PRESSMEDDELANDE 2009-05-28


DFSA i solidaritet med arbetarna på systembolagsägda Lagena

Anställda på Systembolagets centrallager Lagena i Jordbo protesterar idag vid Systembolagets huvudkontoret mot att ledningen varslat merparten av personalstyrkan för att i stället ta in personal från bemanningsföretag. Förevändningen är att man förebereder sig på hårda tider i och med den ekonomiska krisen. Det går dock bättre än någonsin för Systembolaget och försäljningssiffrorna skjuter i höjden. På Dagens Nyheters förstasida finns idag nyheten "Krisen svepskäl att säga upp" och även Lagenas utspel framstår som en ren bluff.

Driftsektion för Systembolagsanställda (DFSA) har i över ett år kämpat mot otrygga behovsanställningar på Systembolagets butiker. Fackföreningen känner igen både problemet och Systembolagets agerande. Systembolaget har i förhandlingar om våra medlemmars anställningar under hösten 2008 hänvisat till krisen för att slippa erbjuda riktiga anställningskontrakt och man har även nämnt bemanningsföretag som ett alternativ. Inte förrän försäljningsrapporterna offentliggjordes första kvartalet 2009 slutade man använda krisen som argument.

– Systembolaget har tidigare med halvt förtäckta hot förklarat att man istället för deltidare som hankar sig fram på timmar på butikerna skulle kunna ta in personal från bemanningsföretag på butikerna, säger Jarl Keber från DFSA. Upp till kamp mot varslen och de otrygga anställningarna på Systembolaget!

"Krisen svepskäl att säga upp" skriver DN på förstasidan idag och fortsäter: "När företagen varslar får fler gå än vad som är motiverat av ekonomiska skäl". Även om DN väljer att fokusera på att cheferna tar tillfället att säga upp personal de inte är nöjda med, kommer det även fram att företag använder den ekonomiska krisen för att göra nedskärningar även av andra slag. LO-TCO rättskydd menar i artikeln att det inte bara handlar om "att handplocka dem som anses lågpresterande utan om att trimma organisationen". I det nu aktuella fallet med Systembolagsägda Lagena handlar det om att passa på att skaffa sig en flexibel personal styrka. Systembolaget har i förhandling med DFSA upprepade gånger påpekat att det statliga monopolet arbetar mot att få en mer flexibel personalstyrka för att bättre kunna möta säsongsvariationerna.

Större flexibilitet är också målet med arbetstidsreformen Årsarbetstid som DFSA rapporterat om tidigare. Inte heller inför lagerarbetarna på Lagena har ledningen tvekat att säga att just flexibilitet är anledningen, men motiveringen är det svepskäl som DN skriver om. Systembolaget säljer som aldrig förr och inget tyder på att den trenden är på väg att vända. Idag har DFSA varslat stridsåtgärder mot Systembolaget med kravet att man måste ta avstånd från Lagenaledningens skamlösa vinstmaximering på arbetarnas bekostnad.

Lagerarbetarnas blogg
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0