Bakgrund till rikstäckande direkt aktion 2008-12-12


– Systembolaget vill gärna framstå som en ansvarsfull arbetsgivare men nu försöker monopolet tysta ned att en stor del, kanske merparten av de anställda, inte har riktiga anställningskontrakt. Det är knappast andemeningen av LAS - Lagen om anställningsskydd - att personalen skall ha två veckors reell uppsägningstid och missgynnas i trygghetssystemen på grund av att arbetsgivaren låter anställda arbeta 200-500% mer än vad som står på kontrakten. Situationen är allvarlig. Många försäljare arbetar t ex 20 timmar i veckan på 4 timmarskontrakt år efter år, säger Sara Olsson, förhandlare på DFSA.

DFSA riktar stark kritik mot Systembolagets anställningsvillkor och det som fackklubben ser som systematisk behovsanställning av deltidsförsäljarna. Majoriteten har bara kontrakt på en mycket liten del av den tid de verkligen arbetar. Det är inte fråga om tillfälliga försäljningstoppar, utan om ett regelmässigt fusk med anställningskontrakten. Konsekvensen för de anställda blir att man tvingas acceptera att arbeta oregelbundna tider och att hoppa in med mycket kort varsel. Förutom otryggheten det innebär, får de anställda problem med semester, sjukpenning och kreditvärdighet, samt får mindre avtalspension och föräldralön.

DFSA har just nu ett ärende med en medlem som över en tioårsperiod arbetat ca dubbelt så mycket som det stått på kontraktet. På pappret står det tolv timmar men medlemmen har arbetat i genomsnitt strax över tjugo sedan anställningen 1996. Just nu är medlemmen, som i vanliga fall arbetar på Systembolaget Globen i Stockholm, föräldraledig. Som förälder blir kontraktssituationen extra problematisk. Dels är det svårare att hoppa in och arbeta med kort varsel och dels får den anställde en lägre föräldralön eftersom denna baseras på kontraktet och inte den faktiska arbetade tiden.

– Som förälder har situationen blivit fullständigt absurd. Jag kommer inte ha möjlighet att hoppa in på samma sätt som tidigare och jag har ju i praktiken ingen riktig anställning trots att jag varit anställd sedan 1996, så det är svårt att känna någon trygghet, säger den berörda medlemmen.

När medlemmen skulle bli förälder krävde han att få kontrakt på den genomsnittliga tid han arbetat under hela sin anställning. Istället fick han av personalavdelningen frågan om han inte borde byta jobb. När han kontaktade facket svarade Systembolaget med att dra in föräldralönen. Personalavdelningen på Systembolaget hävdar att det var en slump att det ogiltiga löneavdraget skedde samtidigt som konflikten, och som drabbade en och samma person, men DFSA kommer att stämma Systembolaget i Arbetsdomstolen (AD) för brott mot kollektivavtal och kvittningslagen.

Medlemmens situation är typsk för en försäljare inom Systembolaget. I våras förhandlade DFSA för en medlem som under fem år arbetat 20 timmar i veckan på ett 4-timmarskontrakt. Den gången gick Systembolaget med på att justera kontraktet efter att DFSA visat på att man brutit mot både LAS § 25a och LAS § 5, som behandlar lagstadgad turordning och rätt till riktig anställning efter vikariat. Men i det nu aktuella ärendet har Systembolaget vägrat att ens visa facket hur mycket vikariatstid som arbetats på butiken och för vem de anställda har vikarierat. Systembolagets avtalspart Unionen (tidigare HTF) har under tjugo års tid förhandlat med systembolaget om de tvivelaktiga kontrakten, men inga förbättringar har kommit till stånd, vilket har skapat stort missnöje bland försäljarna. I år har förhandlingarna återigen strandat mellan Unionen och Systembolaget, då Systembolaget vägrar införa överenskomna förbättringar för personalen. Aktionen under Luciafredagen 2008 kommer att ske simultant över hela landet och rikta sig till såväl personal som kunder och kan komma att i olika utsträckning påverka försäljningen i butikerna.

– Det kan verka drastiskt med den här typen av aktioner och vi försöker alltid i första hand att förhandla med Systembolaget, men när förhandlingarna strandar för att Systembolaget vägrar styrka sin argument och vi till och med får informationsförbud, så är det inte mycket annat att göra. I somras gick vi till strid för en medlem som blivit negativt särbehandlad i lönesättningen och det var först efter stridsåtgärderna som Systembolaget erkände att hon blivit illa behandlad och gav henne en rejäl höjning, säger Emil Boss, presstalesman på DFSA.


Hitta Systembolaget



FAKTA: INFORMATIONSFÖRBUDET

I Juli i år gick Systembolagets personalavdelning via Intranätet ViNet ut till all personal med information att DFSA inte har rätt att på något sätt sprida information inom Systembolagets lokaler, varken muntligt eller skriftligt. Efter att anslagstavlor nekats och rivits ned har medlemmar även blivit avhysta från butiker för att ha pratat med andra anställda om kontraktsproblemen och butikschefer har till och med plockat bort personliga inbjudningar från de anställdas postfack.

