Enade vi stå!


Denna uppmaning skrevs av DFSA 1 maj 2009 och har, tillsammans med utförliga kommentarer till utvalda motioner, skickats ut till berörda enheter inom SPF och Unionen. Av hänsyn till de som skrivit motionerna publicerade vi inte motioner och kommentarer innan mötet. SPF:s Representantskap 2009 hölls 17-18 maj och nu publicerar vi utskicket i sin helhet.

Stå på er Göteborgs FK, Mälardalens FK, Östgöta FK, Malmö FK och alla modiga enskilda medlemmar. Tillsammans gör vi Systembolaget till en bättre arbetsplats!

 

DFSA vill härmed slå ett slag för SPF:s medlemmar inför Representantskapet 2009. Vi är många anställda inom Systembolaget som stödjer de önskemål om förbättringar som presenteras i flera motioner till Representantskapet. DFSA gläds åt de radikala uttrycken i många av motionerna och åt att fler försäljare än vi i DFSA anser

 

• att deltidskontrakten måste höjas omedelbart.

 

• att SPF ska visa solidaritet också med deltidsanställda som har låga kontrakt och inte lämna dem i sticket – med eller utan Årsarbetstid.

 

• att Systembolaget utnyttjar att företaget inte behöver särsklija vik- och mertid och på så sätt kringgår arbetsrätten.

 

• att Systembolagets lönesystem är alltför godtyckligt utformat.

 

• att Systembolaget försöka begränsa fackföreningarnas handlingsutrymme genom att hindra facklig information.

 
Naturligtvis finns det fler ämnen och motioner som är intressanta för oss försäljare, som DFSA valt att inte  kommentera (ex. motion nummer 13:25 som behandlar det faktum att Systembolaget försöker strypa de anställdas kontakt med facket). DFSA har dock valt ut motioner som behandlar några av de ämnen som DFSA arbetar med, och som vi emellanåt blivit ifrågasatta för att driva, och avslutar med motion nummer 13:28, som tydligt visar att även Unionens medlemmar fokuserar på de brister i arbetsrätten som gäller för oss försäljare inom Systembolaget. Vi har och ser gemensamma problem, men frågan är hur vi bäst och snabbast ska lyckas lösa dem?

 

DFSA vill också rikta viss kritik mot den demokratibrist som föreligger i SPF då enskilda medlemmars röster inte görs hörda. Vissa angelägna motioner slås ned innan de ens nått Representantskapet. Vi anser att medlemsomröstningar bör ligga till grund för beslut. DFSA har därför på arbetarrörelsens dag skrivit detta utskick till SPF:s företrädare med syfte att lyfta fram några av de motioner i handlingarna till Representantskapet som riskerar att hamna i skymundan, men som är högst angelägna för alla oss anställda inom Systembolaget. Vi vill visa att det finns områden vi kan arbeta på tillsammans – oavsett facktillhörighet.

 


Bilaga 1: Kommentarer till motioner


Motion nummer 13:06

MOTION ANGÅENDE HÖGRE KONTRAKT
Med högre kontrakt som stämmer med verkligheten blir det större engagemang, lättare att planera och en mera sammansvetsad arbetsgrupp.

Därför föreslår vi:
Att man skriver kontrakt så nära den faktiska arbetstiden som möjligt.


DFSA:s kommentar
Föreningsstyrelsen svarar att frågan redan "är reglerad i avtalet Årsarbetstid". Arbetet med Årsarbetstid har pågått i olika former sedan mitten på 80-talet, men ännu har inget hänt för att förbättra försäljarnas situation. Föreningsstyrelsens svar är dessutom identiskt med det svar Systembolagets ledning ger när en anställd påpekar att anställningskontraktet inte motsvarar arbetstiden. Ofta har Systembolagets försäljare endast kontrakt på 20 procent av den tid som egentligen arbetas. De låga konrakten är en av de frågor som DFSA främst drivit under 2008 och framgångsrikt har enskilda medlemmars kontrakt höjts, trots den inställning som finns hos Systembolagets ledning och det kollektivavtalsslutande facket Unionen. Hur länge fungerar Årsarbetstid som svar på våra dåliga arbetsförhållanden? Upp till kamp SPF Mälardalarna, som skrivit motionen.

