Lagenaarbetarna tilldelade SAC:s Civilkuragepris




SAC:s Civilkuragepriset 2009 gick till arbetarna på Lagena.


För tio år sedan sköts syndikalisten Björn söderberg till döds av nazister sedan han avslöjat att en ledande nazist valts in i Handels klubbstyrelse på hans jobb. Varje år delar SAC Syndikalisterna ut ett Civilkuragepris till Björn Söderbergs minne. I år slöt mer än 500 personer upp i en minnesceremoni på Medbrgarplatsen och tågade i tystnad upp till La Mano där Civilkuragepriset delades ut.

2009 års Civilkuragepris gavs till arbetarkollektivet på Systembolagsägda Lagena. SAC:s Arbetsutskotts motivering löd:

”Lagerarbetarna på Lagena i Jordbro vågade tro att de tillsammans har möjlighet att påverka sin situation. I en akt av civilkurage, solidaritet och sammanhållning ställde arbetskamraterna upp på varandra och tillsammans tog de upp kampen mot ledningens kriskrav. Lagenaarbetarnas modiga protest är en inspiration för många som i den ekonomiska krisens spår drabbas av omotiverade varsel eller hetsas i konkurrensen mellan arbetstagare. Deras vilda strejk och blockad har fört upp frågan om bemanningsföretagen till att bli en av de viktigaste i nästa års avtalsrörelse. Lagenaarbetarna tilldelas civilkuragepriset för att de får oss att minnas att även om det är svårt, så har vi har ett ansvar att tillsammans motverka orättvisa försämringar som drabbar oss uppifrån. Lagenaarbetarna tilldelas priset för att de i handling stärkt oss i vår tro på en mer rättvis och solidarisk värld.”


Arbetaren 12/10: "Hundratals samlades för att minnas Björn Söderberg"

Arbetaren gjorde också en stor intervju med pristagarna, representerade av Jessika Moya på Lagena.

DFSA:s Emil Boss skrev en debattartikelom pristagarna  i ETC:s Efter Arbetet.


2009 års Civilkuragepris gavs till arbetarkollektivet på Lagena. SAC:s Arbetsutskotts motivering löd:

"”Lagerarbetarna på Lagena i Jordbro vågade tro att de tillsammans har möjlighet att påverka sin situation. I en akt av civilkurage, solidaritet och sammanhållning ställde arbetskamraterna upp på varandra och tillsammans tog de upp kampen mot ledningens kriskrav. Lagenaarbetarnas modiga protest är en inspiration för många som i den ekonomiska krisens spår drabbas av omotiverade varsel eller hetsas i konkurrensen mellan arbetstagare. Deras vilda strejk och blockad har fört upp frågan om bemanningsföretagen till att bli en av de viktigaste i nästa års avtalsrörelse. Lagenaarbetarna tilldelas civilkuragepriset för att de får oss att minnas att även om det är svårt, så har vi har ett ansvar att tillsammans motverka orättvisa försämringar som drabbar oss uppifrån.
Lagenaarbetarna tilldelas priset för att de i handling stärkt oss i vår tro på en mer rättvis och solidarisk värld.”

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0