I Oktober förhandlade DFSA med Systembolaget om informationsförbudet och DFSA krävde att få informera om personalfrågor så länge det inte stör arbetet. Systembolaget vägrade att gå med på detta, utan fortsätter istället att påstå att DFSA endast får kommunicera från medlem till medlem. Ingen annan personal får ta del av informationen.


FAKTA: ANSTÄLLNINGARNA

Redan 1989 hänvisade Systembolaget till att kontraktsproblemen är ett gammalt problem. Man uttalade sig till de anställda om att det inte var socialt hållbart att låta de anställda arbeta så mycket över sina kontrakt. Som lösning pekade man då, 1989, på att en reform skulle lösa alla problem, men när reformen testades stoppades den av HTF eftersom den fick negativa konsekvenser för de anställda. År 2006 gick Systembolaget ut med att situationen fortfarande var ohållbar och att man återigen skulle försöka lösa den med en reform, nämligen samma reform som 1989, men under annat namn: Årsarbetstid. En mycket anmärkningsvärd detalj, som talar för att reformen inte är ett seriöst försök att förbättra situationen för Systembolagets försäljare, är att Årsarbetstid inte kommer att omfatta försäljare med låga kontrakt, vilka är den personalgrupp som arbetar procentuellt sett mest mertid.

Nu har projektet återigen strandat eftersom Systembolaget vägrar följa delar av överenskommelsen och Unionen har dragit sig ur förhandlingarna. Medan arbetet med reformen pågått har Systembolaget varit tydliga med att inga kontrakt ska justeras, så länge man arbetar på en lösning. För mer info om problemen 2008, se klippet från Systembolagets personalfilm på Youtube: ”Systembolaget löser personalproblem 1989”.

http://www.youtube.com/watch?v=RMxM36QlzfE


FAKTA: TIDIGARE AKTIONER AV DFSA

I Juni gick DFSA till strid för en medlem som blivit negativt särbehandlad i lönesättningen och DFSA visade på uppenbar diskriminering. Under förhandling kom Systembolagets centrala personalchef med det anmärkningsvärda uttalandet att "Många anställda får goda vitsord under medartbetarsamtal, så många som 70-80 %" och tonade ner vikten av det som inom Systembolaget kallas medarbetarsamtal, där försäljarnas arbetsinsats diskuteras. Medarbetarsamtalen används annars flitigt som argument av ledningen för att just sätta olika lönenivåer på personalen.

DFSA blockerade under två dagar morgonleveranserna till flera Systembolag i Stockholm och effekten av aktionen gick inte att ta miste på. Ett dussin personer från Systembolagets huvudkontor tvingades ut till de varslade butikerna för att hjälpa till att packa upp varor och lugna butikscheferna

I Juli fortsatte aktionerna och DFSA manifesterade vid butiker runtom i landet och Systembolaget gick då med på en överenskommelse som innebar att medlemmens lön höjdes med 4.6% från den första oktober. För mer info om blockaderna, se klippet från Rapports sändning på midsommarafton på Youtube: ”SAC syndikalisterna på Rapport”.

http://www.youtube.com/watch?v=mRBHE9wNyws



DFSA INFORMATIONSFOLDER 2009















DFSA informationsfolder 2009 är den enda riktiga informationen om Årsarbetstid och kontraktssituationen på Systembolaget. Foldern ger en viktig grund för oss försäljare inför Årsarbetstid och ökar vår möjlighet att stå upp för våra rättigheter och kommer att delas ut till alla försäljare på Systembolaget. Har du som försäljare inte fått någon folder, eller om du vet att de på din butik missat information om Årsarbetstid, är du välkommen att höra av dig till DFSA på [email protected] eller 0738904237. DFSA kommer även att 2009 publicera allt av vikt att veta om Årsarbetstid och andra kommande reformer på www.sac.se/dfsa och flera informationskvällar kommer att hållas på SAC och Stockholms LS. Tillsammans kan vi göra Systembolaget till en bättre arbetsplats!



PRESSBILDER INFÖR JULAKTIONERNA 2008




Flygbladsutdelning och kö
utanför Systembolaget Klarabergsgatan.





Flygbladsutdelning och informerad kund
utanför Systembolaget Klarabergsgatan.





Flygbladsutdelning och blockad
utanför Systebolaget Horsntull.





Lastbilsblockad utanför Systembolaget Ringen.




Informerad kund utanför Systembolaget Liljeholmen, där en chaufför
från Carlsberg försökte köra över blockadvakter och flygbladsutdelare.




DFSA bistår gärna med fler och mer högupplösta bilder, samt annat material.
Kontakta DFSA på: [email protected] eller 0738904237



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0