Upp till kamp för arbetarna på Lagena



Syndikalistiska ungdomsförbundet (SUF) Stockholm i stödaktion
vid Systembolagets huvudkontor.


På Systembolagagets centrallager i Jordbro försöker Systembolaget genomföra den förändring man skrämt oss försäljare med länge - man varslar större delen av personalstyrkan och ersätter den med inhyrd personal. På detta sätt kringgår man rakt av Lagen och anställningsskydd (LAS) genom att göra sig av med de arbetare man vill och erbjuder andra att stanna kvar om de går över till bemanningsföretaget. Bemanningspersonalen kan sedan kallas in med kort varsel på obekväma arbetstider, har svårt att organisera sig fackligt och en sämre grundtrygghet eftersom de kan bli förflyttade till andra arbetsplatser.

Vi som jobbar ute på butikerna vet sedan länge att Systembolaget satt behovsanställning i system. De flesta deltidarna har bara kontrakt på 20-50% av sin arbetstid, resten är mertid/viktid som portioneras ut med två veckors varsel. Vi har medlemmar som i upp  till sju år arbetat dubbelt så mycket varje vecka som det står på deras kontrakt. Det som händer på centrallagret är nästa steg. Systembolaget har tidigare försvarat daglöneriet på butikerna med att det är bättre än att ta in inhyrd personal. Nu börjar man verkställa sina förtäckta hot.

Vi måste försvara oss. Systembolaget har ett större ansvar än privata företag att följa arbetsrätten och inte försöka kringgå LAS. Systembolaget har ett ansvar att inte utnyttja människors utsatthet med en cynisk och hänsynslös personalpolitik. Det råder kris på arbetsmarknaden. De varslade arbetarna på centrallagret (45 varslades i höstas och nu varslas ytterligare 33) riskerar bli arbetslösa i en tid när det är svårt att få nya jobb. För Systembolaget betyder krisen tvärtom ett ekonomiskt uppsving. Folk handlar alkohol som aldrig förr och prognosen för vinsten är att den kommer öka, för Systembolaget och för det helägda dotterbolaget Lagena. 

Någon anständighetens gräns måste rimligen finnas för hur man får behandla sin personal. Systembolaget har gått över den och det ser ut att bli en midsommarhelg full av facklig kamp i år igen.

DFSA, SUF Stockholm, Tyresö LS av SAC, Umeå LS av SAC, Handelsklubben 728, Handels SCANTECH, Centralköket på Huddinge sjukhus, IF Metall-klubben vid Alfa Laval i Tumba, Tidskriftsföreningen Socialisten, Arbetarmakt, Revolution - Alla stöder Lagenaarbetarnas kamp.

Igår skrev Lavaland en artikel som kopplade samman DFSAs kamp mot behovsantällningar med Lagenaarbetarnas kamp mot varslen. Rubriken är träffande: "Systembolaget i konflikt - igen".

För konflikt kommer det att bli. Lagenaarbetarna har demonstrerat vid Systembolagets HK och vid självaste LO-borgen. SUF Stockholms aktivister har gjort manifestationer och flygbladsutdelningar vid Systembolagets HK och vid centrallagret. DFSA har satt upp stöduttalande och varsel vid ingångar och lastkajer till alla Systembolag i södra Stockholm. På tisdag utlöses vårt varsel om aktioner mot Systembolagets lokaler.

Vi står enade - Varslen skall stoppas.
Bolaget har satt behovsanställning i System.


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0