Det gick - Systembolaget möter vinarbetarnas fack



Systembolaget har sänt en delegation till Sydafrika för att utreda uppmärksammade missförhållanden för arbetare på vingårdarna. DFSA har via sina syndikalistiska kamrater i Sydafrika god kontakt med de berörda arbetarnas fackförening Sikhula Sonke (Vi växer tillsammans), vars generalsekreterare Wendy Pekeur blev väldigt hoppfull när hon fick höra att en så mäktig inköpare som Systembolaget skulle komma ner till vingårdarna.

Men Systembolaget hade inte själva tagit kontakt med Sikhula Sonke, så DFSA förmedlade under gårdagen kontakten via Systembolagets presschef. Det var idag ännu oklart om Systembolagets delegation skulle bry sig om att träffa Sikhula Sonke innan man åkte hem igen, vilket gjorde att Wendy Pekeur befarade att besöket bara var ett spel för gallerierna, eftersom Systembolaget då inte skulle få höra arbetarnas egen upplevelse av sin situation.

Idag har DFSA, Sikhula Sonke och även spanska CGT ringt till Systembolaget presschef och uttryckt att ett möte måste komma till stånd och i eftermiddags tog delegationen kontakt med Wendy Pekeur och bokade in ett möte under morgondagen.

DFSA är väldigt glada åt mötet, som vinarbetarnas egna företrädare ser som mycket viktigt, och vi hoppas att Systembolaget kommer kunna verka för att förbättra förhållandena för de arbetarna på vinfälten.

Mötet har kommit till stånd genom samarbete mellan DFSA i Sverige, ZAC-F och Sikhula Sonke i Sydafrika och CGT i Spanien.

Mötet blev förstasidesnyhet på CGT:s tidning Rojo y Negro och har även genererat  artiklar i tidningarna Arbetaren och Yelah.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0