Internationell solidaritet
Göteborg 2009.04.28
Till Systembolagets ledning
I fackföreningen DFSA är vi stolta över Systembolagets alkoholpolitiska uppdrag. Som försäljare på Systembolaget kan vi ge god service och samtidigt ta ansvar gentemot kunden. Vi tar ett stort ansvar genom att neka unga och berusade, men ger också märkesneutrala och kunniga rekommendationer. Mot den bakgrunden blir vi upprörda när vi i Råd och Rön och Dagens Arbete läser om tillverkningen av Systembolagets miljöbärkasse och producerandet av vissa sydafrikanska viner och att Systembolaget inte tagit initiativ för att förbättra situationen. Hur skall vi försäljare kunna rekommendera viner som produceras under förhållanden så omänskliga att vi knappt kan föreställa oss dem i Sverige? Hur skall vi försäljarekunna sälja tusentals påsar varje dag, när vi fått höra att tillverkningen är extremt farlig och arbetspassen för de utländska arbetarna är långt längre än vad som är lagligt på den svenska arbetsmarknaden? Som försäljare känner vi ett ansvar gentemot såväl Systembolagets kunder som människorna vilka tillverkar de varor vi säljer. Vår förhoppning är att Systembolaget ska känna samma ansvar och agera därefter.
Vi försäljare har möjlighet att stärka Systembolagets position i Sverige och världen och visa att Systembolaget är bäst på ansvarsfull och kunnig försäljning av alkohol. Rapporter på ViNet visar att det går bra för Systembolaget. Monopolets ställning har stärkts. Svenska folket har stort förtroende för Systembolaget, som också fortsätter att vara en av världens största inköpare av vin och sprit. Den starka positionen innebär kraft, kraft att ställa krav på mänsklig behandling på alla nivåer i produktionen. Kraft innebär möjlighet att ta ansvar.
För att Systembolaget ska framstå som värdigt ett monopol anser DFSA att Systembolaget måste visa på handlingskraft i de fall av missförhållanden som nu uppdagats både i Leif Anderssons fabrik i Gördsbyn och hos vinproducenten Delheim i Sydafrika. Av alla länder och företag som Systembolaget handlar med finns med största sannolikhet fler exempel på brister i arbetsrätt och arbetsmiljö. Hur möter vi bäst den här typen av arbetsrättsliga missförhållanden? Genom bojkott? Genom krav på att förbättra förhållandena? Genom att bättre kontrollera underleverantörerna?
DFSA kräver att en representant från Systembolaget åker till Delheim i Sydafrika och direkt från arbetarna på vinodlingarna hör hur arbetsvillkoren ser ut och att Systembolaget oannonserat åker till Leif Anderssons fabrik i Gördsbyn för att lyssna på arbetarnas upplevelser. DFSA undrar hur Systembolagets krav på underleverantörer ser ut? Borde det inte vara självklart att det finns ett grundläggande krav på mänsklig behandling av samtliga arbetare i alla led i varukedjan?
Den syndikalistiska fackföreningsrörelsen är internationell. DFSA har goda kontakter med federationer världen över och vi tror på direkt aktion över gränserna. Därför är det självklart att vi gör vad vi kan för att hjälpa arbetarna hos Delheim och Leif Andersson. DFSA har förmedlat ett brev direkt till de som arbetar på fälten för Delheim och tagit kontakt med kamrater i den sydafrikanska syndikalistiska fackföreningsrörelsen. DFSA uppmanar till stödaktioner. För arbetarna i Leif Anderssons fabrik i Gördsbyn är närmaste syndikalistiska fackförening Karlstads LS.
Karin Furuvik och Systembolaget undrar hur brevet från DFSA riktat till Systembolagets ledning ska tolkas. Det ska tolkas som att DFSA är stolta över Systembolagets uppdrag, men att DFSA samtidigt ställer krav på att Systembolaget ska agera för att motarbeta missförhållanden för våra arbetskamrater i andra länder. Systembolaget måste gentemot oss, de arbetande i de aktuella produktionsleden och alla anställda på Systembolaget tydligt förklara hur Systembolaget tänker ta ansvar för och kompensera för missförhållandena.
DFSA och andra berörda syndikalistiska fackföreningar har ett ansvar att hjälpa arbetarna i fabriken i Gördsbyn och vinodlingarna i Sydafrika om de inte snabbt får gehör.
iDFSA - DFSA:s internationella kommitté