---


Motion nummer 13:09

MOTION ANGÅENDE LÖNER
Jämlika löner över hela landet.

Därför föreslår vi:
Att se över alla systembolagslöner och göra dem jämlika.


DFSA:s kommentar
FOKUS- och lönesamtal sägs ligga till grund för vår lön. I verkligheten sätts lönen mycket godtyckligt och hålls nere genom att försäljare ställs mot varandra genom en gemensam pott per butik. De med låg lön kan inte få avgörande påslag, då det innebär för stora förändringar, och de med hög lön kan inte få höjningar, då de med låg lön ska höjas. Detta är ett system som cheferna alltid efterfrågat och nu är mycket nöjda med, då trappstegen var så gammalmodig. SPF:s föreningsstyrelse ställer sig bakom arbetsgivarnas inställning och avslår motionen. DFSA ställer upp på medlemmarnas initiativ. Samtidigt som Systembolaget sagt att FOKUS- och lönesamtal ska ligga till grund för lönen har man sagt att goda vitsord är något som 80 procent av försäljarna får, varpå det inte är något att lägga vikt vid. Mycket motsägelsefullt anser DFSA och medlemmar av Unionen. Upp till kamp!

---


Motion nummer 13:16

MOTION ANGÅENDE ÅRSARBETSTID
Förhandlingar om införandet av Årsarbetstid har brutit samman.

Därför föreslår vi:
Att det ska ske ett utbyte av önskeschemadelen mot utbetalning av plustiden var fjärde månad med början 1/3.


DFSA:s kommentar
I det här fallet, då Föreningsstyrelsen föreslår att "skicka motionen till kommande avtalskonferens", är det mest intressant att osäkerheten kring Årsarbetstid är så uppenbar. Föreningsstyrelsen har som svar till medlemmar i andra frågor nämnt just Årsarbetstid som lösning. I den här motionen skriver man följande: "Hur det kommer att bli med införandet av Årsarbetstidmed alla dess beståndsdelar vet vi inte i skrivande stund, men så vitt vi kan bedöma kan det eventuellt bli aktuellt med nya förhandlingar i ärendet..." DFSA uppmnar SPF Malmö att fortsätta stå upp för demokrati och arbetarnas intressen och fortsätta driva frågan.

---


Motion nummer 13:17

MOTION ANGÅENDE MERTID OCH VIKTID I HEROMA

Det är viktigt att vi strävar mot att alla våra medarbetare ska ha kontrakt på den tid de faktiskt jobbar. För att vi från fackligt håll bättre ska kunna stå upp mot företaget och kräva detta måste det bli enklare att kunna se hur mycket tid som faktiskt används på butikerna och hur mycket av den tiden som är viktid (då någon arbetar för en kollega som t.ex. är sjuk eller har semester) och hur mycket av tiden som är s.k merid (tid som behövs på butiken utöver den kontrakterade tiden trots att ingen är sjukskriven eller på annan frånvaro).

Därför är vårt krav:
Att Systembolaget snarast ser till att HEROMA skiljer på mertid och viktid så att alla berörda parter lättare ska kunna följa upp att varje butik och varje anställd har rätt kontrakterad tid.


DFSA:s kommentar
Även i detta fall anser Föreningsstyrelsen att det finns anledning att utreda frågan och flera formuleringar i motionen är identiska med dem i informationsfoldern som DFSA gett ut till Systembolagets försäljare. DFSA har länge ansett det tvivelaktigt att Systembolaget getts verktyg att mörka den tid som arbetas utöver kontraktet, vilket är den mesta tiden för många av Systembolagets försäljare. Arbetsrätten öppnar för trygghet, som går förlorad genom de nuvarande systemet i HEROMA – något som DFSA länge hävdat och flera gånger gått ut med i utskick till Systembolagets butiker och huvudkontor. Systembolaget har getts möjlighet att lagligt gå runt arbetsrätten, men detta vill nu SPF Östgöta FK ändra på och DFSA sluter upp. I förhandling har Systembolagets högsta personalledning flera gånger stoltserat med att de följer lagar och avtal med sina grumliga redovisningar av arbetstid, men nu säger vi stopp!

