Blockad av integritetskränkande arbetsmoment







Hemgångskontroller utan koppling till stölder är integritetskränkande

 

I den statliga utredningen till lagförslaget om Integritetsskydd i arbetslivet (SOU 2009:44) som överlämnades till arbetsmarknadsdepartementet i år, slås det fast att hemgångskontroller kränker arbetstagares integritet och bör regleras på så sätt att det skall krävas en koppling mellan misstanke om faktiska stölder på berörda driftsenheter för att hemgångskontroller av personalen där skall vara tillåtna.

 

Lagförslaget syftar bl a till att hemgångskontroller i förebyggande syfte skall begränsas, eftersom de inte har någon koppling till förekomst av stölder utan kränker arbetstagares integritet enbart med syftet att disciplinera personalen. Ytterligare en utredning, genomförd av TCO i år, kommer fram till att över 50% av TCO:s medlemmar (där Unionens medlemmar ingår) är negativa till hemgångskontroller och upplever hemgångskontroller som kränkande. Vidare finns ingen rättspraxis som styrker att en arbetsgivare skulle ha rätt att vidta arbetsrättsliga bestraffningar mot en arbetstagare som vägrar låta sig visiteras i en hemgångskontroll.

 

Trots detta är det just arbetsrättsliga påföljder Systembolaget hotar med, detta i avskräckande syfte. Mot den bakgrunden ser DFSA gärna att systemet med disciplinerande hemgångskontroller ifrågasätts och diskuteras mellan Systembolaget, Unionen och DFSA.

 

Hemgångskontroller utförda på allmän plats är otillåtna


Svensk Handel och Systembolaget är eniga om att hemgångskontroller på allmän plats är otillåtna, eftersom de är ytterligare integritetskränkande då arbetstagaren riskerar att bli visiterad framför främmande utomstående människor.

 

Systembolagets hemgångskontroller utförs på allmän plats och företaget vet om det


Trots att det inte är tillåtet väljer Systembolaget att låta ordningsvakter vänta på gator och torg utanför våra butiker för att sedan kontrollera våra väskor och våra namn ute på allmän plats. Detta har skett i samtliga kontroller som DFSA:s medlemmar genomgått och efter att Systembolaget påpekat att kontroll på allmän plats inte får förekomma. Det är självklart inte acceptabelt att Systembolaget systematiskt genomför otillåtna hemgångkontroller.

 

Det är vidare oklart var rätten att leda och fördela arbetet slutar om en arbetstagare utanför arbetsplatsen, på hemvägen ute på allmän plats, skall vara skyldig att stanna kvar, gå igenom sina väskor och fickor, och visa legitimation. 

 

Härmed sätter DFSA hemgångskontroller på allmän plats i blockad.


Som fackförening kan vi inte gå med på att våra medlemmar  utsätts för kontroller som inte ens är tillåtna enligt Systembolaget.

  • Då Systembolaget avslagit ett samarbete med DFSA i frågan om hemgångskontroller på allmän plats, sätts härmed arbetsmomentet i blockad från och med 2009-12-23 klockan 11.00.
  • Blockaden omfattar DFSAs medlemmar i Stockholm samt oorganiserad personal, som har laglig rätt att delta i blockaden utan hot om repressalier från arbetsgivarsidan.
  • Blockaden häves så snart Systembolaget slutar genomföra kontroller på allmän plats och även på ViNet meddelat att hemgångskontroller ej får ske på allmän plats, samt att det är DFSA som har tagit initiativet att hindra detta.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0