Ny demonstration vid Systembolagets HK 10/6



10/6 12.30 demonstrerar än en gång lager- och butikspersonal vid Systembolagets huvudkontor i en protest mot  Systembolagets behovsanställningar.


Bakgrunden  till demonstrationen är de varsel som lagts på Systembolagets centrallager, där mer än halva personalstyrkan skall bytas ut mot inhyrd personal. 45 har redan sagts upp och 33 är varslade. De arbetare man vill behålla får dock bara jobba kvar om de går över till bemanningsföretaget. Detta är en mycket aggressiv offensiv mot Lagen om anställningsskydd (LAS) och i synnerhet mot de enskilda arbetarna på Lagena. DFSA sluter upp tillsammans med många stöttande grupper i en akut protest  mot Systembolagets omänskliga personalpolitik.

DFSA uppmanar alla försäljare på Systembolaget att stödja centrallagrets personal. Slut upp i demonstrationen! Skicka stöduttalanden från era butiker! Vakna SPF och Unionen! Det här kan vi inte acceptera!

Det faktum att vi ute på butiken har extremt låga deltidskontrakt på 2, 4, 8 och 12 timmar per vecka, trots att vi ofta jobbar halvtid till heltid i verkligheten, är en del av precis samma utveckling som nu gör att Lagenaarbetarna byts ut mot inhyrd personal bakom en fasad, som först kallades "arbetsbrist" och när detta motbevisats nu kallas "ordersvängningar". Ute på butikerna kallas det för att Systembolaget vill "möta säsongsvariationerna bättre". Det rätta namnet är behovsanställning och det är vi arbetare som förväntas betala.

Lagena, det helägda dotterbolaget som hanterar centrallagret, är en del av en konkurrensutsatt marknad. Många andra distributörer anlitar bemanningsföretag och byter ut personal med krisen som anledning. Nu menar ledningen att den är orolig för att Lagena skall tappa konkurrenskraft om man inte följer med den trenden. Därför har man i två omgångar varslat en majoritet av lagerpersonalen för att ersätta dem med daglönare från bemanningsbranschen.

Mitt i krisen vill man snabbt göra sig av med våra mångåriga arbetskamrater, sparka ut dem i arbetslöshet och istället ta in anställda med otrygga anställningar, som har svårt att organsiera sig fackligt, eftersom de kan bli utbytta närsomhelst. Alla förstår att det här är ett skamgrepp. Ingen kan förvänta sig någonting annat än att fackföreningarna på Systembolaget kommer sätta stopp för varslen. Våra medlemmar är anställda av ett företag med ett stort socialt ansvar. Ändå bejakar ledningen en arbetsrättslig utveckling rakt bakåt i tiden mot nittonhundratalets början och talar sig varma om nödvändigheten i att anställda blir rättslösa daglönare: "Det finns många på bemanningsföretagen som tycker att det är givande att få möjlighet att prova på många olika spännande arbetsplatser." Vilka skall sätta ned foten mot den här destruktiva utvecklingen om inte vi?

Krav på att möta ordersvängningarna och den ekonomiska krisen motiverar inte en cynisk personalpolitik. Varslen kommer att stoppas. Desto tidigare ledningen inser det, desto bättre.


 
DFSA:s flygblad
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0