Fortsatta Lagena-manifestationer i juli




DFSA genomförde idag en manifestation med flygbladsutdelning utanför Systembolagets huvudkontor i protest mot de 26 uppsägningarna på centrallagret. Detta är DFSAs femte manifestation vid huvudkontoret i frågan.

Systembolagets helägda dotterbolag Lagena har sagt upp 26 personer. Deras plats skall fyllas av inhyrda från flera olika bemanningsföretag. På så sätt får abetsköparen Lagena/Systembolaget ökad makt över arbetsstyrkan, som genom konkurrensen mellan arbetarna i kombination med de extremt otrygga anställningarna gör att Lagena/Systembolaget kan kan tvinga personalen att jobba hårdare (det är då heller inte Lagena som står för eventuella arbetsskador). Dessutom förhindras alla former av protester och kritik genom att de anställda kan bytas ut med en dags varsel.

* Systembolaget äger hela Lagena.

* Systembolaget står för ca 90% av Lagenas leveranser.

* Systembolaget får del av Lagenas vinst.

* Systembolaget hyr ut lokalerna till Lagena.

* Systembolagets VD sitter i Lagenas styrelse.

* Systembolaget tycker inte att man har något som helst ansvar för hur Lagenas ledning behandlar sin personal.

Den information man gått ut med till offentlighet och anställda är en kopia av en text skriven av Lagenas VD Pär Öhagen. I den råkar Öhagen bl a glömma att 40 personer sades upp på grund av falsk arbetsbrist i höstas och att därmed halva arbetstyrkan nu byts ut mot inhyrda. I denna Systembolagets "objektiva" information nämns heller inte att 75% av förlusterna från tidigare år inte är relevanta för den fortsatta verksamheten utan berodde på felaktiga engångssatsningar från ledningen.

Systembolaget har sist men inte minst uttryckt att DFSA borde rikta sina protester mot Lagenas ledning. DFSAs medlemmar låter sig dock inte luras av ansvarsförskjutningen. Hur illa kan anställda behandlas på det helägda dotterbolaget innan Systembolagets ledning tycker att det är en fråga som rör företaget?

DFSA av SAC syndikalisterna kommer fortsätta protestera tills dess Systembolaget tar avstånd från såväl Öhagens text som Lagenas lednings agerande.



 
DFSAs juli-flygblad om Lagenakonflikten

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0