Återigen har parterna kommit överens


DFSA och Systemboplaget har förlikats i AD-ärendet gällande förhandlingsvägran. Som DFSA tidigare skrivit har parterna haft problem i kommunikationen, vilket drabbat DFSA:s medlemmar som tvingats vänta onödigt länge på lösningar i vissa medlemsärenden. Det har handlat om allt mellan att Systembolaget har vägrat komma till förhandlingsbordet, mail som hamnat i skräpkorgen till grövre tilltag som förfalskade LAS-listor samt att hota med att dra in de fackliga representanternas kontrakt. Det sistnämnda inträffade under ett förhandlingstillfälle rörandes en diskriminering och en utebliven kontraktshöjning, då områdeschefen Kirsi Svanberg plötsligt säger att "Vi kan börja från noll. Vi tar bort allting, så tar vi bort dina timmar också." DFSA och Systembolaget kunde i en tvisteförhandling rörandes föreningsrättskränkning enas om att det inte är lämpligt att en områdeschef uttrycker sig på det sättet.

Efter denna och andra försvårande kommunikationsproblem kallade DFSA Systembolaget till ytterligare förhandlingar under sommaren och hösten 2009, för att parterna skulle hitta ett fungerande arbetssätt. Båda parter ventilerade sin uppfattning av situationen, men parterna nådde inte riktigt ända fram och Systembolaget har även, främst genom Svensk Handel, obstruerat i diskrimineringsärendet på Systembolaget Globen. DFSA fortsatte därför att driva Systembolagets agerande till AD.

Likt i andra domstolsärenden DFSA drivit mot Systembolaget har inte detta AD-ärende handlat om att pressa Systembolaget på pengar, vilket Svensk Handels olika jurister gärna vill få det till. DFSA har endast velat lyfta problem och hitta lösningar, ex. vid brott mot LAS 25 a § och brott mot Kvittningslagen, och parterna har också kommit överens och rättat till de fel som begåtts, utan krav på berättigat skadestånd från arbetstagarsidan.

DFSA och Systembolaget har efter många och långa diskussioner hittat lösningar som ska undvika att parterna i framtiden hamnar i en situation där förhandlingsformalian ska behöva bli ärende för domstol. Systembolaget menar att varje enskilt kommunikationsproblem beror på olyckliga misstag och att man inte obstruerar avsiktligt. DFSA godtar Systembolagets ursäkt och anser att parterna kan lägga de delar som inte rör diskrimineringsärendet bakom sig och parterna har förlikats i AD. Förlikningen innebär att DFSA har fått Karin Benyamine som kontaktperson på Systembolaget, så att inte Systembolaget ska missa mail och datum för förhandling, att Systembolaget ska hålla DFSA informerat i frågor som rör DFSA:s medlemmar, för att få ner antalet förhandlingar, och att parterna ska ses i fler informella möten, också det för att få ner antalet förhandlingar, samt att parterna betalar sina egna rättegångskostnader.

Föreningsrättskränkningen har parterna, som nämnts ovan, rett ut innan och den antifackliga hållningen och obstrueringen i diskrimineringsärendet driver DFSA vidare i Tingsrätten. Den samlade fackföreningsrörelsen, därmed självklart även DFSA, ser extra allvarligt på diskriminering och DFSA och Systembolaget ska ses i Tingsrätten fredag 2010-06-18.

Läs mer: Systembolaget inför AD

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0