Sydafrika: vinarbetare reser sig mot omänskliga villkor



Sikhula Sonke "Vi växer tillsammans" slåss för Sydafrikas vinarbetare.

DFSA har god kontakt med den Sydafrikanska fackföreningen Sikhula Sonke. I sitt senaste brev skriver Sikhula Sonke att fackföreningen denna vecka genomför en rad aktioner för att uppmärksamma de slavliknande levnadsförhållanden som råder för vinarbetarna på farmerna i Stellenboschdistriktet i Sydafrika, vilket uppmärkats i bl.a. Sverige och Danmark tidigare. Sikhula Sonke uppmanar nu alla inköpare av Sydafrikanska viner att ställa krav på mänskliga arbetsförhållanden och säkra fackföreningarnas inflytande.

Vinarbetarna kommer bl.a. att tälta utanför parlamentet och hålla en stor minnesceremoni för de milliontals sydafrikanska vinarbetare som vräkts från sina hem, samt kräva ett möte med president Jacob Zuma. Situationen för arbetarna måste omedelbart förbättras. Som anställda av en av de i särklass största inköparna - det statliga svenska monopolet Systembolaget -  skäms vi över bakgrunden till Sikhula Sonkes aktioner:

- tusentals vinarbetare bor i svinstior (bokstavligt talat)
- fackföreningarna tillåts inte organisera på vinfarmerna
- vinproducenterna betalar under minimilöner.
- pensionärer och arbetare som förtidspensionerats p.g.a. bl.a. arbetsskador vräks från sina företagsägda hem och blir därför hemlösa

Systembolagets CSR-delegation* gjorde i maj 2009, efter att arbets- och levadsförhållandena för de arbetande på de Sydafrikanska vingårdarna uppmärksammats, tillsammans med delegationer från övriga nordiska alkoholmonopol en resa till Sydafrika. Kommunikationen måste fungera i båda riktningarna (inte bara mellan de olika köparna) och DFSA förmedlade kontakten mellan Systembolaget och fackföreningen Sikhula Sonke samt organiserade ett möte där CSR- delegaterna åkte ut till vinfarmerna och träffade utsatta arbetare. Sikhula Sonke och DFSA har sedan dess regelbunden kontakt i fackliga frågor.

För en månad sedan skickade Sikhula Sonke ett brev till Systembolagets CSR-ansvariga med frågor om vilka vinproducenter som levererar vin till Systembolaget, för att CSR- projketet skall kunna följa upp huruvida fackföreningen har det inflytande som CSR strävar efter och även följa upp hur arbetarna på dessa vinproducenter faktiskt behandlas. Inget svar har kommit från Systembolaget.

DFSA kräver att arbetsgivaren och massimportören Systembolaget ska svara på Sikhula Sonkes förfrågan, dels för att det hör till sedvanlig arbetsmarknadskultur och dels för att visa att vårt statliga monopol stödjer Sikhula Sonkes kamp för mänskliga rättigheter och drägliga villkor för arbetarna på de vingårdar, som dagligen levererar vin till de svenska Systembolagsbutikerna.


*CSR är en förkortning av Corporate Social Responsibility, och innebär att företagen ska ta ett etiskt, socialt och miljömässigt ansvar inom sin verksamhet.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0