Svenskt Näringslivs arbetsrätt finns på Systembolaget



Deltidsanställda på Systembolaget har problematiska arbetsvillkor.

Förhandlingarna har strandat och vi slipper ett nytt huvudavtal. LO backar inte i frågan om turordning enligt LAS, också kallad "sist in, först ut", och Svenskt Näringsliv har av den anledningen dragit sig ur. Samma turordning gäller vid utökad arbetstid, alltså höjning av deltidskontrakt, vilket gör diskussionen intressant för oss försäljare på Systembolaget. De flesta av oss är deltidsarbetare med kontrakt på mellan 4 och 20 timmar i veckan, men år efter år arbetar vi långt över de timmarna. Många vill naturligtvis ha ett kontrakt som bättre motsvarar den tid de arbetar, men eftersom det är lönsamt att ha sin personal på låga kontrakt sker väldigt få höjningar. 

Det är också fullt möjligt att helt strunta i den lagstadgade turordningen enligt LAS. Sedan DFSA blev aktiva inom Systembolaget har vi stött på detta på båda de två butiker vi drivit kontraktsärenden och de är förmodligen inte de enda två av Systembolagets c:a 400 butiker. Vi har också märkt att butikschefer inom företaget inte ens vet vad turordning enligt LAS är för något. Systembolaget ska inför den nya arbetstidsreformen Årsarbetstid utbilda sina butikschefer i arbetsrätt, men så här lät det på en butik för bara ett halvår sedan:

Arbetare: Det finns en LAS turordningslista på butiken antagligen...

Butikschef: Det kanske det gör, jag har ingen aning.

/.../

Arbetare: Jag är väldigt mån om att se över möjligheterna och turordningen där...

Butikschef: Turordning, vad tänker du då?

Arbetare: Det finns ju en sån LAS turordningslista.

Butikschef: Vem har den då, ska butiken ha den?

Arbetare: HK hade den och det måste vara okej om butikschefen får se den.

Butikschef: Vad grundar sig den på?

Arbetare: Det är på hur länge man varit anställd...

Butikschef: Men det är inget som vi har på nån butik.

Arbetare: Det vet jag inte. Jag trodde att den fanns på butiken. Det är nog inte så ofta som folk... men det är den som man ska följa, alltså LAS 25a §. Man har förtur till timmar som deltidsanställd och även om man har fått sparken, så har man förtur till tid i ett år eller om det är två år.

Butikschef: Men sen då, det här med timmar... om det inte är det behovet vi har?

Systembolaget centralt försvarar inte den här inställningen till LAS turordning. Men personalledningen har i förhandling kallat LAS 25a § för "fyrkantig" och tillsammans med Unionen har Systembolaget förhandlat fram en reform där turordning enligt LAS är underordnad "butikens behov". Med andra ord har Unionen, som är det kollektivavtalslutande facket inom Systembolaget, gått med på just de förändringar i arbetsrätten som LO vägrar att acceptera och som Svenskt Näringsliv efterfrågar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0