Grattis Frans och Lisa på Systembolaget Globen


Under torsdagen träffade DFSA och Systembolaget en överenskommelse i det aktuella kontraktsärendet på Systembolaget Globen i Stockholm och medlemmens kontrakt höjs från 12 till 20 timmar per vecka, vilket är en anställningsgrad som mer motsvarar den tid medlemmen arbetar.
– Jag är glad. Det känns jättebra att ha ett jobb att komma tillbaka till efter föräldraledigheten, säger den berörda medlemmen.

För att inte bryta mot turordning enligt LAS på butiken höjs även en mångårig arbetskamrat till samma nivå och ytterligare två personer till påverkas av överenskommelsen. I och med detta har kontraktsstatistiken förbättras avsevärt på DFSA:s medlemsbutiker.

Redan från början gick DFSA ut med att det inte bara handlade om att höja medlemmens kontrakt, utan att butikschefen ska ha en budget som möjliggör en försvarbar personalpolitik. I och med torsdagens överenskommelse har DFSA visat att det går (Bakgrund till kontraktsärendet: Öppet brev till arbetskamrater). Frans och Lisa har nu fått samma möjlighet som Fredrik att försörja sig på sin anställning inom Systembolaget (dessa tre försäljare är några av de som tidigare använts som exempel på denna blogg och namnen är fingerade):

Fredrik: Arbetat 5 år inom Systembolaget, har ett kontrakt på 4 timmar per vecka,
men har arbetat i genomsnitt 20. (I detta fall har DFSA förhandlat upp kontraktet till den nivå som försäljaren arbetat, nämligen 20 timmar per vecka.)

Frans: Arbetat 7 år inom Systembolaget, har ett kontrakt på 12 timmar per vecka,
men har arbetat i genomsnitt 20. (I detta fall har DFSA förhandlat upp kontraktet till den nivå som försäljaren arbetat, nämligen 20 timmar per vecka.)

Lisa: Arbetat 12 år inom Systembolaget, har ett kontrakt på 12 timmar per vecka,
men har arbetat i genomsnitt 30. (Kontraktet har i o m andra kontraktshöjningar justerats till 20 timmar per vecka, vilket mer motsvarar den tid Lisa arbetar.)

Ett varmt tack till alla LS (Lokala Samorganisationer av SAC) och SUF (Syndikalistiska Ungdomsförbundet) för att att ni hjälpt till att lyfta frågan om de låga kontrakten på Systembolaget, samt till medlemmar och andra försäljare ute på butikerna för visat stöd. Tillsammans gör vi Systembolaget till en bättre arbetsplats!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0