Blockad – ett framgångsrecept



Handels lokala ombud Hans Boberg förklarar för Lagena-arbetarna att de istället för strid, borde återgå till arbetet och visa att de kan göra ett bra jobb.

Även om resultatet i skrivande stund är oklart, så har Lagerarbetarnas blockad och strejk haft effekt. DFSA återkommer med mer i info och länkar, men gör det lätt för sig nu och saxar från TT och SVT:

En vild strejk pågår vid ett av Systembolagets lager söder om Stockholm. Just nu har blockaden paus för förhandlingar, men fortsätter strejken kan vissa produkter ta slut hos Systembolaget. Blockaden har än så länge enbart tagit en paus. En grupp anställda har tillsammans med facket överläggningar med företagsledningen.

Enligt Boberg har även polisens ingripande haft effekt. Den hävda blockaden gäller enbart utleveranserna av varor till Systembolagets butiker. Leveranserna in till Lagenas lager är fortsatt stängda av de vilt strejkande arbetarna.

Blockaden har riktats mot alkohollagret Lagena i Jordbro, söder om Stockholm. Strejken är inte sanktionerad av Handels, men LO-förbundet har förståelse för ilskan.

"Det är ytterst provocerande att företagets varslat 33 anställda mitt under pågående lokala förhandlingar. Men Handels arbetar med korrekta fackliga metoder, det vill säga vi följer den förhandlingsordning som finns", skriver Handels andre vice ordförande Tommy Tillgren i ett pressmeddelande. (TT)

SVT skriver:

 

-Jobben går till dem som tjänar mindre än vad vi gör. De bemaningsföretag som är inne nu har ungefär 10-15 kronor mindre i timmen än vad vi har, säger Patrik Olofsson, fd klubbordförande i Handels till Rapport.


Strejken berör lagret Lagena, ett dotterbolag till Systembolaget. Enligt Lennart Agén på Systembolaget går Lagena med förlust efter att bland annat ha tappat en så stor kund som Pernod Ricard efter köpet av Vin & Sprit. Därför behöver Lagena minska på den fasta personalen och ta in tillfälligt anställda vid arbetstoppar. (SVT)

 

Direktinfo och fler länkar till medierapportering finns på Lagerarbetarnas blogg.

 


Dagens aktion är en tydlig markering för de företag som överväger att kringgå LAS genom att ta in bemanningsföretag. Någon kanonmat tänker Lagerarbetarna på Lagena inte bli och ett tiotal felparkerade bilar underlättade för arbetarna att hålla blockaden.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0