DFSA gör skillnad


DFSA har i närmare två år kämpat för bättre arbetsförhållanden på Systembolagets butiker. Vi har höjt kontrakt och löner för enskilda medlemmar, skapat bättre arbetsmiljö för hela arbetslag på medlemsbutikerna och tillsammans med Systembolagets HK uppmärksammat brister i riktlinjer för hantering av snattare. Det mesta arbetet har handlat om att informera allmänheten om det system av behovsanställningar, som Systembolaget på olika sätt arbetat med i över 25 år. Systembolaget försökte länge att i det dolda genomföra reformen Årsarbetstid, men efter att DFSA genomfört rikstäckande informationskampanjer med bla. DFSA Informationsfolder 2009 har Systembolaget och det kollektivavtalsslutande facket SPF/Unionen tvingats gå ut med information om reformen på intranätet ViNet.

Det internationella fackliga arbetet tog fart efter ett avslöjande om slavliknande förhållanden på vingårdarna i Sydafrika och DFSA var initiativtagare till mötet mellan Systembolagets CSR-delegation och den lokala fackföreningen Sikhula Sonke. Kontakterna med ZAC-F i Sydafrika var en förutsättning för detta inernationella fackliga arbete och nu har även kontakter knutits med CGT i Rioja – en av världens viktigaste vinregioner.

På den svenska arbetsmarknaden har Systembolaget utmärkt sig som ett företag som på olika sätt försöker kringgå arbetsrätten, bl.a. genom att inte redovisa personalens arbetstid korrekt och systematisera uttag av mertid, så att de fast anställda bara har kontrakt på 20-50% av sin egentliga arbetstid - en sorts evighetslånga och osäkra vikariat med syfte att skapa en flexibel arbetsstyrka som kan kallas in med kort varsel på ojämna arbetstider.

Nu senast är det genom dottterbolaget Lagena som det statliga monopolet utvecklat en arbetsmodell för att hålla sig med en flexibel personalstyrka. På centrallagret i Jordbro gör Systembolaget sig av med över halva personalstyrkan för att helt öppet annonsera att man föredrar att i stället ta in personal från bemanningsföretag.

De försäljare som DFSA organiserar i butik är en del av samma produktionskedja som abetarna på Lagena i Jordbro och DFSA har tillsammans med flera andra fackliga och politiska organisationer slutit upp bakom Lagena-arbetarna. Tillsammans gör vi Systembolaget till en bättre arbetsplats!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0