Stöduttalande till lagerarbetarna på Lagena




Lagena i Jordbro är ett helägt dotterbolag till Systembolaget. Företaget har hand om transporter av alkohol, främst till Systembolagets butiker men också till restauranger och grossister. I september förra året sade Lagena upp 45 anställda. Men det räcker inte anser företagsledningen. Nu protesterar arbetarna sedan företaget varslat att man vill säga upp 33 anställda.

DFSA av SAC syndikalisterna stöder helhjärtat Lagenaarbetarnas protest mot den cyniska vinstmaximering som sker på deras bekostnad. Vi köper inte Lagenaledningens argument om att det handlar om att varslen är nödvändiga för att skydda företaget inför nya hårda tider. Som systembolagsanställda vet vi att Systembolagets försäljning under första kvartalet i år ökade med nästan 10% i jämförelse med förra året. Vi vet att c:a 50 Systembolag byggdes om till självbetjäning under 2008, vilket ökar försäljningen och samtidigt minskar bemanningsbehovet. Vi vet, eftersom vi läst det i Systembolagets egen tidningen bouquet, att Systembolaget aldrig tidigare haft så höga försäljningssiffror som under 2008. Vi vet att det finns en nationalekonomisk trend att konsumtion av alkhohol ökar i kristider. Allt detta pekar precis tvärtemot det Lagenas ledning påstår – att man behöver en mer flexibel bemanning för att möta nya hårda tider.  Lagenas vinst kommer tvärtom med största sannolikhet att öka tillsammans med Systembolagets. Varslen som läggs på Lagena handlar om en cynisk och oacceptabel vinstmaximering på arbetarnas bekostnad.

Lagerarbetarna och chaufförerna på Systembolagsägda Lagena är en del av samma produktionskedja som vi försäljare, som säljer Lagenas varor i kassorna på Systembolagsbutikerna. Vi vill inte stödja Lagenas ledning, som med syfte att vinstmaximera, varslar arbetare i kristider. Vi ställer oss bakom Lagenaarbetarnas protest och deras krav. Lagenas ledning måste dra tillbaka sina varsel.

Upp till kamp arbetskamrater på Lagena!

Driftsektion för Systembolagsanställda
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0