---


Motion nummer 13:28

MOTION ANGÅENDE SOLIDARITET, DAGLÖNARE OCH VIKARIER
När vi nådde målet att lägsta kontraktet på Systembolaget bör vara 28 timmar, lämnade vi dem som hade lägre kontrakt utanför. Tanken var att de som hade lägre kontrakt än 28 timmar skulle jobba endast fredag och lördag och dessutom vara nöjda med sina timmar; Att det  skulle vara någon som studerade eller hade annat jobb som sin huvudförsörjning.

Så hr det inte blivit. Med det stora vikariatsuttag som Systembolaget har, har det skapats en ny grupp "daglönare". Medarbetare som är anställda på två, fyra och tolv timmar men jobbar mycket mer regelbundet under flera års tid. Sannolikt mest i storstadsregionerna där man kan vikariera på flera butiker. Flera av oss anser det mycket otillfredsställande att Systembolaget utnyttjar denna grupp som helt saknar trygghet i sin försörjning.

Ju fler av oss med högre kontrakt som får tillräckligt många timmar på kontrakt desto färre vikarier bland oss kommer naturligtvis att finnas. Möjliga lösningar kunde vara att skapa pooler med fasta högre kontrakt, att låta vissa butiker i varje område "överanställa", eller att köpa tjänster från ett bemanningsföretag (givetvis ett företag med kollektivavtal med Unionen).

Därför vill vi:
Att SPF kontaktar företaget och utreder hur stor ovan nämnda grupp är.
Att SPF tar initiativ till att lösa vikariefrågan.


DFSA:s kommentar
I denna motion återfinns det största problemen inom Systembolaget, som DFSA också arbetar med: dels inställningen till de som frivilligt arbetar långt över sina kontrakt och dels viljeriktningen att satsa på endast vissa personalgrupper inom företaget. Studenten har i förhandling ofta nämnts som den mest önskvärda medarbetaren. Att Unionens medlemmar nu ställer sig frågande till kollektivavtalsfackets inställning är inte konstigt, men hur tänkte fackpamparna när de tillsammans med Systembolagets ledning bestämde reglerna? I motionen kommer det även fram att butikscheferna getts möjlighet att på egen hand laborera med timmarna för att bäst passa butikens behov. Något som iom Årsarbetstid kommer att öka ytterligare, då butikens behov blir underordnad LAS (Lagen om Anställningsskydd).

Det även uppenbart att SPF Göteborg FK, som skrivit motionen, antingen följt DFSA:s fackliga arbete eller på egen hand lyft denna kärnfråga. Föreningsstyrelnsen ger stöd för den här motionen, men vad kommer egentligen att hända efter det? Den fackförening som idag tecknar kollektivavtal, SPF/Unionen med just Föreningsstyrelsen i spetsen, och som har suttit vid samma bord som Systembolagets högsta ledning i över trettio år (om än i olika namn) har länge haft chans att få fram en förändring. De har uppenbarligen inte lyckats fram till nu, i mitten av 2009. Om det handlar om ovilja eller svårigheter att sätta press på Systembolaget är svårt att avgöra, men det är ändå klart att båda parter gärna stoltserar med sin samarbetsvilja.

DFSA har funnits i närmare två år och har på många områden lyckats i kampen för sina medlemmars och andra försäljares intressen. Systembolaget har påstått sig arbeta med samma frågor tjugofem år – dock utan resultat. Vill vi försäljare förändra vår situation är det fullt möjligt och arbetet underlättas om vi kämpar tillsammans. Och medlemmar av Unionen och DFSA vill uppenbarligen driva samma frågor. Så vi i DFSA uppmanar företrädarna för Unionens medlemmar att bättre stå upp för era medlemmars idéer och förslag om förbättringar. Vi kan försäkra er om att de av DFSA utvalda motionerna till SPF:s Representantskap 16-17 maj 2009 har stort stöd från alla oss som arbetar ute på butikerna. Enade vi stå!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0