Informationsträff med bred uppslutning


23 september höll DFSA den första informationsträffen om Årsarbetstid för kassörer inom Systembolaget. Även om kassörerna inte var många till antalet i förhållande till de många tusen som berörs av den nya reformen, så närvarade både Unionens och DFSA:s medlemmar, samt kassörer som inte är fackligt organiserade. Det är inte ofta tillfälle ges för kassörer från olika butiker att diskutera arbetssituationen, men det är en trend som DFSA nu ändrat på och fler informationsträffar planeras.

 

Några av de saker som upprörde och förvånade var att:

 

• de arbetskamrater som arbetat mest mertid och är i störst behov av en kontraktsjustering inte omfattas av Årsarbetstid och att deras möjligheten att få sitt kontrakt höjt faktiskt minskas.

 

• det i och med Årsarbetstid kommer att innebära kontraktsbrott att tacka nej till arbete, vilket försvårar för de med sysselsättning vid sidan av Systembolaget, men även för alla som vill planera sin tid efter exempelvis dagis och skola.

 

Frågor som kom upp var:

 

• om semester påverkas av Årsabetstid och i så fall hur? Oro uttrycktes för att butikscheferna får ett verktyg att påverka kassörernas semesterplanering.

 

• om hur pension och avtalspension påverkas och i så fall hur?

 

Vidare konstaterades att:

 

• Systembolaget inte på samma sätt som tidigare behöver ha kunnig personal, vilket sedan en tid märkts av då budgeten för utbildning skurits ned.

 

• skillnaderna i försäljning över tid är betydligt mindre än tidigare. Svenskarna handlar helt enkelt väldigt mycket hela tiden, även om det fortfarande är mer vid exempelvis jul. Behovet av en flexibel arbetsstyrka är inte densamma som tidigare, men ändå ska Systembolaget införa en reform som är identisk med en reform som strandat tidigare, nämligen försöket med Plus- och minustid och vi tittade på den informationsfilm från 1989 som finns på Youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=RMxM36QlzfE

 

• Årsarbetstid kan fungera på arbetsplatser där personalen har kontrakt som mer stämmer överens med den tid som arbetas.

 

• ingen motsätter sig uppskrivna kontrakt och den delen av Årsarbetstid verkar bra, men frågan är hur mycket Systembolaget kommer att justera kontrakten?

 

 

DATUM FÖR NÄSTA INFORMATIONSTRÄFF PRESENTERAS INOM KORT.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0