Diskriminering på Systembolaget Globen


DFSA har under våren drivit ett diskrimineringsärende på Systembolaget Globen och diskussionerna om en lösning strandade förra veckan. Det har emellertid uppstått flera nya frågetecken under ärendets handläggning och förhandlingar kring bland annat lönesättning och tolkning av kollektivavtalet kommer att hållas inom kort.

Systembolaget medger i det aktuella fallet att företaget har gjort fel i samband med den berörda medlemmens föräldraledighet, men vill inte kalla det för diskriminering. Bland annat är det två lönesamtal som uteblivit med motiveringen att medlemmen skulle vara borta och medlemmen har även fått ett avbrott i sin löneutveckling. Vidare uppgav butikschefen under ett utvecklingssamtal som hölls i april att lönerna vid tillfället redan var bestämda, vilket butikschefen beklagade. Systembolaget har senare hävdat att lönerna inte var satta vid tillfället och att samtalet var ett lönesamtal. Systembolaget centralt säger att det är olyckligt att medlemmen inte fått ett ordentligt lönesamtal, men menar att det inte påverkat lönen.

Även tidigare har DFSA förhandlat kring medlemmarnas löner och då som nu framkommer stora oklarheter kring vad individuell lön egentligen innebär. Personalchefen har sagt att de flesta medarbetare får goda vitsord under utvecklingssamtalen, vilket alltså försvårar att använda det som argument för en lönehöjning, och löneutvecklingen tycks också gå upp och ned oavsett om arbetsinsatsen gör det.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0