Ta större ansvar för underleverantörerna!





Systembolagets Delheim Cabernet Sauvignon. Tillverkas under slavlika
förhållanden av vinplockare i Sydafrika.






Systembolagets miljöbärkassar. Tillverkas i hälsofarlig fabrik
av industrarbetare i Sverige.



Nyligen har tidningarna Dagens Arbete och Råd och Rön avslöjat missförhållanden hos två underleverantörer till Systembolaget. Systembolaget lovar att ställa krav på den ena, en svensk leverantör, men inte på den andra, en vinproducent i Sydafrika.

Vi som säljer de aktuella varorna varje dag i kassorna säger: Bojkotta ALLA varor som produceras under omänskliga förhållanden!
 
Stenqvist AB, Systembolagets leverantör av plastkassar, köper in påsar från en fabrik i Värmland där man enligt Dagens Arbete låtit anställda arbeta upp till femton timmar om dygnet vid maskiner som saknar skydd för händerna. Vinleverantören Carovin AB köper in vin från producenten Delheim i Sydafrika som enligt Råd och Rön bevarat slavlika arbetsförhållanden från apartheidtiden för sina vinplockare.

Systembolaget riktar skarp kritik mot Gördsbyn, men inte mot Delheim. Presschefen Lennart Agén säger till Dagens Arbete att förhållandena på fabriken är ”Helt åt helvete” och att Systembolaget ”måste se till att problemen åtgärdas”. Till Råd och Rön säger Fredrik Arenander på inköpsavdelningen att Systembolaget i märkesneutralitetens namn inte kan sätta press på Delheim eller några vinproducenter, utan att detta är upp till leverantören, i detta fall svenska Carovin AB.

– Eftersom vi verkar på en monopolmarknad, där vi måste behandla alla leverantörer lika, så har vi inga sådana specifika förfrågningar. Vi gör heller ingen producentbedömning, utan det är leverantörerna som gör den, säger Fredrik Arenander till Råd och Rön, och berättar även i intervjun att inga direkta krav kommer ställas på Carovin AB.

Det är långt mellan Gördsbyn och Västra Kapprovinsen, men mellan vinerna från Delheim och kassarna från Stenqvist är avståndet bara några meter på Systembolagets butiker. Precis som alla andra varor packas de upp, ställs på hylla och säljs med ett leende av oss försäljare.

Vi vill varken hjälpa Leif Andersson att driva sin livsfarliga fabrik eller bidra till att Delheims ägare tjänar storkovan på sina lantarbetares utsatthet. Som anställda och som skattebetalare och ägare av Systembolaget säger vi nej – Inte i vårt namn. Bojkotta Carovin AB!

Systembolaget är en av världens största alkoholkedjor och måste ta ansvar för att varorna man säljer inte tillverkas under omänskliga förhållanden. Dessutom ägs företaget av oss skattebetalare. Om något företag i världen kan ställa krav på sina underleverantörer, så är det Systembolaget.

DFSA har skrivit stöduttalanden till arbetarna i Gördsbyn och på Delheim. Från Systembolaget har vi inte fått någon information om missförhållande hos underleverantörerna men vi kräver att Lennart Agéns löfte om åtgärder mot Gördsbyn verkligen infrias och att Systembolaget även sätter press på Carovin AB.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0