Möt vår tids daglönare – på Systembolaget


I Dagens Arbete (DA) 3/5 2008 inleds artikelserien Möt vår tids daglönare. I denna kan man läsa om två deltidsarbetare, som under tre år tecknat 94 anställningskontrakt med sin arbetsgivare Textilia AB. Kontrakten har varit korta, några veckor, ibland bara en dag. Följden har blivit att de två kvinnorna omöjligt kan planera för framtiden och inte har någon ekonomisk trygghet. Dagens Arbete drar slutsatsen att kvinnorna ”systematiskt utnyttjats på Textilia i Långselse.” Kenneth Strand på IF Metall säger till tidningen att ”Det här borde inte förekomma i Sverige i dag. Arbetsgivarna måste ta ansvar för att anställningarna regleras bättre”. I en uppföljande artikel har DA tagit kontakt med Textilias VD Tomas Bergström för att konfrontera denne med kvinnornas situation och som förklaring säger Bergström: ”Nej, vi jobbar med vikariat och tillfälliga anställningar för att täcka upp frånvaron. Det kan vara svårt att veta hur länge den frånvarande ska vara borta. I praktiken kan det bli ett antal dagar i taget. Men det är ingen systematik i det på något sätt.”

Det daglöneri som kvinnorna på Textilia vittnar om, är vardag för majoriten av försäljarna på Systembolaget. Som deltidsanställd på Systembolaget har vi oftast kontrakt på 25-50% av den tid vi arbetar. 75% av anställningen kan alltså vara s k mertid, som med två veckors varsel delas ut på arbetsscheman. DA upprördes över att kvinnorna på Textilia arbetat med så kort framhållning i hela tre år. På Systembolaget kan daglöneriet ofta fortsätta upp till tio år. DFSA kan presentera följande exempel enbart från två butiker i Stockholm åren 2008-2009 (namnen är fingerade):

Lisa: Arbetat 12 år inom Systembolaget, har ett kontrakt på 12 timmar per vecka,
men har arbetat i genomsnitt 30.

Eva: Arbetat 4 år inom Systembolaget, har ett kontrakt på 12 timmar per vecka,
men har arbetat i genomsnitt 30.

Fredrik: Arbetat 5 år inom Systembolaget, har ett kontrakt på 4 timmar per vecka,
men har arbetat i genomsnitt 20. (I detta fall har DFSA förhandlat upp kontraktet till den nivå som försäljaren arbetat, nämligen 20 timmar per vecka.)

Anders: Arbetat 6 år inom Systembolaget, har ett kontrakt på 12 timmar per vecka,
men har arbetat i genomsnitt 30. (Eftersom Anders aldrig fick någon justering av kontraktet blev han tvungen att säga upp sig 2008.)

Peter: Arbetat 10 år inom Systembolaget, har ett kontrakt på 12 timmar per vecka,
men har arbetat i genomsnitt 20.

Frans: Arbetat 7 år inom Systembolaget, har ett kontrakt på 12 timmar per vecka,
men har arbetat i genomsnitt 20.

I programmet Faktum på SVT sändes år 2006 ”De nya daglönarna”, som också behandlade ämnet mertidsberoende deltidsanställda i detaljhandeln. I programmet granskades Pågens och ICA:s utlägg av mertid. Faktum undersökte hur mycket mertid som arbetades på några butiker och upprördes över siffrorna. Siffrorna man fick fram är dock små i jämförelse med Systembolagts butiker i de större städerna. En viktig sak som skiljer Systembolaget från Ica och Pågen är, att på Systembolaget är hela mertidsgränsen bortförhandlad i kollektivavtal. På detta sätt liknar Systembolaget mer Textilia - företaget med 94 anställningskontrakt på tre år. Båda företagen har nämligen hittat ett sätt att hålla daglönare, som framstår som lagligt. Att teckna nya kontrakt varannan vecka blir fullt lagligt. Att dela ut 75% av arbetstiden varannan vecka är också åtminstone halvlagligt när mertidsgränsen är bortförhandlad.

En viktig skillnad mellan Textilia och Systembolaget är att Textilia är privat och Systembolaget ett statligt monopol. Vilken förklaring lämnar Systembolaget till situationen? Jo, exakt samma som Textilia och även Systembolaget nekar till systematiskt användande av den obegränsade mertiden. I förhandling mellan DFSA och Systembolagets personalavdelning lämnas följande förklaring till den massiva mertiden: ”Den allra största delen av den utlagda mertiden beror på att anställda hoppar in för att täcka upp för annan personal när folk är sjuka, på semester eller på kurs.”

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0