VARSEL OM BLOCKAD AV ARBETSMOMENT




Riskbedömning vid ombyggnation är ett skydd för vår hälsa


När en Systembolagsbutik byggs om från överdiskbetjäning till självbetjäning förändras arbetet för oss försäljare på många plan. Den fysiska arbetsbelastningen blir en annan i arbetet i utgångskassa mot i arbete över disk. Varuflödet förändras med effekter på vårt arbete på lagret. Risken för hot och våld är en annan när vi nekar berusade kunder från en utgångskassa mot när vi nekar från andra sidan av en disk. Risken för hot och våld förändras när vi i självbetjäningsbutiker rör oss ute bland kunderna. Risken för hot och våld förändras också när vi skall uppmärksamma och konfrontera potentiella snattare i butikerna. Vid förändring i verksamheten skall arbetsgivaren Systembolaget göra en bedömning av de nya risker som förändringen kan medföra, vilka konsekvenser det kan innebära för personalen och vilka åtgärder som därför skall vidtas. Detta gäller lokalt för varje butik eftersom det är skillnad på arbetet i t ex en butik på en mindre ort mot en butik i centrala Stockholm. Riskbedömningen skall göras av butikschef (BC) och områdeschef (OC) innan ombyggnaden i enlighet med 8 § andra stycket AFS 2001:1.*


Uteblivna riskbedömningar vid ombyggnation riskerar vår hälsa

Under 2008 byggde Systembolaget om ett stort antal butiker till självbetjäning, men det var inte på alla butiker som det gjordes någon riskbedömning innan ombyggnaden. Det betyder att man gjort helt avgörande förändringar i vårt arbete utan att bry sig om att fundera över vilka konsekvenser det kan få för oss försäljare.


Uteblivna riskbedömningar vid ombyggnation måste göras i efterhand

När riskbedömning uteblivit skall arbetsgivaren enligt Arbetsmiljöverket så fort som möjligt genomföra en riskbedömning så att förändringarna analyseras och åtgärder planeras utifrån även de i efterhand kända förändringar i arbetet. På våra medlemmars butiker diskuterar man dessutom fortfarande vilka nya rutiner som skall tillämpas t ex i form av aktivt förebyggande av snatteri, genom att testa olika schemavarianter för kassapassen etc. Ändå har Systembolagets centrala arbetsmiljöansvarige Jan Johansson 2009.05.12 meddelat DFSA att i de fall där inga riskbedömningar gjorts, kommer Systembolaget INTE att göra några riskbedömningar i efterhand. Detta är inte acceptabelt. Som fackförening kan inte DFSA låta någon av våra medlemmar utsättas för nya riskmoment i arbetet utan att det gjorts en bedömning av konsekvenserna.


DFSA varslar härmed om blockad

DFSA:s medlemmar har i och med ombyggnaderna fått nya arbetsuppgifter som inte återfinns i deras tidigare yrkesbeskrivning. En av dem är att aktivt förhindra snatteri genom olika typer av konfrontationer med potentiella snattare. Härmed sätter vi denna nya arbetsuppgift i blockad från och med tisdag 2009.05.26 kl. 08.00.

Varslet omfattar DFSAs medlemmar i Stockholms län samt oorganiserade. Som oorganiserad försäljare har du lagstadgad rätt att ställa dig neutral i blockaden och alltså inte utföra det blockade arbetsmomentet att konfrontera potentiella snattare.

Inga av DFSAs medlemmar i Stockholm kommer att konfrontera potentiella snattare förrän Systembolaget gjort riskbedömningar för alla butiker som byggts om under 2008 och 2009 (samt de som planeras byggas om under 2009) eller att Systembolaget meddelat att så skall ske.


För mer information om hur BC och OC genomför riskbedömning av ombyggnaden i efterhand, se Arbetsmiljöverkets broschyr ADI 575.

* ”När ändringar i verksamheten planeras, skall arbetsgivaren bedöma om ändringarna medför risker för ohälsa eller olycksfall som kan behöva åtgärdas.”/ 8 § andra stycket AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0