Systembolaget inför AD


DFSA har beslutat att låta Arbetsdomstolen (AD) granska Systembolagets agerande vid vissa förhandlingar. Mycket krångel som uppstår i relationen mellan parterna reder DFSA och Systembolaget ut på egen hand och tillsammans har vi också lyckats lösa flera viktiga problem inom Systembolaget. DFSA har också förlikats med Systembolaget även vid uppenbara lagbrott, som brott mot LAS 25 a § och brott mot Kvittningslagen, utan att kräva berättigat skadestånd. Det viktiga för DFSA är alltid att lösa sakfrågorna.

Tyvärr upplever förhandlingskommittén att det oftast krävts stora påtryckningar från DFSA:s sida för att få den grundläggande förhandlingsformalian att fungera. Systembolaget vägrar komma till förhandlingssammanträden, menar sig behöva veckor på sig för att öppna worddokument, förhalar protokollföring etc. (se mailkonversation nedan). DFSA väljer nu att låta AD granska företaget med förhoppning om en fungerande formalia i framtiden. Det är förstås viktigt att fackliga ärenden inte riskerar att bli fördröjda eller obstruerade.

I juli 2009 meddelade Systembolaget via en av sina centrala personalmän att man inte tänkte komma till förhandling utan att företaget istället skulle höra av sig när man ensidigt ansåg att det var aktuellt. Ämnet för förhandlingen var den stora arbetstidreformen Årsarbetstid. Att vägra förhandla har tyvärr varit en återkommande strategi från Systembolagets sida (inte minst i det diskrimineringsärende som DFSA drivit under 2009, som vi kommer att återkomma till) och nu har DFSA därför beslutat att vända sig till AD. Se även tidigare inlägg om förhandlingsvägran.

Här följer ett exempel på hur Systembolaget krånglar med handlingar (den personalman på HK som här har problem att öppna ett word-dokument driver dessutom ett företag vid sidan av Systembolaget, med inriktning på IT-utbildningar). Det första mailet skickade DFSA en vecka efter att förhandlingarna avslutats.

DFSA 2009-08-17
Vill börja med att tacka för förhandlingarna senast. När kan vi vänta oss protokoll för de fyra tvisteförhandlingarna?

HK 2009-08-17

Eftersom förhandlingarna är ajournerade finner jag ingen anledning att skriva klart några protokoll. Normalt skrivs protokoll först när sammanträdena är avslutade.

DFSA 2009-08-17
De fyra tvisteförhandlingarna avslutades i oenighet, så vi kan skriva protokoll för dem och DFSA är så klart måna om att det görs. Du har däremot helt rätt i att de ajournerade förhandlingarna kan vänta. Som vi konstaterat tidigare har det varit svårt att komma överens om protokoll med Systembolaget och det finns risk att det blir så även nu. Vi kommer in med förslag på protokoll den här veckan, så har vi kommit igång med protokollarbetet.


DFSA 2009-08-20
Som vi sagt tidigare översänder vi här protokoll för de fyra tvisteförhandlingarna, som hölls på Svensk Handel 2009-08-06 och det vore önskvärt om Systembolaget kunde komma in med justerade protokoll senast fredag denna vecka, men vi förstår samtidigt om det är för knappt med tid. (Här bifogas också de fyra protokollen.)

 

HK 2009-08-20
Jag kan inte öppna de bifogade filerna pga att de är kodade på ett otilåtet sätt. Kan du ordna till det (kan kanske ha med någon Mac-PC koppling).

 

DFSA 2009-08-20
Inga problem på denna PC. Klistrar in i mail. (Här följer de fyra protokollen inklistrade.)

 

DFSA 2009-08-22
DFSA väntar fortfarande på svar angående protokollen. DFSA kan ju inte vara de enda, som använder Mac, som Systembolaget och Svensk Handel har att göra med?

HK 2009-08-25
Efter mkt om och men har nu en av våra IT-killar lyckats hjälpa mej med konverteringen så att vi kan läsa protokollen från tvisteförhandlingarna i word format. Jag räknar med att komma tillbaka till er på fredag med ev justering.

DFSA 2009-08-26
Vad skönt att höra. Den kompetensen måste underlätta även vid andra kontakter.

DFSA 2009-09-20
Vi undrar om ni har möjlighet att skicka era senaste versioner av protokollen för de fyra tvisteförhandlingarna rörandes förhandlingsvägran?

DFSA 2009-09-21
Inget svar från er. Vi skulle vara mycket tacksamma om ni kunde skicka dessa i digital form så snart som möjligt, gärna till den här adressen.

 

HK 2009-09-21
De är på väg.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0