5 bilar stoppade andra dagen




-Trots polisens sabotage stoppades 5 bilar under morgonen.








Klockan 06.45 ringde dialogpolisen upp och informerade om att polisens jurister inte längre betraktade blockaden som en allmän sammankomst utan som egenmäktigt förfarande. DFSA överlät till varje blockad att själva besluta om hur de ville göra. eftersom grupperna redan var på plats när beslutet togs var det möjligt att utan poliskonfrontation fördröja 5 bilar på Systembolagen vid Liljeholmen, Folkungagatan och Regeringsgatan. Att fördröja leveranserna till butikernas öppning var huvudmålet med blockaderna och detta lyckades helt i ett fall och nästan (till 9-9.30) i fyra. Det borde ha räckt för att skapa lite kaos i butikerna eftersom tanken brukar vara att lassen skal rivas innan kunderna kommer.) 

Eftersom alla kände att blockaden redan varit lyckad valde samtliga grupper att inte konfrontera polisen, som ju har en historia av övervåld mot blockadvakter. Istället fokuserades resten av blockaddagen på att dela ut informationsfoldrar till kassörer och flygblad till kunder. Aktiviteterna skedde vid följande Systembolag i Stockholm: Globen, Regeringsgatan, Folkungagatan, Liljeholmen, Hornstull, Rosenlundsgatan.

Vid Liljeholmens Systembolag blev situationen livsfarlig när en Calrsbergs-chaufför prejade tre blockadvakter flera meter med lastbilen. Enligt blockavakterna lovade chauffören strax innan att han skulle köra över dem och en man från systembolagsbutiken stod och hetsade chauffören att fortsätta köra. Händelsen är polisanmäld. Det verkar bara ha varit just Carlsbergs chaufförer som varit aggresiva.

Med anledning olyckan skickade DFSA en person till huvudkontoret för att tala med Systembolagets presschef och personaladministatör Karin Furevik. Man enades om ingen part ville ha en aggressiv och farlig stämning under de fortsatta blockaderna och att Systembolaget skall sluta hetsa sin personal med att blockaderna i sig skulle vara olagliga och att alla anställda skall slänga "syndikalistpapprena" i papperskorgen. Det visade sig under samtalet att Systembolaget missförstått DFSAs varsel.

Blockaddagen avslutades med en manifestation och flugbladsutdelning vid Systembolaget på Regeringsgatan. Alla kassörer inne på Systembolaget ville ta emot information om blockaderna, trots ett utspel från butikschefen om att "ingen vill ha era papper". 

 
Återigen:
Det enda krav som ställts är ett skäligt förslag på hur Angelikas lön skall kunna korrigeras nu eller i framtiden. 

Systembolaget har genom alla sina kanaler och fackförbundet Unionen avfärdat DFSAs krav genom att peka på att det finns andra kassörer ute i landet som har sämre lön än Angelika. (i jämförelserna med andra anställda på hennes butik väljer Systembolagets presschef dock att glömma bort att så gott som alla andra med låga kontrakt är I tjugo-tjugofemårsåldern).

Varslet gäller inte att Angelika skulle svälta ihjäl om hon inte fick en löneförhöjning (hennes lön på 18 830 omräknat till månadslön är dock fortfarande en riktig skitlön och DFSA frågar sig vad t ex Björn Rydberg tjänar.) Varslet gäller att hennes chef sagt att hon fått för lite lön under flera år, att hon borde fått större höjning senast men att han på grund av regler och potter inte hade möjlighet att ge henne allt på en gång.

DFSA har ifrågasatt varför det är så lätt att göra fel och så svårt att kompensera lönen när man upptäcker felet. Vi har inte varit oresonliga. Istället för en direkt höjning  har vi ställt frågan hur Angelika skall kunna känna sig trygg i att en butikschef som satt för låg lön tidigare inte kommer göra det igen. Vi efterfrågar en garanti på att om Angelika fortsätter göra ett bra jobb kommer få en bra löneökning, särskilt med tanke på att hon förlorat en massa pengar under de gångna åren genom att ha en för låg lön.

Om någon från Personal och Kompetens skulle läsa detta: Om vi nu måste ha ett individuellt lönesystem och omständiga kompetensutvärderingar så skall också kopplingen mellan medarbetarsamtal och löneökning vara tydlig. Och lönerevisionssystemet kan inte vara utformat så att butikscheferna kan svika sina anställda och sedan enkelt komma undan genom att hänvisa tillbaka till systemet. Räcker det inte att butikscheferna redan har oss i en järnhand genom kontrakten? Skall också lönesystemet vara godtyckligt och egenmäktigt? Just nu går det ut på att vi presenteras för fullbordat faktum. Kanske får vi som i Angelikas fall en flat ursäkt, ett år går och sedan får vi återigen en pissig löneökning kompletterat med ett "Jag vet, du borde fått mer men mina händer är bakbundna (genom löneregler och potter)". 

Vi har välkomnat Systembolagets utspel i pressen och till Unionen. Vi har kunnat använda mediautrymmet för att föra fram vår kritik mot personalpolitiken på företaget, men Systembolaget har missförstått situationen kring blockaderna.

Blockaderna fortsätter från och med Måndag, nu spridda över hela landet, ända tills Systembolaget tar sitt ansvar som arbetsgivare och börjar förklara hur en anställd skall kunna känna sig något annat än maktlös i det rådande lönesystemet. 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0