Systembolagets HK går ut med felaktigheter på ViNet



Onsdag 2008.12.17 har Systembolaget centralt gått ut på intranätet ViNet med att syndikalister tar till stridsåtgärder så snart de inte är nöjda med ledningens beslut, vilket förvisso är en rättighet som ett icke kollektivavslutande fack har och som vi mycket väl kan vänta oss att även Unionen gör om Systembolaget fortsätter att bryta överenskommelser dem emellan. Det Systembolaget presenterar på ett missvisande sätt är att de påstår att Systembolaget föredrar att lösa saker i förhandling. Sanningen är att Systembolaget vägrade att sätta sig i förhandling i det aktuella kontraktsärendet och att först när DFSA hotade med en stämning i AD för förhandlingsvägran kunde en förhandling komma till stånd. Under förhandlingarna har Systembolaget sedan vägrat att samarbeta, vilket återigen tvingar DFSA att hota med domstol för att ha möjlighet att fortsätta detta ärende, och på begäran av DFSA hålls nästa förhandling i morgon 8.00 på Systembolagets HK mellan Systembolaget och DFSA. Att påstå att syndikalister inte vill förhandla framstår nog för många som mycket märkligt.

Här följer delar av den mailkonversation som resulterade i en första förhandling. En förhandlingsframställan lämnades in 2008.07.08 och enligt Medbestämmandelagen (MBL) ska förhandling hållas inom två veckor. DFSA har valt att plocka bort de delar som rör själva ärendet.

HK 2008.07.09
Överläggningar med er organisation kommer framdeles att ske genom skriftlig dialog via mail eller brevledes /.../ Om ni vill ha en fortsatt dialog i frågan var god maila/ skicka brev till undertecknad. På grund av semester på Personal & Kompetens kan vi tyvärr inte återkomma med ett eventuellt svar förrän i mitten av augusti. Som framgår av ovanstående har detta ingen större betydelse eftersom frågan inte är av brådskande natur.

DFSA 2008.07.10
DFSA väntar fortfarande på att Systembolaget föreslår datum för förhandling inom lagstadgad tid.

HK 2008.07.11
Vår bedömning är att Medbestämmandelagen inte ställer explicita krav på att parterna måste sammanträda fysiskt för att det ska betecknas som en förhandling. Det viktiga är att parterna kommunicerar med varandra och inte vägrar att förhandla.

DFSA 2008.07.13
DFSA väntar fortfarande på ett datum för förhandling enligt MBL.

HK 2008.07.13
Jag har semester och är åter i selen måndagen den 11 augusti.

DFSA 2008.08.12
Systembolaget har gjort klart att Systembolaget inte kommer att kalla till förhandling och Systembolaget riskerar i och med detta en stämning I Arbetsdomstolen (AD) för förhandlingsvägran. För mer information om de legala aspekterna se AD:s dom 1990:52. Det har nu gått en månad sedan förhandlingsframställan lämnades in och DFSA är inte intresserade av en stämning eller en långdragen förhandling och uppfattar det som olustigt att Systembolaget väljer den här nivån av kommunikation.

HK 2008.08.13
Först vill vi konstatera att vi inte vägrar att förhandla utan att vi kommunicerar via mail /.../ Jag utgår ifrån att dessa uppgifter är vad ni efterfrågar och förutsätter därmed att ärendet är avslutat.

DFSA 2008.08.18
Att kommunicera via mail är inte att förhandla. Parterna ska ses inom 14 dagar efter att förhandlingsframställan mottagits och DFSA tolkar MBL § 15 som klar på att man ska ses fysiskt om man inte kommer överens om annat. DFSA har varit väldigt tydliga med att det är en fysisk förhandling som efterfrågas och förseningen av förhandlingen innebär förmodligen redan ett brott mot MBL § 16, men DFSA vill ändå föreslå datum för förhandling.

HK 2008.08.13
Eftersom ni så enträget ber om ett förhandlingssammanträde i ärendet accepterar vi tiden den 9 september kl 13.00. Plats: Systembolagets HK. Jag kan dock inte se att vi kan tillföra något nytt utöver den information ni erhållit via mail.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0