Reportage om DFSA:s blockad i Arbetaren





Arbetaren skriver 15/12 om DFSA:s blockad av visitationer av anställda på allmän plats. I artikeln intervjuas representanter för både Systembolaget och Unionen om bakgrunden till visitationerna. I avtalet om sk. hemgångskontroller, som tecknades mellan Unionen och Systembolaget 2006, står tydligt utskrivet att kontrollerna inte får ske på gator och torg utanför butikerna, men ända sedan starten har det varit just där de oftast har genomförts. Systembolagets svar på frågan hur detta kunnat ske är att man är medveten om problemet, men att kontrollerna endast går att genomföra på det förbjudna sättet, medan Unionen svarar att Systembolaget har brutit mot avtalet och att man kommer sätta sig ned och formulera om det.  

I ett större perspektiv kan vi se hur utvecklingen på arbetsmarnaden går mot alltmer otrygga anställningar, vilka följs av en ökad övervakning och disciplinering av arbetstagare. Mer information finns i Utredningen om Integritetskydd i arbetslivet som nu behandlas av Arbetsmarknadsdepartementet. Som fackförening ser DFSA det som självklart att sätta medlemmarnas trygghet och integritet i första rummet. DFSA tror i likhet med en majoritet av svenska folket (enligt SCB) att det är bättre att satsa på dialog med oss anställda och skapa en gemensam värdegrund än att disciplinera oss med hot om inspektioner och repressalier. 

Hemgångskontroller är på sin plats vid misstanke om stöld, men knappast i förebyggande syfte över hela landet. Vi försäljare tar vårt ansvar när vi vägrar låta oss visiteras på allmän plats i strid mot rådande avtal. Avtalstexten slår i sig självt fast det grundläggande i denna fråga - att visitationerna inte får förekomma för att de är alltför kränkande!  



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0