Systembolaget har svarat med lika många undantag. Om det finns ett förbud gäller det främst DFSA och är i huvudsak utformat efter fackföreningens verksamhet. En av Systembolagets personalmän har även bekräftat att informationsförbudet hela tiden måste ändras efter nya situationer. Otydlighet präglar informationsförbudet och mycket talar för att det helt enkelt inte finns något informationsförbud. Det fackliga arbetet bedrivs som tidigare och DFSA:s medlemmar kommer att fortsätta dela ut facklig information och på andra sätt jobba för ett starkare arbetarkollektiv inom Systembolaget.

Läs mer: Svensk Handel i diskussion om informationsförbudet

Kollektivavtalet
Här har det främst handlat om att reda ut vad som gäller vid lönesättning och lönesamtal för föräldralediga. I kollektivavtalet står följande:

Lönesamtal ska ske årligen direkt mellan lönesättande chef och medarbetare och för föräldralediga i samband med återkomsten.

Detta ska tolkas som att föräldralediga får två möjligheter till lönesamtal, dels när arbetskamraterna får det och dels vid återkomsetn, om den anställde önskar det. Lönesamtalet måste inte ske innan lönen ska sättas eller ens i anslutning till lönesättningen, enligt Systembolaget. DFSA utreder frågan ytterligare och det kan komma en ny formulering kring detta i de kommande avtalen.

Information på ViNet
Bakgrunden till denna förhandling var främst två:

1. Systembolaget har i samband med Lagenakampen gått ut med mycket vinklad information och inte låtit båda sidor komma till tals. Parterna kunde enas om att ViNet är Systembolagets egna informationskanal och att det inte går att förvänta sig att informationen är mer objektiv än så.

2. Systembolagets egen undersökning av användandet av intranätet ViNet "Utvärdering av ViNet" ger en tydlig bild av att det inte används av försäljare till annat än att söka information om butikens varor. Ändå är det här de anställda förväntas uppdatera sig om nya arbetsrutiner, vilket är ytterst svårt för exempelvis en deltidsanställd försäljare som endast jobbar fredagar. Ett exempel på när detta kan bli direkt farligt är i rutnerna kring att gripa snattare, där försäljare fått uppmaningen att jaga och visitera, trots att det kan vara både farligt och olagligt. När dessa rutiner nu ska ändras, ändras instruktionerna på ViNet, vilket långt ifrån alla berörda kommer att läsa. I utvärderingen står bla:

Den allmänna uppfattningen är att kunskapen om ViNet inom Systembolaget generellt sett är liten och att det finns en stor andel medarbetare inom Systembolaget som aldrig eller sällan använder intranät.

Kontakta DFSA om du vill veta mer eller läsa hela utvärderingen: [email protected]

Lagenakampen
DFSA har på olika sätt försökt stötta Lagenaarbetarna och har i förhandling framfört kritik mot både Systembolaget och Lagena och även samlat mycket nödvändig information. Se även andra inlägg på denna blogg, samt läs mer på:
http://lagenasolidaritet.wordpress.com/
http://lagerarbetare.wordpress.com/

Lönesättning
Förhandlingarna om lönesättningen inom Systembolaget har varit knuten till det diskrimineringsärende som drivs på Systembolaget Globen. DFSA inväntar även ny lönestatistik för Systembolaget.

Förhandlingsrutiner
Båda parter har haft synpunkter på varandras rutiner vid förhandling och efter denna förhandling hoppas parterna att det ska fungera bättre i framtiden. Systembolaget har emellanåt uppfattat att DFSA har en viss hållning under förhandling, "att vi har en fungerande dialog och tittar varandra i ögonen när vi pratar", för att sedan ha en helt annan på exempelvis vår blogg och i våra flygblad. DFSA har tagit till sig av detta och ska i framtiden försöka att bättre återge vad som sagts under förhandling och inte spetsa till något i onödan. En annan känslig del av förhandlngsrutinerna rör ljudupptagning vid förhandling. Båda parter har använt sig av ljudupptagning och har också redogjort för sin ståndpunkt och bakgrund till detta.

Systembolaget har även i större utsträckning tagit hjälp av Svenska Handel, vilket DFSA ser som positivt, och nivån på förhandlingarna har blivit betydligt bättre. Vidare har detta även inneburit att arbetsgivarsidan, främst efter önskemål från Svensk Handels arbetsrättsjurister, börjat ställa krav på protokoll. Ett initiativ som DFSA uppskattar och som visar på seriositet från arbetsgivarsidan.

Diskriminering

Tvisteförhandlingen avslutades igår och fackföreningen går igenom om det kan vara aktuellt att gå vidare med ärendet till AD eller Diskrimineringsombudsmannen (DO). Då det kan bli föremål för domstol vill vi i dagsläget inte lägga upp för mycket information på bloggen, men läs gärna tidigare inlägg: Diskriminering på Systembolaget Globen.

Olaglig kvittning
DFSA har under sommaren även förhandlat kring en medlem, som av misstag fått för mycket lön. När lönekontoret uptäckte sitt misstag drog de, utan medlemmens medhåll och utan att kontrollera medlemmens betalningsmöjlighet hos kronofogden, in hela medlemmens föräldralön under flera månader, samt lön för en dag när medlemmen jobbat extra. Systembolaget ämnade fortsätta göra detta, trots protester.

Lönekontoret hävdade länge att det är på detta sätt Systembolaget drar in skulder och någon möjlighet att lösa det på något annat sätt fanns inte. Även betalningsplan var uteslutet. Ärendet tog dock en snabb vändning när DFSA hörde av sig och pengarna betalades omedelbart tillbaka till medlemmen. Systembolaget stog emellertid fast vid att skulden skulle dras framöver, men nu ansåg fackföreningen att arbetsgivaren gått för långt och DFSA drog ärendet till Tingsrätten. Två dagar innan de första domstolsförhandlingarna hittades en lösning och parterna förlikades. Skulden skrivs av och ärendet är därmed avslutat.

Säkerhetsrutiner
DFSA och Systembolaget har enats om att DFSA:s förslag på nya rutiner vid ombyggnationer och stöld i butiker skall införas genom utbildningar och riskbedömningar. Detta arbetsmiljöarbete är i sin linda och det första mötet med försäljare för att utforma nya riktlinjer för att gripa snattare äger rum i början av november, där DFSA kommer att närvara. Riskbedömningarna utformas tillsammans med det kollektivavtalsslutande facket SPF/Unionen och DFSA:s skyddskommitté följer hur arbetet fortskrider.

Tillsammans gör vi Systembolaget till en bättre arbetsplats.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0